Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Подарунок напередодні реформи: як амбулаторії Мукачівщини отримали обладнання від Угорщини

Подарунок напередодні реформи: як амбулаторії Мукачівщини отримали обладнання від Угорщини

Подарунок напередодні реформи: як амбулаторії Мукачівщини отримали обладнання від Угорщини
ВІДЕО ДНЯ

Вже наближається квітень – час, коли в Україні на повну стартуватиме медична реформа. Ключову роль у цій реформі відіграватимуть сімейні лікарі в амбулаторіях, адже саме первинна ланка вітчизняної медицини відтепер відіграватиме першочергову роль у обстеженні та лікуванні пацієнтів. І напередодні цієї реформи кожній вітчизняній амбулаторії вкрай потрібна будь-яка фінансова підтримка для осучаснення матеріально-технічної бази.

На Закарпатті вже давно зрозуміли, що без сучасного обладнання не буде якісного надання медичних послуг. Тому вже напередодні старту медреформи потрібно повністю оновлювати сільські, селищні та міські амбулаторії. Тож будь-яка підтримка для кожного маленького медзакладу є надважливою. Саме так і сталось з кількома десятками амбулаторій по всій території області. Серед них і медичні заклади Мукачівського району. Адже вони отримали матеріально-технічну допомогу від Уряду Угорщини та угорської громади Закарпаття.

Реклама

Як розповіла інтернет-виданню “PMG.ua” головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Мукачівського району, Заслужений лікар України Вікторія Лані. Цю підтримку отримали амбулаторії п’яти районів Закарпаття, де компактно проживають угорці. “На Мукачівщині цю допомогу отримали 5 населених пунктів – Чомонин, Ракошино, Жнятино, Баркасово, Дерцен. Загальна вартість цієї допомоги для області складає близько 120 тисяч євро. На Мукачівщину виділено близько півмільйона гривень. Тобто на оновлення матеріально-технічної бази кожного закладу було витрачено близько 100 тисяч гривень. Це все необхідне обладнання та оснащення для надання першого рівня медичної допомоги. Ми отримали ЕКГ-апарати, глюкометри, апарати для вимірювання тиску, небулайзери, комп’ютери і принтери. Це дуже актуальна допомога у світлі початку впровадження медичної допомоги”, - сказала Вікторія Лані.

Варто зауважити, що це обладнання було презентовано на зустрічі за участі голови Мукачівської РДА Сергія Гайдая, голови Мукачівської райради Івана Михайла, заступника директора Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА ОДА Єлизавети Біров, а також сільських голів та керівники сільських медичних установ.

Реклама

Так, після зустрічі Ракошинський сільський голова Василь Коштура у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначив, що ця допомога є своєчасною: “Про доцільність і своєчасність можна говорити багато, адже не секрет, у якому стані наразі є медичні заклади району і, зокрема, нашого села. Тому це дуже доцільна допомога напередодні старту реформи. Як мені відомо, угорці подарували і глюкометр, і небулайзери, і комп’ютерну техніку. Це все, що потрібно для сучасної амбулаторії. Особливо зараз потрібна ця техніка, оскільки вестиметься електронна реєстрація пацієнтів і документування. Знаю, що працівниці нашої амбулаторії працюють над тим, щоб амбулаторні книги, які є в Ракошинській лікарні, об’єднати в єдину базу даних. Ця допомога є ще дуже  затребуваною через серйозний холод та підняття рівня захворюваності”.

Наразі вся техніка вже знаходиться в амбулаторіях Мукачівщини. І вже сповна почала функціонувати. І саме завдяки цій благодійній підтримці сусідній країні Європейського Союзу Мукачівщина осучаснює процес електронної реєстрації, адже саме тут вперше у 2008 році запрацювала подібна система. І 10-річний досвід лише допоможе якісно реалізувати медичну реформу у Мукачівському районі.

Експерт “Реанімаційного пакету реформ” Тетяна Юрочко зауважила, що якість надання медичних послуг у амбулаторіях залежить від зацікавленості самих сільських громад у створенні належних умов для медицини. “Медична реформа та децентралізація йдуть, можна сказати, пліч-о-пліч. Що існуючі громади. Що майбутні сільські громади вже активно шукають контакти з різними міжнародними інституціями для того, щоб отримати благодійну допомогу. Це вагомий плюс, який відчує кожен пацієнт. Бо йому неважливо, звідки надійшли кошти. Головне, аби він отримав якісні послуги. Звісно, Уряд Угорщини зацікавлений в тому, щоб осучаснювати медичні заклади у тих населених пунктах, де проживає їхня нацменшина, і тримає контакти з представниками регіону. І це є яскравий приклад такої благодійної допомоги. Адже це є можливість вже на місцях без великих державних фінансових витрат якнайшвидше і якісніше реалізувати медичну реформу на місцях. Це стосується і самого надання медичних послуг, і створення єдиної бази пацієнтів”.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно