Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ

Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ

Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ

Вчора, 11 січня, відбулася робоча зустріч представників Ради адвокатів Закарпатської області, зокрема Олексія Фазекоша та Зої Темнохудової, зі спостерігачем ОБСЄ Лука Коста (Італія), який в цій моніторинговій місії виконує функцію, серед іншого, спостерігати за ходом реформування правової системи України. Зустріч проходила в одному з конференц-залів у приміщенні Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації. В основному майже двогодинна розмова  стосувалася того, як органи адвокатського самоврядування Закарпаття, крайова адвокатура оцінюють успішність реформування правової системи нашої держави та функціонування системи адвокатури на Україні і в Закарпатті зокрема. Про це повідомляє прес-служба Ради адвокатів Закарпатської області.

ВІДЕО ДНЯ

Висловлюючи позицію по багатьом питанням Олексій  Фазекош акцентував свою увагу на деяких ключових моментах. Тезисно:

1. Нині чинна  модель адвокатського самоврядування довела свою ефективність, вміння приймати виклики часу. Можна констатувати, що українська адвокатура є інституціонально сильною і що визнається нашими зарубіжними колегами, намагається бути справді незалежним, самоврядним правозахисним інститутом, який відповідає європейським вимогам. Олексій Фазекош наголосив на тому, що велику роль в такому розвитку вітчизняної адвокатури відіграв її очільник Лідія Ізовітова, яку закарпатські адвокати поважають та підтримують, що неодноразово підкреслювалось ними на багатьох організаційних заходах, що відбувались в краї.

Реклама

2. Чинний Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» приймався майже 10 років, відповідає європейським вимогам, є у своїй базі прогресивним. Тому спроби його поспішним характером, тим більше в кулуарний спосіб, реформувати, з точки зору закарпатських адвокатів слід оцінювати різко критично, як такі, що можуть мати руйнівні наслідки не тільки для вітчизняної адвокатури, а й для всієї правової системи нашої держави. Олексій Фазекош звернув увагу, що просить прописати в звіті моніторингової місії, що будь-які реформування системи вітчизняної адвокатури, у тому числі шляхом прийняття нового профільного закону без скерування його для прийняття висновку та його аналізу Венеційською комісією є неприпустимим. До речі, зазначив Олексій Фазекош, при будь-яких реформах української адвокатури потрібно було в першу чергу прислуховуватися до думки з цього приводу самих адвокатів України, які всі об’єднані та інтереси яких виражає Національна асоціація адвокатів України. Стосовно інших реформ у правовій системі нашої держави, на думку Олексій Фазекоша як Голови Ради адвокатів Закарпаття, можна констатувати, що є політична воля та бажання здійснити ефективні реформи правової системи, але тут багато несистемності, хаотичності, що викликає певну долю скептицизму в їх остаточній успішності. Саме тому, зазначив Олексій Фазекош, оскільки система адвокатури як правозахисний інститут є невід’ємним складовим і базовим елементом всієї правової системи нашої держави, то потрібно, кажучи словами відомого прислів’я, не спішити з її реформуванням, щоб «не наламати дров» і не ставити під загрозу самоврядність та незалежність української адвокатури. Тому, ще раз наголосив Олексій Фазекош, без висновків Венеційської комісії, з його точки зору, прийняття будь-якого профільного законопроекту не піде на користь вітчизняній адвокатурі, скоріш навпаки.

3. Можна говорити про певний феномен Закарпаття, де адвокатура краю є не тільки цілісним, монолітним правозахисним інститутом, а й користується заслуженою повагою всіх державних інституцій, судових та правоохоронних структур. Олексій Фазекош відмітив сприяння та підтримку з боку керівництва Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатської обласної ради і наголосив, що можливо таке розуміння ролі адвокатури в суспільстві в якійсь мірі базується на тому, що і Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль і його заступник Олександр Петік мають звання Заслужених юристів України, у свій час успішно практикували в цій галузі. Стосовно співпраці з керівництвом судових структур на Закарпатті  та системи юстиції Олексій Фазекош сказав, що тут також є взаємоповага і оцінив високий фаховий рівень Голови Апеляційного суду Закарпатської області Ганни Фазикош та начальника  Головного управління юстиції Закарпатської області Руслани Натуркач. Зі своєї сторони Лука Коста, спостерігач Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі, зазначив, що проведена зустріч носила безперечно позитивний характер, була важливою і багато фактів  ляжуть у відповідні звіти, зокрема, бачення реформування вітчизняної адвокатури закарпатськими адвокатами, яке полягає в тому, що будь-які зміни профільного законодавства неможливо проводити без аналізу запропонованого законопроекту і висновків Венеційської комісії.

Реклама

В ході зустрічі були обговорені ряд інших актуальних питань, зокрема, Олексій Фазекош наголосив, що Закарпаття є стабільним, політично спокійним і справді патріотичним регіоном, в якому на разі відсутні будь-які прояви сепаратизму, тероризму і т.д., що можуть загрожувати територіальній цілісності Української держави і будь-які ситуації штучно нагнітати ці питання для нашого краю носять абсолютно штучний і абсолютно невластивий характер.

Учасники зустрічі домовились найближчим часом провести ще подібні зустрічі.

Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 01
Реклама
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 02
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 03
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 04
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 05
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 06
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 07
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 08
Реклама
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 09
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 10
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 11
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 12
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 13
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 14
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 15
Реклама
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 16
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 17
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 18
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 19
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 20
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 21
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 22
Реклама
Представники Ради адвокатів Закарпатської області провели зустріч зі спостерігачем ОБСЄ – 23

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно