Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Примножуємо добрі справи

Примножуємо добрі справи
Щороку Товариство Червоного Хреста України відзначає 8 травня своє професійне свято. Напередодні цієї дати проходив наш Місячник доброти й милосердя, який співпав із всезагальною підготовкою до 65ої...

Щороку Товариство Червоного Хреста України відзначає 8 травня своє професійне свято. Напередодні цієї дати проходив наш Місячник доброти й милосердя, який співпав із всезагальною підготовкою до 65ої річниці великої Пере­моги над фашизмом і був присвячений вшануванню й реальній допомозі ве­теранам війни, які ціною своєї крові, ран та каліцтва відстояли для нас мирне життя. І хоч їх вже небагато залишилося, ми завжди будемо їм вдячні за їх геройські воєнні подвиги.

ВІДЕО ДНЯ

Наші первинні організації, в які входять учні, вчителі та інший персонал шкіл району, відвідували ветеранів війни вдома, допомагали їм у ви­рішенні соціальних питань, особливо – самотнім людям, які вже досить старенькі і немічні, цікавились їхніми проблемами, слухали їх розповіді про тепер вже далеку війну, про ті страшні часи, яких не можуть забути навіть ті, котрі були на той час ще дітьми. Учні шкіл разом з дорослими – вчителями і з деякими своїми батьками привели в порядок пам'ятники, обеліски, могили загиблих воїнів, брали участь у санітарній очистці своїх населених пунктів, особливо – біля шкіл, доріг, річок, потічків.

Доброта, милосердя, допомога нужденним, які споконвіку притаманні нашим людям, особливо необхідні для обділених долею, здебільшого – ін­валідам, літнім, самотнім, немічним, тим, у кого не було дітей або вони втратили зв'язок з ними, та з ві ком – і здатність не тіль­ки трудитись, але й самостійно себе обслуговувати, доглядати не те що за господарством, але й за самим собою. Ось для таких людей наше Товариство ще в 1993 р. відкрило в с. Ракошино, поряд з сільською лікарнею, невеличку, на 20 ліжок, свою окрему лікарню Червоного Хреста, де довгостроково й цілодобово перебувають й лікуються такі хворі люди. Це – єдина на всю нашу об­ласть лікарня такого типу. Та й у всій нашій державі їх всього декілька. В цій лікарні 11 медпрацівників на чолі з лікаремтерапевтом Марією Готько та старшою медсестрою Надією Машікою. Всі підопічні лікарні завжди вдячні всьому персоналу за добре ставлення, турботу й тепло, догляд. Біля джерел утворення лікарні неодмінно знаходяться Ракошинська сільська рада, районна адміністрація та райрада, Ракошинська сільська дільнична лікарня, які завдяки своїм турботам та виділеним кош­там змогли не тільки її відкрити, але й забезпечити належну роботу. І хоч через відсутність бюджету на 2010 рік певний час не діяла програма РДА та рай­ради про її підтримку, тобто фінансування харчування, лікування хворих, та існування лікарні не припинилось завдяки спонсорській допомозі й мило­сердності багатьох добрих людей. Так, зав. дезвідділом району Іван Муха виділив деззасоби, миючі засоби, медикаменти, гроші на придбан­ня хліба, асоціація медпрацівників району на чолі з Вікторією Лані – гроші на продукти харчування. Воістину безцінним був особистий грошовий подарунок першого заступника голови РДА Василя Пашкуляка. Багато років підряд своєю продукцією (пельменями, варениками) допомагають нам приватний підприємець Фтома Мартинузі, жителька Ракошина Ірина Когутич, ке­рівник фірми "ЮрітМікс" Олександр Молнар, який щорічно перераховує Червоному Хресту грошові благодійні внески. Не забули наших хворих і чен­ці монастиря с. Руське, священики церков навколишніх сіл, які на Пасхальні свята дарують паски, крашанки й інше, за що наші підопічні вдячні їм до глибини душі.

Реклама

А ще добрі діла творять наші штатні працівники, медсестри й молодші сестри милосердя, які обслуговують вдома інвалідів, учасників війни та інших самотніх, виконуючи медпроцедури та побутові роботи. І хоч їх у нас занадто мало, бо не дозволяє штатний розпис, цей наш невеликий колектив обслуговує 361 людину в районі, за що всі підопічні їм дуже вдячні.

Значно більше у нас активістів Товариства, волонтерів, які пра­цюють у первинних організаціях. Переважно – це медпрацівники сільських лікарень, амбулаторій, ФАПів. А юні волонтери Червоного Хреста працюють у школах та ведуть догляд за немічними вдома, допомагають їм в побуті. Найкраще ця робота ведеться у Страбичівській ЗОШ.

Реклама

Знову (вже в котрий раз!) з своїми добрими справами завітав до нас постійний спонсор із Швейцарії Пауль Бранденбергер. Тепер він привіз грошову допомогу й надав її 47 інвалідам першої та другої групи смт. Чинадієва для придбання медикаментів на лікування на суму 9700 грн. Всі ці люди були дуже вдячні спонсорові, а розчулений інвалід Георгій Скрипинець, якому в цей день виповнилося 60 років, був зворушений до сліз. А ще раніше П. Бранденбергер дарував бідним багатодітним сім'ям корів і кіз. Побільше би було таких милосердних спон­сорів не тільки за кордоном!

Не залишились осторонь благодійництва жителі с. Дерцен, волонтери Товариства Червоного Хреста, які зібрали й подарували 600 грн. одній матері на лікування хворої дитини. Тут є приватна хлібопекарня "Колос Л", яка постійно допомагає хлібом ма­лозабезпеченим села.

Наша райорганізація Товариства активно співпрацює з управлінням охорони здоров'я РДА, його начальником Вікторією Лані, особливо в питаннях безоплатного донорства крові, завдяки чому поліпшилась пропаганда здавання крові серед населення, залучено нових донорів з сімей та родичів вагітних жінок. Успішно проведено донорські дні на базі дільничних лікарень та амбулаторій в Великих Лучках, Страбичеві, Чинадієві, Ракошині, Баркасові, куди виїздили бригади для забору крові з Ужгорода. В цих селах для потреб хворих людей здали кров безоплатно 293 донори, серед яких багато медиків. Це – головні лікарі медзакладів Олег Сметюхов, Марія Дюрки, Тарас Маняк, Віктор Дичка, інші медпрацівники. Ми будемо завжди їм вдячні за таке милосердя, спрямоване на врятування життя людей.

Реклама

Особисто я хочу щиро подякувати всім Вам, дорогі колеги, за вірність червонохресній справі, за особистий шляхетний вибір кожного з вас на ко­ристь добра й милосердя.

Доземний уклін вам, шановні волонтери, активісти, за безкорисливу допомогу всім знедоленим дітям, самотнім, немічним, людям похилого віку, інвалідам, учасникам Великої Вітчизняної війни. Глибока шана й Вам – благодійникам, спонсорам, партнерам – за щедрість та гуманність, без яких реалізація багатьох червонохресних програм була би під загрозою. Нехай повернеться ваше добро сторицею!

Щастя вам всім, міцного здоров'я, миру і злагоди в кожній душі й у ваших родинах,

Раїса СУРОВИКІНА,

голова Мукачівської районної організації

Товариства Червоного Хреста

На знімку: у час вручення грошової допомоги інвалідові І групи Іванові БУРАКУ (зліва на фото – Раїса СУРОВИКІНА, справа – представниця фірми «Бранденбергер» (Швейцарія) Рут МАТІС.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно