Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Верховний Суд визнав законним використання автомобілів на єврономерах, ввезених у режимі "транзит"

Верховний Суд визнав законним використання автомобілів на єврономерах, ввезених у режимі "транзит"

Верховний Суд визнав законним використання автомобілів на єврономерах, ввезених у режимі "транзит"

Верховний Суд визнав законним безстрокове використання автомобілів на єврономерах, ввезених до країни в режимі "транзит". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Верховного Суду.

ВІДЕО ДНЯ

"Користування або розпорядження транспортними засобами, ввезеними з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням, передбаченим ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України", - зазначено в ньому.

До такого висновку дійшов Верховний Суд, розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування постанови, яким позивача визнано винним у вчиненні порушення митних правил та оштрафовано на 8,5 тис. гривень.

Реклама

Суть спору полягає в тому, що позивач, будучи власником автомобіля з реєстраційним номером Естонії, не знятого з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України на підставі митної декларації з метою транзиту. Під час судових засідань сам позивач визнав, що ввіз зазначений транспортний засіб для тривалого використання, а режим "транзит" указав, аби уникнути необхідності митного оформлення автомобіля та сплати відповідних платежів. 

Апеляційний суд, скасувавши постанову суду першої інстанції, відмовив у задоволенні позовних вимог. Своєю чергою позивач не погодився з таким рішенням і оскаржив його в касаційному порядку, пославшись на рішення Конституційного Суду, в якому зазначено, що користування або розпорядження транспортними засобами особистого користування, ввезених з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням.

Реклама
Читайте також:
Авто на єврономерах: нова заява чиновників

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав, що касаційна скарга підлягає задоволенню. Як вбачається з оскаржуваної постанови, підставою для її ухвалення стало те, що позивач у строки, визначені ст. 95 ТК України (для автотранспорту - 10 діб, у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці - 5 доби), не вивіз автомобіль з країни, натомість продовжує ним користуватися як транспортним засобом, митне оформлення якого не закінчено, без дозволу митниці.

 

Реклама

Верховний Суд, враховуючи висновок Конституційного Суду, зазначив, що в ч. 2 ст. 469 МК України чітко визначено дії, бездіяльність та умови, які кваліфікуються як правопорушення щодо товарів, митне оформлення яких не завершено.

За таких обставин колегія суддів Касаційного адміністративного суду вважає обґрунтованим скасування штрафу, оскільки в діях позивача немає складу порушення митних правил, передбаченого ч. 2 ст. 469 Митного кодексу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно