Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Набожний та озброєний: нардеп із Закарпаття володіє 51 іконою та має 156 одиниць зброї

Набожний та озброєний: нардеп із Закарпаття володіє 51 іконою та має 156 одиниць зброї

За підсумками аналізу декларацій посадовців, з’ясувалося, що українські чиновники є рекордсменами у декларуванні витрат на освіту, відпочинок, а також офшорних фірм, ікон, боргів, криптовалюти та іншого.

ВІДЕО ДНЯ

Про це йдеться в аналітичному проекті "Декларації" Bihus.Info.

За підсумками наших досліджень, беззаперечним володарем аж цілих двох титулів - найосвіченішого і найзасмаглішого декларанта - стає президент України Петро Порошенко. У 2017 році гарант витратив на навчання своїй дітей у Великій Британії 3,8 млн гривень. У ще 2,7 млн, якщо вірити декларації, йому обійшовся відпочинок родини.

Реклама

“Найфартовішим” виявився народний депутат України Павло Кишкар, який у 2015 році виграв у лотерею 1,2 млн гривень, обійшовши навіть головного радикала країни Олега Ляшка. А от його колезі по парламенту Євгенію Гєллєру, навпаки, пощастило з родичами - у 2017 році він отримав у подарунок від своєї 97-річної бабусі Ольги Фрідман 17,8 млн гривень.

Також українські чиновники виявилися людьми досить набожними - принаймні, на це вказує кількість ікон і навіть наявність власних церков у деклараціях. Власником цілого іконостасу виявився нардеп Андрій Лозовой - він декларує 74 ікони. До 2016 року він також володів хрестом-енколпіоном зі святими мощами XIII століття, але після скандалу у ЗМІ був змушений пожертвувати його на храм. 

Реклама

Не Богом єдиним - ще один парламентар із Закарпаття Нестор Шуфрич, поряд із 51 іконою, вказує у своїх деклараціях ще й колекцію вогнепальної зброї у кількості 156 одиниць, що й приносить йому титул найозброєнішого чиновника.

Набожний та озброєний: нардеп із Закарпаття володіє 51 іконою та має 156 одиниць зброї – 01

Демонструють декларанти і неабияку винахідливість та творчі здібності - і не лише в питаннях приховування майна та вигадування “відмазок” для журналістів. Наприклад, депутат Херсонської обласної ради Юрій Рожков володіє 195 авторськими правами на торгові марки і патентами на промислові зразки - бензинові насоси, паливні та повітряні фільтри, упаковки різноманітних автотоварів. У народного депутата Михайла Поплавського їх дещо менше (127), але дохід приносять найбільший - у 2017 році “співаючий ректор” отримав роялті на суму 26,6 млн гривень.

Реклама

Також українські чиновники часто є ще й успішними бізнесменами. Власником найбільшої кількості фірм - аж 152 - виявився депутат Малоданилівської селищної ради Харківської області Олександр Заболотний. Причому згадав про них усіх він лише в уточненій декларації за 2017 рік, у попередніх же про 149 чомусь забував - через що взимку і став зіркою новин. Якщо всі компанії Заболотного зареєстровані в Україні, то найбільшою шанувальницею офшорів виявилася народна депутатка Юлія Льовочкіна - у 2017 році вона вказала у декларації 38 офшорних фірм.

Проте якщо з бізнесом не складається, то декларанти можуть опинитися в численних боргах. Зокрема, нардеп Іван Вінник заборгував “ПриватБанку” й “Альфа Банку” 316 млн гривень. А от в іншого парламентаря Віталія Хомутинніка ситуація діаметрально протилежна - вони з дружиною самі позичили третім особам понад 408 млн гривень.

Не відстають державні службовці і від технічного прогресу - титул найсучаснішого сьогодні отримує народний депутат Олександр Урбанський, який задекларував по 5 328 одиниць криптовалюти біткоїн і біткоїн кеш. Їхня сукупна вартість станом на 31 грудня 2017 року оцінювалася у майже 2,5 млрд гривень.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно