Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті діє унікальна школа

На Закарпатті діє унікальна школа
ВІДЕО ДНЯ

Нині знання іноземної мови для людини є надважливою необхідністю. Знання мов інших країн дає можливість працевлаштуватись, вільно подорожувати і безперешкодно спілкуватись з людьми з-за кордону.

У багатьох школах головною іноземною мовою вивчення є англійська. Та на Закарпатті є одна унікальна школа, яка знаходиться у селі Сокирниця Хустського району. Це єдина в Україні сільська школа з поглибленим вивченням французької мови, – йдеться у статті газети "Панорама" в номері від 26 квітня.

Реклама

Сокирницька школа з поглибленим вивченням французької мови була започаткована 45 років тому, у 1973 році. Нині ж у школі працюють 16 вчителів французької та англійської мов, більшість з яких є випускниками цієї школи. А загалом у цьому навчальному закладі 604 учні у 25 класах поглиблено вивчають французьку мову з першого класу, а з 5-го – і англійську, як другу іноземну.

Заступник директора Сокирницької ЗОШ, вчителька французької мови Ольга Лукачович розповіла газеті «Панорама» про особливості викладання французької мови: «Учні 10-11 класів, окрім французької мови, вивчають курс технічного перекладу, французьку літературу, метою вивчення яких є практичне оволодіння учнями технічною термінологією іноземної мови. Спецкурси мають одну важливу рису: іноземна мова є не тільки об’єктом вивчення, але і ефективним засобом отримання знань. Водночас учні набувають нових професійних знань і мовленнєвих навичок, що сприяє мотивації вивчення мови».

Реклама

У свою чергу, директор цієї школи Володимир Мандзюк зазначив, що у вивченні французької мови навчальному закладу матеріально допомагає Посольство Франції в Україні. Так, партнери із Франції допомагають школі у придбанні французької методичної та художньої літератури по новій методиці для початкової і старшої ланок.

І активна співпраця французьких партнерів та колективу школи дає свої плоди. Так, навчальний заклад Сокирниці з 2000 року в рейтингу серед 45 шкіл Хустського району не опускався нижче 5 місця. А в останньому рейтингу посів 1 місце. Крім того, учні цієї школи є постійними призерами обласних олімпіад з французької мови. А у 2018 році учениця 10 класу Віталія Фанта посіла призове третє місце на Всеукраїнській олімпіаді з французької мови, що проходила у Львові.

Сама дівчина розповіла газеті «Панорама» про своє захоплення французькою мовою та про свої успіхи: «Французька мова для мене – це не звичайна рутина. Це те, що приносить мені насолоду, це найгарніша, найромантичніша і наймилозвучніша мова світу. Секретів успіху на олімпіаді немає. Коли маю вільний час, вивчаю французьку мову. Крім того, уроки французької мови у нас проходять 8 разів на тиждень. Уроки надзвичайно цікаві, адже ми працюємо з франкомовними книгами. І, звісно, я дякую своїй вчительці, яка надихнула мене, повірила в мене. І саме завдяки їй я посіла призове місце, бо саме вона готувала мене протягом довгого часу».

Реклама

Дівчина не приховує, що у подальшому планує стати вчителем французької мови. І крім того, мріє подорожувати по Франції.

Її наставниця, вчителька французької мови Оксана Якоб, теж має своє досягнення. Адже вона була членом міністерської робочої групи України з розробки програми вивчення іноземних мов у школах.

«Міністерство освіти запросило не професорів, а саме звичайних вчителів для того, щоб оновити програму для вивчення іноземних мов. І так наша робоча група складалась з учителя німецької мови із Хмельницького, двох викладачів англійської мови із Сум та Запоріжжя, і мене – вчителя французької мови із Закарпаття. І ми розробили програму для учнів 1-4, 5-9 та 10-11 класів.

Ця програма полягає у тому, що ми користувалися європейськими рівнями володіння мов. Вони вже давно розроблені за кордоном, в Європі. І наша мета полягала у тому, щоб адаптувати ці рівні, які діють у Франції, Великій Британії та Німеччині, в Україні. І ми цими критеріями і рівнями відкоригували чинну навчальну програму. Вона вже діє для учнів 5-9, 10-11 класів. А з наступного навчального року – і для початкової ланки. Ще ми взяли участь у розробці програми для зовнішнього незалежного оцінювання», – сказала Оксана Якоб.

Також пані Оксана розповіла про новітні особливості викладання французької мови у школі. Так, у навчальному закладі працюють два лінгафонні кабінети. «Лінгафонний кабінет дає змогу учням слухати автентичні аудіозаписи на французькій мові. Ми їм вмикаємо на дисках, і вони їх слухають. Ті кабінки допомагають у тому, що вони не бачать, що роблять інші. І вони концентрують увагу на тому, що мають робити».

Загалом, пані Оксана працює у цій школі вже 10 років. Володіє українською, російською, французькою, італійською, англійською мовами. І вважає, що робота у сільській школі далеко не з легких: «Мені дуже подобається викладати французьку мову. Та працювати у рідній сільській школі я не скажу, що дуже легко. Тому, що якщо працювати у якійсь спеціалізованій школі в місті, то там є відбір учнів, і з дітьми легше працювати. А тут потрібно шукати того мотивованого учня, з яким можна працювати. Я пишаюсь тим, що у нас є дуже багато талановитих дітей. Інколи буває, що дитина відкладає свій талант подалі і, можливо, закопує його. Та вчителі нашої школи якісно викладають предмети і дають можливість дітям розкрити себе сповна. Тому я тішуся, що колектив і учні нашої школи є надзвичайно розумними та креативними».

Окрім знавця французької мови Віталії Фанти, Сокирницька ЗОШ має ще одну зірку вже міжнародного рівня. Це 17-річний винахідник Валентин Фречка. Адже він розробив технологію виготовлення паперу з опалого листя. Завдяки цьому відкриттю він переміг на міжнародній олімпіаді з екології, яка проходила в Тунісі.

Реклама

Учень із науковим керівником Ольгою Сабадош збирали опале листя з різних дерев – берези, верби, дуба, граба. У спеціальних ящиках запускали в листі хімічні процеси для утворення целюлози. У кінцевому результаті дослідник отримав висушений аркуш паперу.

«На відміну від традиційного виготовлення паперу, де є 81 пункт до того, як отримаємо білий аркуш паперу, я наразі маю значно менше пунктів. Тобто, за рахунок скороченої структурної схеми виготовлення паперу ми виходимо на екологічну і економічну доцільність цього способу. Адже завдяки цій технології ми зможемо утилізувати опале листя з користю. І, відповідно, скоротити вирубку дерев. Також шляхом переробки листя можна отримати тверде паливо і виділити мінеральні кислоти. Крім того, це екологічно доцільно, адже з паперу з опалого листя ми можемо зробити еко-пакети, еко-сумки і так далі», – мовив юний винахідник.

Варто зауважити, що Валентин Фречка у червні поїде у США, аби презентувати свою унікальну розробку.

Загалом, за 45 років свого існування школа має ким пишатись, і впевнено рухається далі, розвиваючи нові методи освіти, зокрема, і у викладанні французької мови. Адже знання мов та інших предметів – це ключ до усього світу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно