Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Безробіття у селі: в області чималі проблеми з зайнятістю сільського населення

Безробіття у селі: в області чималі проблеми з зайнятістю сільського населення

Здавалося б, що поєднання таких понять як село і безробіття – неприродне, адже зайнятість у сільському господарстві була, є і буде способом життя, точніше виживанням, українського селянина, джерелом прибутку від праці на землі. Проте нині безробіття у селі стало гіркою реальністю й розв’язання цієї проблеми можливе тільки в реальному та ефективному соціальному партнерстві влади, роботодавців, служби зайнятості.

ВІДЕО ДНЯ

Послугами Мукачівського районного центру зайнятості за 10 місяців 2017 року скористалися понад 1,7 тисяч громадян, левова частка з яких мешканці сіл району, понад 60% із них працевлаштовано, здебільшого на підприємства міст Мукачева, Ужгорода, а навіть і в інші регіони. Знайти бажану роботу з гідною заробітною платою за місцем свого проживання, стає дедалі важче.

Чому ж люди, які хочуть і можуть працювати, не покидаючи сім’ї та рідні домівки залишились без роботи? Однією з основних причин є те, що у процесі реформування аграрного сектору багато колективних господарств розпалися, а нові на їхньому місці не сформувалися. Внаслідок цього значна частина робочої сили залишилася незадіяною у виробництві.

Реклама

Ось тут і відбулося неприродне злиття двох понять в одне ціле – сільське безробіття. Зростання рівня безробіття спричинило зниження рівня життя, позначилося на дітях, молоді, людях похилого віку та спровокувало відтік робочої сили із сіл, – зазначають у Мукачівському районному центрі зайнятості.

Служба зайнятості не стоїть осторонь у вирішенні проблеми зайнятості сільського населення. При значному дисбалансі попиту та пропозиції на ринку праці, особливе значення приділяється підвищенню конкуренто-спроможності шукаючих роботу. За направленням центру зайнятості в 2017 році вже 188 осіб пройшли професійне навчання або підвищили свою кваліфікацію для того, щоб відповідати вимогам роботодавця при працевлаштуванні. З багатьма ринкоутворюючими підприємствами регіону врегульовані питання транспортної доставки сільських мешканців як на роботу, так з роботи.

Реклама

Ще одним ефективним вирішенням проблеми зайнятості на селі є орієнтація на самозайнятість та підприємництво. Вигідне географічне розташування та  наявність рекреаційних ресурсів, численність культурно-історичних пам’яток - все це сприяє розвитку як сільського зеленого туризму так і різних напрямків ведення сільськогосподарської діяльності.

Протягом листопада-грудня 2017 року Державною службою зайнятості проводиться Всеукраїнська інформаційна компанія, направлена на дві основні  цільові аудиторії – шукачів роботи та роботодавців. «Знайди роботу своєї мрії. Живи та працюй в Україні!» – це не тільки можливо, але вкрай необхідно для відродження України, ствердження її незалежності та  суверенітету.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно