Свято свіжини: на Берегівщині пройшов фестиваль гентешів
У селі Геча Берегівського району на Закарпатті стартував традиційний Міжнародний фестиваль гентешів. Цьогоріч учасниками фесту стали 12 команд із України, Угорщини та Сербії.
На заході пропонували скуштувати м’ясні страви, домашні напої, а також поспостерігати за майстерністю приготування наїдків зі свіжини. На м’ясний фестиваль завітав і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.
Реклама“Мені приємно, що на такий гастрономічний фестиваль з’їхались люди зі всієї України, деякі туристи роками приїжджають сюди, аби покуштувати шматочок саме нашої закарпатської свіжини”, – зазначив очільник області.
Організатори зазначають, що сумувати нікому не довелося. Саме тут майстри своєї справи з України та близького зарубіжжя демонстрували вміння працювати з м’ясом, адже їх завданням було якомога швидше та якісно розібрати тушу свині, яку куштували туристи з усієї України.
РекламаЦьогоріч на фестивалі вирішили відмовитись від традицій і не різали свиней, а привезли вже заготовлені туші. Через те, що влітку був спалах африканської чуми, кожен із гентешів мав мати при собі документи на свиню та навіть документи на місце її забиття.
Причиною відмови від різанини на святі стали пікетувальники та захисники тварин, які були проти такого дійства.