Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сьогодні помер видатний закарпатець

Сьогодні помер видатний закарпатець

Сьогодні, 29 листопада, перестало битися серце видатного закарпатця Івана Івановича Пастеляка – заслуженого працівника культури України, голови Закарпатського обласного осередку Національної хореографічної спілки України.

ВІДЕО ДНЯ

Народився Іван Пастеляк 15 травня 1950 р. у слі Сімер на Перечинщині в селянській родині. Лю­бов до народного танцю привела його 1967 р. в стіни Хустського культурно-освітнього училища навчатися за спеціальністю «Балет і хореографія», де водночас брав участь у самодіяльних танцю­вальних колективах району.

Сьогодні помер видатний закарпатець – 01
Реклама

З 1977 по 1985 працював балетмейстером Закарпатського українського муздрамтеатру, де своїми постановками залишив помітний слід в історії крайового театру. З 1985 року призначений на посаду викладача хореографічних дисциплін Ужгородського коледжу культури і  мистецтв, де очолював циклову комісію хореографічних дисциплін.

Серед його випускників – відомі хореографи краю заслужений працівник культури України Михайло Шютів, керівник студії сучасного танцю «Бліц» Олена Камінська та багато інших. Іван Пастеляк понад 35 років був керівником добре відомого в області та поза її межами народного ансамблю танцю «Ритми молодості» Ужгородського міського будинку культури.

Реклама

У 2000 році став керівником дитячого ансамблю народного танцю «Турянська долина», який було створено з ініціативи місцевого осередку культурно-освітнього товариства словаків «Матіца словенска».

Читайте також:
Померла відома закарпатка: подробиці

10 років Іван Пастеляк співпрацював з ансамблем танцю «Веселка» Державного самоврядування українців у м. Будапешт (Угорщина). Тут під його керівництвом було здійснено ряд успішних постановок відомих українських танців. Іван Іванович керував народним ансамблем народного танцю «Кольори Карпат», який був заснований ще у 1985 році.

Реклама

У 1988 році Івану Пастеляку було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури Української РСР». У 2015 році Іван Іванович був нагороджений Почесною грамотою Міністерства культури України за вагомий особистий внесок у розвиток культури, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм.

Як зазначили в Ужгородському коледжі культури та мистецтв, у 2017 році нагороджений почесною відзнакою Міністерства культури України за вагомий особистий професіоналізм. В коледжі працював по вересень 2017 р.

Нагадаємо, відомого закарпатця знайшли мертвим у його квартирі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно