Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Здобутки волонтерського руху

Здобутки волонтерського руху
Сучасний розвиток української держави, соціальних інститутів і суспільних відносин визначається як період трансформаційних процесів, пошуку власного шляху розвитку та зміни цінностей. Нові реалії...

Сучасний розвиток української держави, соціальних інститутів і суспільних відносин визначається як період трансформаційних процесів, пошуку власного шляху розвитку та зміни цінностей. Нові реалії українського суспільства перетворюються на нові установки та ціннісні орієнтації перш за все серед молодого покоління. Радує те, що погляди молоді поступово змінюються від образу споживача та пасивного спостерігача в бік активної особи, яка не байдужа до своєї країни та її майбутнього.

ВІДЕО ДНЯ

Серед найбільш важливих проблем для сучасної України, на думку молоді, крім економічних реформ, є рух до гуманного суспільства, у якому цінується людська особистість. Цей поступ найчастіше реалізується на практиці у формі волонтерського руху. Волонтерський рух є частиною кожної цивілізації та будь-якого суспільства. Волонтер – це фізична особа, яка добровільно провадить будь-яку соціальну, суспільно корисну діяльність з надання послуг громадянам, організаціям і суспільству.

Волонтерський рух народився у США в XIX столітті. Відтоді волонтерство набуло нечуваного розмаху й популярності. Сьогодні – це могутній суспільний рух, що має свої організації майже у всіх країнах світу, але відправною точкою вважається прийняття конгресом Міжнародної асоціації волонтерів у Парижі в 1990 році «Всезагальної Декларації волонтерів». Рух волонтерів в Україні розвивається вже близько восьми років. Осередки волонтерського руху були утворені в Києві, Харкові, Донецьку, Львові, Ужгороді та інших великих містах України, активно діє осередок волонтерського руху і в Мукачівському районі.

Реклама

У волонтерських організаціях Закарпаття понад півтори тисячі людей, які присвятили себе доброчинній діяльності, спрямованій на надання соціальної допомоги різним верствам населення. Товариство Червоного Хреста України є, без перебільшення, найбільш відомою громадською організацією нашого краю. Традиційними партнерами Червоного Хреста Мукачівського району виступають школярі. Так, восени, 2009 року 49 шкіл Мукачівського району взяли участь у Всеукраїнському місячнику та акції «Милосердя», передавши лікарні Червоного Хреста в с.Ракошино 13757 кг продуктів харчування на суму 36006 грн.

За підсумками місячника та з ініціативи голови Мукачівського регіонального об'єднання Товариства Червоного Хреста Р.І. Суровикіної учениця 9 класу Страбичівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Марія Туряниця взяла участь у конкурсі «Волонтер року». Національний комітет Товариства Червоного Хреста України проводить цей конкурс з метою заохочення волонтерів до удосконалення надання допомоги громадянам похилого віку, інвалідам, бездомним та іншим соціально незахищеним громадянам. Загалом Національний комітет Товариства Червоного Хреста розглянув на участь в конкурсі 78 заявок. У підсумку серед них визначено пере-можців в одинадцяти номінаціях.

Реклама

Наша землячка Марія Туряниця із села Страбичево Мукачівського району перемогла в номінації «Кращий волонтер-генератор ідей». Нагородження відбулося 25 лютого 2010 року під час засідання Президії Правління товариства Червоного Хреста України в Національному комітеті у Києві.

Ця перемога не випадкова. Адже Марія Туряниця очолює волонтерський загін «Опікун» Страбичівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, виступає як режисер-постановник мі-ні-театру «Волонтер», який готує вистави для одиноких людей, вихованців інтернату. Разом із друзями по загону вона створила «Майстер-клас» – навчальні уроки з волонтерської діяльності. Брала участь у проведенні ділової гри «Лідер» та конкурсу-гри-мандрівки «Віват, волонтере!». Марія ініціювала та провела акцію «Одна копійка», зібрані кошти було віддано одинокому мешканцю села.

Волонтерський рух у Євро-пі — культивоване та поширене явище. Вважається, що він сприяє усвідомленню населенням, насамперед – молоддю, відповідальності за соціальні процеси в суспільстві. Наша молодь прагне жити в гуманному суспільстві, усвідомлюючи те, що його створення – справа кожного громадянина. Саме тому школярі Мукачівщини є активними учасниками волонтерського руху, а Товариство Червоного Хреста виступає посередником між людиною, яка потребує допомоги, і людиною, яка хоче допомогти. Для них волонтери не тільки помічники, а й майбутні потенціальні кадри, бо, як стверджують фахівці, за волонтерським рухом – майбутнє.

Реклама

Олеся Гузинець

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно