Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Об’єднання Мукачева та Павшина в громаду: хто від цього виграє?

Об’єднання Мукачева та Павшина в громаду: хто від цього виграє?

Село Павшино, яке територіально вже знаходиться на околиці Мукачева – перший населений пункт на Закарпатті, громада якого прийняла рішення про приєднання до міста обласного значення – тобто Мукачева – та створення ОТГ. Втім, чи все так добре і перспективно у плані створення саме цієї громади, чи нема корисливих мотивів у питанні приєднання та чи виграє від цього громада села?

ВІДЕО ДНЯ

«За» приєднання села Павшино до міста обласного значення Мукачево – такий результат громадських обговорень 24 червня 2018 року. Проте далеко не всі жителі були присутні на заході, і не всі підтримують процес об’єднання. У мешканців Павшина було кілька варіантів: приєднатися до Мукачева чи до села Дерцен. Павшино обрало варіант приєднання до міста, мотивуючи, що це нібито вирішить низку проблем, зокрема, з водою.

Думку самих мукачівців щодо приєднання навколишніх сіл, у тому числі Павшина, не запитали. Більше того, в попередніх проектах рішень депутатів питання про приєднання не було. 

Реклама

Після об’єднання ставки окремих податків у селі визначатиме керівництво ОТГ, тобто фактично Мукачівської міської ради. Плата за земля для селян зросте до 2 тисяч грн. залежно від категорії. Вартість ліцензії на право реалізації алкогольних напоїв в районі зараз – 500 гривень на рік, у Мукачеві – 8 тисяч гривень; тютюну – в районі – 250 гривень на рік, в місті – 4000 гривень. Це вплине на малий бізнес. Також зміняться і тарифи на комунальні послуги. Жителі Павшина після об’єднання платитимуть за ставками, які діють у місті. До прикладу, майже 19 гривень за кубометр води. Це у випадку, якщо у село проведуть централізоване водопостачання та каналізацію – наразі це проблема номер один для Павшина. Вартість будівництва – орієнтовно 10 мільйонів гривень. Проте коли це буде – питання складне, адже в Мукачеві лише 68% вулиць під’єднані до цілодобового водопостачання. Плата за користування свердловинами водоканалу буде іти в місто. Зміниться й підхід до фінансування освітніх, медичних установ та закладів культури – субвенцію буде розоділяти міська влада.

Більш детально розкажуть журналісти "М-студіо".

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно