Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

"Припиніть політизацію", – МЗС відповіло на заяву Угорщини

"Припиніть політизацію", – МЗС відповіло на заяву Угорщини

МЗС України закликає утриматися від подальшого вільного тлумачення рекомендацій Венеціанської комісії та припинити політизацію питання нового освітнього закону.

ВІДЕО ДНЯ

Про це йдеться у заяві МЗС України.

Зазначимо, що у ній не згадується жодна назва країни, однак вона була оприлюднена після того, як в МЗС Угорщини оголосили три умови для підтримки України після рішення "Венеціанки".

Реклама

"Ми вважаємо, що опубліковані 11 грудня ц.р. рекомендації, які містяться в офіційному висновку, допоможуть впроваджувати Закон з їх урахуванням в інтересах української мови як державної, а також з урахуванням важливості забезпечення розвитку мов національних меншин України для самоідентифікації та у місцях компактного проживання", – йдеться у повідомленні українського відомства.

В МЗС підкреслили, що ухвалення рішення "Венеціанки" дозволяє перевести питання подальшої імплементації освітньої реформи в Україні виключно в експертне русло.

Реклама

"У цьому зв’язку закликаємо утриматися від подальшого вільного тлумачення згаданих рекомендацій, припинити політизацію питання нового освітнього закону, його використання для спекуляцій і конфронтації", – йдеться у заяві.

В МЗС України також наголосили, що очікують на конструктивний підхід з боку іноземних партнерів та готові надавати повну та змістовну інформацію про наступні кроки в цьому напрямку, щоб процес освітньої реформи відбувався прозоро і не ставав предметом подальших непорозумінь.

Як відомо, 11 грудня Європейська комісія "За демократію через право", більше відома як Венеціанська комісія, опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Реклама

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив у Брюсселі, що рішення Венеціанської комісії є "абсолютно однозначним", і викладені в ньому пропозиції не можуть тлумачитися двозначно.

За словами Сійярто, з документа "Венеціанки" зрозуміло, що "правильне рішення" – це внесення змін у суперечливу 7 статтю закону "Про освіту."

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно