Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ

Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ

Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ

Хоч Закарпаття і пасе задніх у процесі децентралізації, та саме на території Закарпатської області знаходяться об’єднані територіальні громади, які вже можуть похвалитись своїми досягненнями, а також масштабними і креативними планами на майбутнє. Однією з таких є Полянська громада, яка об’єднує села Павлово, Оленьово, Уклин, Яківське, Плоске, Родниківку, Плоский Потік, Родникову Гуту, а також центр – Поляну.

ВІДЕО ДНЯ

Останній населений пункт можна назвати санаторною столицею Закарпаття. Адже тут така кількість заводів мінеральних вод, санаторіїв та готелів і гірськолижних комплексів, що будь-який турист може знайти собі потрібне місце для відпочинку. Цифри лише підтверджують це. Так, на території Полянської ОТГ є 39 санаторно-курортних закладів, 1290 готельних номерів на 3380 ліжкомісць.

Зимовий та велосипедний туризм: новації туризму у Полянській ОТГ

Реклама

Якщо багатьом відомо про роботу готелів та санаторіїв, то зараз всерйоз у Полянскій громаді взялись за створення умов для розвитку спортивного туризму, зокрема, гірськолижного та велосипедного.

Так, вже цієї зими увагу багатьох туристів привернули два гірськолижні комплекси, які діють у Поляні. Один з них запрацював у грудні 2017-го – січні 2018-го року. Представник обох комплексів Артем Топчанюк розповів інтернет-виданню “PMG.ua”, що цього сезону Поляна та її присілки успішно прийняли виклик останнього зимового сезону. Зокрема, на території двох комплексів працювали близько 18 снігових гармат, завдяки яким любителі лижного катання змогли комфортно кататись на гірськолижних трасах. “Ми викачуємо воду з природного озера. І під дією змішування води і повітря і утворюється сніг, який ми на повну використовували на території двох гірськолижних комплексів. Також на кожній трасі працюють кваліфіковані інструктори, які навчають катанню на лижах та стежать за безпекою на трасах”, – мовив Артем Топчанюк.

Реклама
Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ – 01

Гірськолижна траса у Поляні

Він також зазначив, що у Поляні втілювалось чимало спортивних соціальних проектів для дітей. Так, протягом грудня-січня 2017-2018 років майже півтори тисячі дітей з міста Берегова мали можливість безкоштовно кататись на гірськолижних трасах. Згодом тут тренувались юні представники збірної Закарпаття з фристайлу, які стали найкращими в Україні. А вже навесні погода дозволяла провести також лижні змагання серед школярів м. Мукачева.

Реклама
Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ – 02

Діти з Берегова відпочивають у Поляні

Підсумком зимовго сезону стало проведення у Поляні Міжнародної конференції з питань розвитку гірськолижного бізнесу, у якій взяли участь гості з України, Польщі та Словаччини, а також представники провідних гірськолижних компаній “BASE System” та “Super Snow”. Артем Топчанюк, який теж брав участь у цьому заході, звернув увагу на те, що гості із сусідніх країн розповідали про свій успішний досвід розвитку сфери гірськолижного туризму: “Поляки відіграють серйозну роль в гірськолижному бізнесі Європи. І вони, зважаючи на свій великий досвід, розповіли нам про впровадження системи єдиного скі-паса. Це така практика, коли ти купуєш скі-пас, і тобі байдуже, де кататись. Адже один скі-пас об’єднує гірськолижні курорти одного регіону. Наприклад, сьогодні ти катаєшся на Драгобраті, завтра – у Поляні, а післязавтра – у Красії. Маючи усього лише один загальний скі-пас. Також поляки радили нам об’єднуватись в об’єднання чи асоціації. Це, на їхню думку, дозволяє на вищому рівні спілкуватись і контактувати з владою”.

Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ – 03

Дискусія на міжнародній конференції

Влітку згадані гірськолижні курорти працюють в інших нішах. Так, тут можна паритись у чанах на відкритому повітрі, поплавати у басейні, скуштувати найкращі страви закарпатської кухні, а також спіймати у невеликих рибниках свій власний обід – форель.

Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ – 04
Реклама

Чан в одному з комплексів відпочинку Поляни

Артем Топчанюк зазначив, що у двох курортів є і досить цікаві плани на майбутнє. Зокрема, встановлення крісельного підйомника, запуск зимового та літнього тюбінгу (катання на надувних камерах), катання на трициклах, активні велотренування і т.д. Тобто, протягом усього року туристам завжди знайдеться спосіб як активно відпочити.

Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ – 05

У Поляні розвивається велотуризм

Туристи Руслан та Оксана Гончаруки з м. Хмельницький просто вражені побаченим у Поляні: “Нам дуже тут подобається. Нас приємно вразили краєвид Карпат та привітність закарпатців. Тут відчувається, що люди все роблять для того, аби гості гарно і здорово відпочили”.

 

Вода – джерело здоров’я

Реклама

Та спорт і оздоровлення людей неможливе без якісного забезпечення водою. Саме тому керівництво Полянської ОТГ поставило собі однією з головних цілей покращення якості води та створення нової системи стічних вод. Адже старі водоочисні споруди, збудовані у радянські часи, не розраховані на таку велику кількість комплексів та туристів. Тому вже у генеральний план внесено створення ще кількох водоочисних споруд. Голова Полянської громади Іван Дрогобецький у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” наголосив на важливості створення нової системи водопостачання і водовідведення: “Уся європейська спільнота спонукає Україну дотримуватись екологічних стандартів. Це чисте довкілля, очищена вода, переробка сміття. Ця тема має бути почата саме з таких курортів, оздоровчих центрів, як Поляна. Адже туристи не будуть лікуватись у брудних, засмічених умовах, завдаючи ще більшої шкоди собі. Тому ми вивчаємо нові підходи до збереження екології. Щоб вже скоро туристи могли сказати: “Так, тут чисто, здорово. І мені після відвідин Поляни стало краще”.

Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ – 06

Еко-форум у Поляні

І саме задля вивчення новацій у сфері збереження якості води та покращення стану навколишнього середовища у Поляні відбувся Форум «Поляна - ЕКО 2017». Під час цього заходу  директор товариства «Екосервіс Словенско» (Словаччина) Франк Вернер презентував сучасні інноваційні технології очистки стічних вод та досвід їх застосування у європейських країнах, розповів про можливості різних видів очисних споруд, запевнивши, що завдяки таким технологіям очищена стічна вода набуде якості питної – саме в цьому і є революційність проекту, а директор НДІ УжНУ Йосип Головач презентував новітні розробки зі збору та переробки твердих побутових відходів та досвід їх застосування.  

Як Поляна стає загальноукраїнським цілорічним курортом: досвід і плани Полянської ОТГ – 07

Гість зі Словаччини розповідає про унікальний досвід очистки стічних вод

Унікальний проект у віддаленому куточку громади

Реклама

Як і на Форумі, так і на різних заходах Полянська громада презентує план створення унікального проекту, аналогів якому на території України немає. Йдеться про створення інноваційного парку “Родниковий край”, який розташований у селі Родникова Гута. Це село стало відомим завдяки нищівному паводку, який стався у 2016 році.

Тепер же на території урочища “Віжень” на висоті 1100 м над рівнем моря планується спорудження міні-підприємства з виробництва харчових біодобавок. Цей проект має умовну назву «Родниковий край». Його особливість у тому, що всі необхідні ресурси він отримуватиме з природи, не порушуючи її чистоти. Наприклад, сонячну енергію планується отримувати з сонячної електростанції, яку буде збудовано зі своєрідних «парасольок» таким чином, щоб вона займала якомога менше місця. Воду можна буде отримувати з гірських струмків. Вартість проекту обраховується мільйонами євро. Але вже є чимало зацікавлених, і ми переконані, що кошти вдасться знайти.

Крім того, запланована поява лабораторії, у якій можна було б досліджувати цілющі властивості гірських рослин. Цим проектом зацікавились фахівці навіть університету Пекіну. Чимало підприємців теж не проти брати участь у цьому проекті. “У Карпатах ростуть унікальні рослини. Один науковець, якого я привіз до Гути, сказав мені, вказуючи на якусь рослинку, що вона лікує близько сімдесяти хвороб. І ми плануємо тут створити місце для виробництва унікальних біодобавок та ліків, якими будуть забезпечені усі лікувальні та відпочинкові заклади Полянської ОТГ», - сказав Іван Дрогобецький.

Варто зауважити, що завдяки цьому проекту, який може реалізуватись у майбутньому, Родникова Гута має перетворитися з тихого закарпатського села на великий дослідницький центр Східної Європи, у якому буде створено чимало робочих місць для місцевого населення. Це дасть поштовх для розвитку усього регіону.

Експерт Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” наголосив, що центральне село Поляна могло і без створення ОТГ самостійно існувати. Але процес децентралізації дав можливість центру громади підтягувати інфраструктуру та рівень життя навколишніх сіл. Плани щодо створення згаданого масштабного проекту у віддаленому селі Родникова Гута лише підтверджують наміри влади та спільноти Полянської громади.

А унікальні оздоровчі проекти, а також зелений туризм, привернуть увагу багатьох туристів не лише з України, а й з усього світу. Адже потенціал Полянської ОТГ безмежний.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно