Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Журналісти прямо запитали закарпатських чиновників, чому у області вирубують тисячолітні праліси: їхня відповідь

Журналісти прямо запитали закарпатських чиновників, чому у області вирубують тисячолітні праліси: їхня відповідь

Журналісти прямо запитали закарпатських чиновників, чому у області вирубують тисячолітні праліси: їхня відповідь

Минулого тижня журналісти програми ТСН.Тиждень розповідали про те, як через лазівку в законодавстві у Карпатах вирубують тисячолітні праліси. Цього разу запитаємо у чиновників, чому саме так відбувається.

ВІДЕО ДНЯ

Середмістя Києва. Тут розміщена головна державна установа, яка має контроль над лісорубами за тисячу кілометрів звідси.

Понад рік діє "Закон про захист пралісу та старовікових дерев". І стільки ж часу такі структури, як Держлісагентство та Міністерство екології офіційно не затвердили ділянки, які і має захищати закон. Хоча за них це фактично зробили фахівці проекту при Всесвітньому Фонді Природи.  А максимум, що зробила держава – наклала мораторій на вирубку пралісів. Ось тільки мораторій – це не наказ і не вимога, а лише прохання не різати найцінніший у світі ліс.

Реклама

"Чому ми підготували просто лист? Тому що в нас не було нормативних підстав для того, щоб сказати, що всі ці ділянки є пралісами, на яких не можна рубати, ми не можемо. Мораторію на потенційні праліси не було. Це наш лист, так, але не мораторій на ділянки, які можуть стати в майбутньому об’єктом природньо-заповідного фонду", - пояснює начальник управління лісового господарства та відтворення лісів Держагентства лісових ресурсів Володимир Романовський.

Як би цей лист не називався: мораторієм чи проханням – він офіційний. І у ньому чорним по білому Держлісагентство просить усі лісові господарства, на територіях яких можуть бути ділянки пралісу – не рубати їх, поки держава офіційно ці ділянки не затвердить як заповідники.

Реклама

Із Києва я вирушаю туди, де, як підозрюють лісозахисники ,цинічно проігнорували документ про припинення гектарів вирубки столітніх дерев.

"- Це цей лист? – Так. - Ваше управління отримало було перелік. Тобто ви з ним ознайомилися, чи не ознайомилися? – Ознайомилися. Так. Цілий перелік. Тимчасово призупинити до вияснення: чи являються вони пралісами, чи не являються? – А хто мав би з’ясувати? - Га? – Хто мав би з’ясувати?! –Ха-ха, дивіться у нас є лісовпорядкування.  Або спільно створювати робочу групу, так як ми створили зараз", - розповіли у місцевому лісгоспі.

 

Реклама

У обласному управлінні лісового господарства Закарпаття поки що ситуація не проясняється. Я прошу підкріплення зі столиці.

"В нас одразу була пересторога, що ми можемо втратити ці унікальні ліси ще до того, як вони будуть ідентифіковані. Через те Мінприроди з WWF звернулася з проханням до Держлісагентства вилучити з господарського використання всі ділянки лісові, які можуть бути потенційними пралісами. На виконання цього закону першочерговим кроком було розроблення Мінприроди методики визначення пралісів", - пояснив директор департаменту екомережі природно-заповідного фонду Мінприроди Віктор Клід.

Отож. Аби закон про захист унікального пралісу та старовікових дерев міг захищати ці ж дерева від вирубок – потрібно обов’язково встановити офіційні межі пралісу. Тобто ось тут починається - а ось тут закінчується. Міністерство екології, впродовж трьох місяців після того, як закон набув чинності, мало розробити спеціальну методику. Та минуло вже більше року.

"Річ в тому, шо були представлені дуже різні точки зору. Документ був безпрецедентний", - розповів Клід.

Врешті, чиновники затвердили методику. Цього липня.  Тобто лише як визначати, а не самі межі. Згідно із документом, долучатися  можуть й громадські активісти. Наприклад ті, з якими ми ловили лісових піратів у пралісі. Та, виявляється, плани Міністерства то одне - а кінцеве рішення залежить від іншого органу - Держлісагентства. Того самого , де мені, приміром, пояснили  - у них свої плани.

"На певну частину цих ділянок, незалежно від нашого листа – є плани діяльності підприємства, є проекти, є інші документи – які дали їм право, наприклад, ще в минулому році виписати лісорубний квиток", - роз’яснюють там.

Читайте також:
Відомі прізвища лісівників, яких позбавили премії через скаргу на їх роботу у Фейсбуці
Реклама

Простіше кажучи: поки Міністерство творить одні документи , ті, що рубають праліс, виписують інші . А поки бюрократи все з’ясують -  праліс, яких усього два в Європі - швидше за все зникне. І винних не буде.

А це – ще один кабінет. Далі від столичних і навіть обласних чиновників. Ближче до гір та самого лісу. Наталя Іванівна – керівниця лісового держпідприємства, на території якого ми й зафіксували вирубку. Вона не приховує – справді рубали. Утім – і порушення не порушення. Все просто: нічого особистого, просто бізнес і бездоганний порядок з дозволами. 

"Це - є рекомендація. А це – є затверджені матеріали лісовпорядкування. Воно затверджено, є наказ нашого лісагентства і погоджувалися матеріали лісовпорядкування і в Мінприроди", - розповіла директорка ДП "Тячівське ЛГ" Наталія Катреняк.

Тобто документи, які дозволили цьому лісництву вирубати ділянку можливих прадавніх дерев, а отже порушити унікальний природний мікросвіт, мають більшу юридичну силу, ніж закон про захист пралісу – який і є, і якого  водночас немає. І заперечити тут складно.

У Мінприроди вирубку пралісу оцінюють просто: "Звичайно, це – варварство". І говорять натяками, що все вдалося б урегулювати швидше і зберегти те, що ще не спиляне  "коли є добра воля тих організацій, які відповідають за ці землі".

"Нічого ми не ліземо туди. А просто то, що хтось собі пішов і каже. Що то може праліс. А може не праліс – я не знаю!", - розповів перший заступник начальника облуправління лісового господарства Закарпаття Ігор Коцур.

Єдиний світлий промінчик у цій бюрократичній темряві – Міністерство екології пообіцяло після нашого сюжету виділити кошти для роботи спеціалістів, які нарешті і визначать офіційні межі пралісі. А, отже, вирубку там буде остаточно припинено. Якщо буде що припиняти.

Реклама

До теми: Поліція викрила дві незаконні вирубки лісу

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно