Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Закарпатті люди у відчаї перекрили трасу Київ - Чоп

На Закарпатті люди у відчаї перекрили трасу Київ - Чоп

Тим часом обласна влада обіцяє завершити ремонт всіх доріг місцевого значення впродовж 2-3 років.

ВІДЕО ДНЯ

На Закарпатті сьогодні люди перекрили трасу Київ-Чоп біля села Нижнє Селище.

Таким чином вони висловлюють невдоволення станом дорожнього покриття ділянки між селами Середнє та Анталовці. Люди – здебільшого мешканці довколишніх сіл, які щодня добираються на роботу в Ужгород. Оксана – одна з них. Стверджує: біля Ужгорода дорога хороша, а от трохи далі – «ні пройти, ні проїхати». «Стан доріг – жахливий. Дуже великі ями і сама дорога дуже розбита. Там навіть машини не можуть проїхати – настільки великі ями. Все засипали вручну», – розповідає Оксана.

Реклама
На Закарпатті люди у відчаї перекрили трасу Київ - Чоп – 01

Вимоги людей – до 1 вересня поточного року зробити дорогу на згаданій ділянці. Тим паче, що кошти на ці роботи передбачені. За словами Анатолія Сийки, вийти на акцію довелося, оскільки ремонтні роботи, хоча й обіцяні, не розпочинаються. Чоловік уже 12 років працює на маршруті Ужгород-Анталовці. Каже: возити людей у ПАЗику такими дорогами неможливо:

Реклама

«Дорога розбита за рахунок лісовозів. Перегруз. Дорога вже капітально не ремонтувалася більш ніж 20 років. Ями страшні настільки, що, якщо через село можна проїжджати до 40 км, то там більше, ніж 5 кілометрів за годину, не можна їхати. Люди спізнюються на роботу. А чиновники годують нас обіцянками», – каже Анатолій.

Організатори стверджують, що ця акція – радше публічна заява, а тому нетривала у часі. Наприкінці травня, коли місцеві мешканці перекривали дорогу у Виноградівському районі, рух транспорту зупинився на 2 дні. В результаті проти організаторів порушено кримінальні справи, адже представники швейного бізнесу заявили про суттєві збитки, яке понесло місцеве підприємство з іноземними інвестиціями. Також свої заяви подали підприємці, які вирощують і продають полуницю.

На Закарпатті люди у відчаї перекрили трасу Київ - Чоп – 02
Реклама

 

Говорить організатор сьогоднішнього перекриття Іван Данацко: «Мета нашої акції – привернути увагу влади до проблеми. Хоча вони знають про цю проблему, оскільки минулого року 3 або 4 рази їздили в наше село. Більше того, впродовж місяця я ходив раз на тиждень в управління автомобільних доріг, там є такий Маляр Едуард, я спілкувався з ним. Він мені обіцяв кожного тижня, що проект от-от буде готовий. У мене є лист від них. Проект на 1,5 мільйони гривень на ремонт деяких ділянок доріг. Як видно, жодного проекту нема», – розповідає Іван.

У Закарпатській обласній адміністрації пояснюють: існують певні процедури. Тож, «блокуй чи не блокуй, але, якщо у планах певної дороги нема, то її і не ремонтуватимуть».

Директор департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Едуард Маляр пояснив, що з 1 січня 2018 року дороги загального користування місцевого значення передано в управління місцевим органам влади. А це — 351 дорога обласного та районного значення. Саме з ними у дорожників найбільший клопіт.

Наразі, стверджують в облдержадмінстрації, погоджено переліки об’єктів будівництва, реконструкції та ремонту місцевих доріг. З державного бюджету на ці роботи виділено трохи більше 218 мільйонів гривень. З цих грошей Закарпаття уже отримало більше 90 мільйонів гривень, а освоєно трохи більше 13-ти. Говорить Едуард Маляр: «218 мільйонів складаються з чого? Поточного ремонту, капітального ремнту і навіть з експлуатаційного утримання. Експлуатаційне утримання – це залатати, що інколи виникають, тріщини, ямки і підготовка до зими, закупка піску… суміші піска з сіллю. І ми плануємо за 2-3 роки дійти логічного завершення. Тобто ми всі дороги повинні відремонтувати».

 

На Закарпатті люди у відчаї перекрили трасу Київ - Чоп – 03
Реклама

Тож, за словами чиновників, кошти на дорогу Середнє – Анталовці передбачені. Як і на інші, які потребують негайного ремонту. Говорить речник голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля Ярослав Галас: «На Закарпатті – це позиція голови ОДА Геннадія Москаля – він вирішив використати ці гроші на якомога більшу кількість доріг місцевих. Більшість інших областей взяли ці всі гроші і вирішили використати на одну, дві, максимум три дороги. У нас позиція така, щоб зробити не повністю, але більше доріг, тому що в дуже багатьох напрямках дороги розбиті вщент. І хоча би частково, на гірших ділянках, їх треба вкрити суцільним асфальтом».

Станом на кінець червня оголошено 62 тендери на проведення ремонту доріг місцевого значення. По ділянці Анталовці – Середнє розробляється проектно-кошторисна документація. Тож, запевняють в ОДА, людям не варто хвилюватися. І звертають увагу, що на деяких ділянках доріг ситуація є гіршою, адже кошти на них не передбачені.

Говорить речник Геннадія Москаля Ярослав Галас: «Найгірша ділянка, на якій теж було блокування, це Хуст – Долина. Це, до речі, дорога не місцевого значення, а державного. Вона з’єднує дві області від Хуста і до Долини на франківщині. Іще в межах Хустського району і до Міжгір’я нею можна пересуватися, вона вся в латках, можна їхати 60, 80, до 100 км. А от уже з Міжгірщини і до Долини – жахіття. Там навіть неможливо проводити ямковий ремонт, тому що це не ямки в асфальті, там асфальту нема. Так от найгірше, що на цю дорогу, на ремонт, не передбачено грошей абсолютно», – сказав Ярослав Галас. Тим часом організатор перекриття траси Київ-Чоп Іван Данацко зазначив, що не вірить керівництву області і подав їм звернення, де обіцяє організувати масштабну акцію з перекриття траси, якщо до 1 вересня дорогу Середнє – Анталовці не відремонтують.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно