Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції

"Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції

"Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції
Сонячна енергетика впевнено крокує світом. В усіх країнах світу саме цей тип відновлювальної енергетики демонструє швидке зростання. Не винятком є і Україна.

Протягом останніх років Україна стрімко йде в ногу з сучасними світовими і, зокрема, європейськими трендами в розвитку відновлювальної енергетики. Одним із найбільш помітних і розвинутих видів “зеленої” енергетики є сонячна енергетика, бум популярності якої ми спостерігаємо зараз.

ВІДЕО ДНЯ

За інформацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, лише за перші три місяці 2018 року ще 543 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі. Це у 2,7 разів більше у порівнянні із аналогічним періодом минулого року, коли на «сонячну електроенергію» перейшли 200 родин. Таким чином, в Україні, станом на 1 квітня цього року вже 3553 домогосподарства генерують електроенергію з енергії сонця. Загальна потужність сонячних панелей, встановлених домогосподарствами, складає 63 МВт. На думку Сергія Савчука, Голови Держенергоефективності, це фантастичні показники, оскільки ще у четвертому кварталі 2014 року лише 21 домогосподарство мало приватні сонячні станції.

До слова, Закарпатська область по кількості встановлених приватних сонячних електроустановок посідає сьоме місце. Так, вже у 195 домогосподарствах нашого краю вже діють домашні міні-СЕС.

Реклама
"Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції – 01
"Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції – 02
Реклама

Експерт, представник однієї з компаній, яка займається встановленням сонячних станцій Ондраш Лорінц у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” назвав головні переваги сонячної енергії, які і привертають увагу багатьох власників домогосподарств. “З точки зору стихій сонце є найсильнішим джерелом енергії. З точки зору бізнесу це і доволі прибутково, бо найвищим є “зелений тариф” саме для сонячних електростанцій. Адже для сонячних станцій діє тариф 0,18 євро за кіловат, а для вітрових – 0,11 євро. Тому сонячна енергія є значно вигіднішою для продажу в мережу. Взагалі встановлення сонячної електростанції – це як вигідна довгострокова інвестиція, як своєрідний пасивний дохід. Можна порівняти з купівлею нерухомості, яку можливо здати в оренду. От поставили сонячну станцію, і можна не лише користуватись екологічно чистою енергією у будь-яку пору року, але й економити та заробляти, продаючи енергію в мережу. Тим паче, дивіться, як зростають тарифи. Кожні три місяці ми спостерігаємо стрибок тарифів. І до 2030 року, доки діятиме зелений тариф ціна зросте, напевно, до 10 гривень. Отже, ми розуміємо, чому Європа і увесь західний світ зацікавлений у розвитку альтернативної енергетики. Адже, по-перше, це зменшує кількість шкідливих викидів у повітря. А, по-друге, це дає можливість для вільного ринку. Уявімо собі, тариф на енергію на ринку у 2030 році 10 грн/кВт. І звичайною електроенергією користується, образно кажучи, Ваш сусід. А Ви продаєте власну вироблену енергію за 6 грн/кВт. І тут з’являється вибір пропозиції. Це і є вільний ринок.”

Переваги користування сонячною міні-СЕС відчув ужгородець Іван Колодій. Він вже понад півтора роки користується енергією від сонячних фотопанелей. Він каже – рішення було прийнято заради економії коштів. “Щоб порівняти і зрозуміти, що сонячна енергетика – це шлях до заощадження, я отримав роздруківку загальних витрат на електроенергію за останні два роки.Це можна безкоштовно отримати у будь-якому міськенергозбуті. Там прозоро розписані щомісячні витрати. І вийшло так, що за рік мій будинок споживає близько 2300 кВт енергії в рік. А це означає те, що я в рік споживаю 2300 кВат, а станція генерує 5500 кВт в рік, то вона фактично виробляє вдвічі більше енергії, ніж мені потрібно. Відтак, половину виробленої енергії я можу продавати за “зеленим” тарифом). Тобто в рік, я можу заробити близько 11 тисяч гривень. Але якщо враховувати податок з доходів фізичних осіб, а також військовий збір, то отримаєш лише 8 тисяч гривень”, - мовив житель обласного центру.

"Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції – 03
Реклама

Приватна міні-СЕС у будинку Івана Колодія

Сам пан Іван вирішив встановити 5-кіловатну станцію, яка складається з 20 панелей. Вони обійшлися йому в суму близько 180 тисяч гривень. В рік вона виробляє близько 5200 - 5500 кВт, в залежності від погоди.

Мукачівець, пан Михайло Матюк, встановив сонячну станцію лише два тижні тому. Чоловік розповів, що підвищення тарифів на комунальні послуги, зокрема, на традиційні газ і електроенергію, а також розповіді про перспективи та користь сонячної енергії переконали, а відтак спонукали його встановити сонячну міні-станцію. “Мені багато людей розповідало про переваги цієї енергії. Сонячна енергія дає можливість не лише бути енергонезалежним, але й отримувати кошти за продану енергію в мережу. Тим паче, що є висока ймовірність того, що вже за 4 роки ця сонячна електроустановка себе окупить”.

"Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції – 04

Приватна міні-СЕС у помешканні Михайла Матюка

Інший власник домогосподарства з Мукачева, пан Антон Калинич, встановив сонячну міні-СЕС лише тиждень тому. Та у нього була зовсім інша мотивація встановити цю установку. “Я дуже часто їжджу по Європі і бачу, як просто семимильними кроками сонячна енергетика розвивається за кордоном. В Австрії, Угорщині, Словаччині кількість встановлених приватних сонячних станцій зростає, на мою думку, з кожним днем. І це видно звичайним неозброєним оком. Мене тішить, що і в Україні і, зокрема, на Закарпатті спостерігається ця позитивна тенденція. Та ми трішки запізнились. Але думаю, що ті умови, які тут є, допоможуть з часом багатьом українцям зробити правильний вибір”.

"Бум" сонячної енергетики: все більше закарпатців встановлюють приватні сонячні міні-станції – 05
Реклама

Приватна міні-СЕС у будинку Антона Калинича

Думку звичайного мукачівця підтримує інший експерт, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський. Він наголосив на тому, що питання розвитку відновлювальної енергетики – це питання енергонезалежності та національної безпеки. “Процес прогресу енергетики у світі йде. Але ми, на жаль, так відстали, що нам треба дуже швидко рухатись вперед. Ми не повинні себе тішити тими темпами, які у нас є. Взагалі сьогодні у світі енергетична парадигма змінюється. Ми у світі одночасно стаємо генераторами, які і генерують, і споживають енергію. І ми переходимо поступово до розподільчих децентралізованих енергетичних мереж. Для України це дуже актуальна проблема, оскільки у нас є технологічний знос усіх мереж, які були створені у роки СРСР. Тому усі ці фактори та світові тенденції, які найшвидше проходять саме у країнах ЄС, і можуть вирішити енергетичні проблеми України”.

Експерт Ондраш Лорінц зауважив, що перехід на альтернативні джерела енергії – це світовий тренд, якого Україні не уникнути. Тим паче, що Європа зацікавлена у розвитку відновлювальної енергетики в Україні: “Ті поступки, які Європа дає Україні у вигляді “зелених тарифів”, дають зрозуміти, що перед нами ще багато роботи по просуванню альтернативних джерел енергії. Адже в Європі альтернативна енергетика розвивається надшвидкісними семимильними кроками. У сусідній Угорщині та Словаччині ми можемо бачити великі робочі сонячні електростанції. І тому, щоб менше було викидів СО2, і щоб населення було енергетично грамотним, Європа і зацікавлена у розвитку сонячної енергетики”.

Варто зауважити, що, за інформацією Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії, у 2017 році загальна потужність відновлюваної енергетики збільшилася на 167 ГВт і сягнула 2179 ГВт у всьому світі. Річний приріст становить близько 8,3%. А найбільший приріст має саме сонячна енергетика, потужності якої зросли на 32% у 2017 р. порівняно із попереднім, 2016 роком.

Тому, враховуючи усі ці дані, можна стверджувати, що Україна є частиною світового процесу по розвитку сонячної енергетики. Адже – це наше майбутнє.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно