Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Крик душі: закарпатець розповів, чому люди масово виїжджають за кордон на заробітки

Крик душі: закарпатець розповів, чому люди масово виїжджають за кордон на заробітки

Крик душі: закарпатець розповів, чому люди масово виїжджають за кордон на заробітки

Нещодавно ужгородець Роман Ялч у соцмережі "Фейсбук" опублікував пост про те, чому активна молодь покидає Україну у пошуках кращого життя. 

ВІДЕО ДНЯ

Думку закарпатця активно поширювали й інші краяни, яких теж схвилювала ця актуальна для нашого краю проблема, яку не варто уникати.

"Мені 25. Я молодий і сповнений сил чоловік. Про таких прийнято казати - майбутнє України. Та чомусь я не потрібний своїй країні. Їй не треба спеціалістів, робочих і людей науки.

Реклама

Читайте також:  Словацькі журналісти розповіли про українців, які успішно працюють у Словаччині

Я знімаю квартиру з дівчиною. Разом з комуналкою в місяць виходить приблизно 4 тис. грн. Це без їжі, речей, відпочинку, маршруток по 4 грн чи скільки вони там вже коштують, культурно-просвітницьких заходів і так далі....

Реклама

Заробити на свою квартиру тут неможливо! Тому приходиться знімати. Молоді люди, мусять працювати на двох роботах, щоб просто не здохнути з голоду. Працював продавцем в магазині телефонів і кухарем в ресторані, вантажником апаратури і різноробочим, звукорежисером і PR-щиком... Та й взагалі чого лишень не робив, а "корито" на словацьких номерах купити все одно дуже важко. Оператор, фотограф, стрімер, журналіст та якийсь час навіть ведучий на телебаченні. Ледве виплатив телефон. Бо навіть дурацьку "мобілку" не можу купити одразу. Треба брати кредит. Маю вищу освіту і мав би працювати за спеціальністю, ні про що не думаючи. Та знову ж таки, магістри, спеціалісти і робочі не треба моїй країні. А якщо і треба, то за копійки. Середня зарплата реально складає 200 доларів. Реальна середня зарплата, а не те, що ліплять по "ящику".

Так от, я вирішив поїхати за кордон. Залишити свою сім’ю, кохану, друзів, знайомих і взагалі все своє. Роблю по 12 годин в другу зміну. Неважливо в якій країні і ким. Приходжу з такими ж заробітчанами вночі і ледве рухаю ногами і руками. Тут багато молодих хлопців, які мають дітей і теж знімають квартири. Хоча ми всі різні наші історії зводяться до одного – дітей не нагодуєш патріотизмом, жінці не купиш нічого за любов до своєї країни, а батькам не допоможеш байками про світле майбутнє.

Так от, я тут прочитав, що, ніби то заробітчани мають платити податок... Мов, неважливо, де ти працюєш: у нас чи в іншій країні. Ти громадянин України і ти маєш...

Реклама

У мене питання: замість того аби зробити робочі місця і гідну зарплату, ви змушуєте людей виїзджати на заводи і відчувати себе там рабами, а в кінці просто збиваєте з них гроші? 

Чому я мушу робити десь, залишивши всіх своїх, щоб вижити, а з мене просять податки? Чому знайти роботу у Польщі чи Чехії легше, ніж в моїй країні? Для того, аби хтось забрав те, що я чесно заробив! І не я такий один. Повірте мені. Я багато, де їздив і багато ким працював, але такого безпорядку не бачив ніде. Кожен хоче кинути тебе і віджати. Майже всі мої друзі у США, Бельгії, Нідерландах, Словаччині і так далі... Спочатку їхали туди просто заробити гроші і з грошима зробити бізнес. Хто що - кафе, магазин, мийку... Кожному своє. І знаєте що? Ніхто не повернувся! Тому, що виявилось навіть, якщо ти маєш гроші і ти чесна людина, яка хоче чесно працювати і давати робочі місця іншим, в цій країні, треба відкашляти кожному спиногризу і в кінці кінців ти залишишся з дустом. При цьому всьому тебе держава, як підприємця ніяк не підтримує, а тільки вимагає. Саме тому всі вони з своїм бізнесом не тут, а за бугром. Думайте люди", – написав закарпатець.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно