Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Адвокатура України змогла висловити консолідовану позицію

Голова Ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош розповів про свої враження від зустрічі в Адміністрації Президента по обговоренню законопроекту "Про адвокатуру і адвокатську діяльність". Далі подаємо авторський текст.

ВІДЕО ДНЯ

"Поділюсь своїми суб’єктивними враженнями від зустрічі в Адміністрації Президента по обговоренню законопроекту "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" та прогнозами щодо можливого розвитку подій. З моєї точки зору нам вдалося донести позицію більшості адвокатів Укаїни, яка полягає в тому, що чинна модель адвокатського самоврядування є прогресивною, такою, що не потребує докорінних змін, відповідає європейським вимогам.

На цьому круглому столі мною було повідомлено присутніх, зокрема модератора зустрічі – заступника Голови Адміністрації Президента України Олексія Філатова, що я у своїх виступах буду виражати консолідовану позицію майже всіх керівників регіональних органів адвокатського самоврядування, що на своїй спільній з членами Ради адвокатів України нараді доручили мені озвучити їх позицію стосовно комплексу питань, пов’язаних із законопроектом "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Реклама

Я наголосив на тому, що саме ця позиція, яку я репрезентую, і виражена в резолюції, прийнятій на спільній нараді, є синтезом консолізованої думки керівників регіональних органів адвоктаського самоврядування, а не твердження і суб’єктивні міркування, які висловлені Петром Бойком, Інною Рафальською та іншими на минулому засіданні Робочої групи. Ми, керівники регіональних органів адвокатського самоврядування, які нещодавно обрані на свої посади шляхом вільного, демократичного та легітимного волевиявлення адвокатів України, якщо тезисно і стисло говорити, одностайно вважаємо: будь-які зміни і реформи стосовно профільного закону про адвокатуру повинні базуватися і здійснюватися на основі нині чинної моделі адвокатського самоврядування, яка, з нашої точки зору, довела свою ефективність протягом п‘яти років свого існування.

Вважаємо, що як по питаннях ведення єдиного реєстру, так і по інших питаннях, функції, компетенція та повноваження єдиної професійної організації Національної Асоціації Адвокатів повинні бути збережені, інакше буде повернення в совкове минуле, а у запропонованому законопроекті в багатьох питаннях простежуються, скажемо прямо, елементи, притаманні федеративній моделі державного устрою, що суперечить концепції унітарного державного устрою, який має Україна.

Реклама

Взагалі ми вважаємо, що реформу адвокатури, якщо і здійснювати, то потрібно на базі синтезованої думки самих адвокатів, тобто розробленого Національною Асоціацією Адвокатів України варіанту законопроекту. Одночасно адвокатура України на цьому круглому столі показала, що вона має практично консолідовану думку і готова всіми допустимими конституційними засобами захищати свою незалежність та самоврядність. З моєї точки зору розмова носила конструктивний характер.

Суб’єктивно її оцінюючи, думаю, що нас почули і в такому варіанті, в якому обговорений законопроект зараз є, він не буде прийнятий. Час покаже, але вже позитивом є одне те, що адвокатура України змогла висловити консолідовану позицію".

 

Реклама

Олексій Фазекош. Голова спільної наради членів Ради адвокатів України та органів адвокатського самоврядування, Голова Ради адвокатів Закарпатської області, Голова Закарпатского відділення "Спілки адвокатів України"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно