Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?
У той час, як багатьох наших співвітчизників полонять думки про подорожі до європейських країн, інша частина мандрує Україною. Одним із найбільш популярних туристичних напрямків от вже який рік поспіль залишається Закарпаття.

Це надзвичайно дивовижний край із красивою природою, сприятливим кліматом і неабиякою автентичністю. Тут зачаровує абсолютно все: запаморочливі гори, що підносяться вгору, немов пронизуючи небо своїми гострими списами, дзвінкі річки, які беруть початок у захмарних вершинах і могутніми потоками линуть до землі, кришталеве повітря, яке бринить і коливається у вухах.

ВІДЕО ДНЯ

Відпочинок у Закарпатті запам’ятається надовго, адже це особливий світ, що зародився багато років тому.

Тут самою природою створені ідеальні умови для релаксу, оздоровлення й лікування. Кожен знайде заняття до душі, аби сповна насолодитися принадами краю.

Реклама

Кілька причин приїхати на відпочинок у Закарпаття

Щороку цей регіон відвідують тисячі туристів не лише зі всієї України, але й з-за кордону. Вони мають на меті побачити цікаві місця на Закарпатті, відчути самобутність і колорит краю, а також відпочити тілом, і душею. Чисте гірське повітря, річки з прозорою водою, невимовної краси природа приваблюють людей, даруючи їм насолоду від перебування в цьому регіоні. Відпочинок у Закарпатті багатогранний і різноманітний, адже дозволяє задовольнити смаки кожного.

Читайте також:
Гірськолижні курорти України: проживання, як дістатись, карта схилів
Реклама

Тут можна:

  • помилуватись архітектурою. Область буквально пронизана духом історії. У рамках туру по Закарпаттю ви зможете відвідати старовинні замки, міцні фортеці та споруди, які не лише вразять зовнішнім виглядом, але й розкажуть про багате на події минуле;
  • поринути у світ природи. Величні перепади рельєфу породжують у низинах озера, які приголомшують своєю красою. Височенні гори, пишні ліси, могутні водоспади, багата флора та фауна – ви поринете в новий цікавий світ;
  • оздоровитися. Курорти Закарпаття тримають пальму першості у сфері водо- та кліматолікування. Основна перевага регіону – величезна кількість джерел мінеральної води, які мають позитивний вплив на стан здоров’я людини.

На Закарпатті – безліч місць для відпочинку

Реклама
Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 01

Не обійдеться, звісно ж, без таємничих легенд. Тут вони трапляються на кожному кроці, підсилюючи враження від відвідин того чи іншого місця. Це ідеальне місце для затишного, спокійного відпочинку, який відновить сили й наповнить життєдайною енергією. Якщо ви не знаєте, куди поїхати в Закарпатті, радо підкажемо. Далі мова піде про найбільш популярні і відвідувані курорти в регіоні.

Лумшори: СПА-відпочинок високого рівня

Це невелике селище сховане в глибинці Карпатських гір.

За останні роки Лумшори в Закарпатті стали своєрідною візитівкою регіону. Така популярність пояснити просто, адже тут розташовані чани.

Це величезні чавунні ємності для купання в гарячій воді під відкритим небом. Залежно від розміру, у них можуть одночасно знаходитися до 10 осіб. У Лумшорах чани наповнюють мінеральною водою, а під казаном розпалюють багаття. Рідина поступово нагрівається до 38 0С. Купання в чані рекомендують чергувати із занурення в холодну воду (у водоймі або спеціально пристосованій бочці). Такий перепад температур позитивно впливає на організм, омолоджує шкіру, бадьорить.

Лумшори – своєрідна візитівка Закарпаття

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 02
Реклама

Після відвідин села Лумшори відпочинок запам’ятається надовго, адже ви зможете забути про стреси, позбутись безсоння, втоми, різноманітних нервових розладів. Завдяки теплим купанням через пори проникає цілюща мінеральна вода, виводяться токсини з організму, шкіра стає пружною і гладкою. Ефект від процедури змінюється залежно від використовуваних екстрактів. Зокрема, збираючись на відпочинок у Лумшорах, ви можете запланувати купання в чані з:

  • сірководневою мінеральною водою — процедура стимулює імунну систему, покращує роботу опорно-рухового апарату, надає шкірі пружності;
  • натуральними хвойними екстрактами — ви відчуєте заспокійливу дію хвої, зможете зміцнити свій імунітет;
Читайте також:
Столичні журналісти в захваті від закарпатського джакузі
  • карпатськими травами — купання зцілить і тіло, і душу. Солодкий аромат трав подарує відчуття блаженства й комфорту;
  • пелюстками троянд — така процедура не лише принесе естетичну насолоду, але й покращить настрій і позбавить від стресу. Шкіра стане гладенькою й шовковистою;
  • лісовими ягодами — занурення в таку купіль дозволить зміцнити імунітет, омолодити організм і зняти стрес.

Купання в чанах з різноманітними доповненнями – ідеальний релакс

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 03

У селі Лумшори проживання недороге й доступне практично кожному. Ви можете поселитись на базі відпочинку чи в готелі, а також обрати бюджетний варіант – приватний сектор. При цьому в Лумшорах на чани ціни також різноманітні й підійдуть для будь-якого гаманця. Обов’язково спробуйте місцеві настоянки – калганівку і хрінівку, а також ароматне ожинове вино. Насолода гарантована!

Реклама

Термальні води Косино – відпочинок для всієї сім’ї

У Закарпатті дійсно можна відпочити й тілом, і душею, адже саме тут зосереджені цілющі мінеральні джерела. Курорт Косино відомий на всю Україну й далеко за її межами, завдяки термальним водам. Сюди їдуть туристи зі всього світу, аби оздоровитися. Саме тут розташований величезний комплекс серед дубового гаю на мальовничій Берегівщині.

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 04

Косино – це місце, де можна відпочити тілом і душею

Курорт Косино в Закарпатті працює цілий рік, завдяки чому довкола нього виникла хороша відпочинкова інфраструктура. Неподалік розташовані історичні центри Берегово й Мукачево, які вдовольнять туристів із жагою пізнання невідомого. Також гості, що прибули на відпочинок у Косино, мають можливість навідатись на озеро Дийда. У літню пору тут активно пропонують типові водні розваги, на кшталт катання на катері, катамарані, відвідування різноманітних атракціонів, купання у водоймі тощо.

Знайшовши житло в Косино, ви зможете не лише насолодитись культурною програмою й розважитись, а і, власне, оздоровитись. Саме завдяки цьому туристи сподобали це маленьке містечко. Оселившись у готелі в Косино, вам вдасться відчути цілющий ефект підземних вод у семи різних басейнах із прісними й термальними водами.

Читайте також:
5 місць Закарпаття, в які можна закохатися

Курорт пропонує відвідати:

Реклама
  • басейни-близнюки, які є копією термальних водойм у місті Егер, що в Угорщині. Саме з них і почав свою діяльність курорт Косино, ціни на відпочинок відповідають рівню сервісу;
  • «Золотий кран здоров’я», оснащений фонтанами-джакузі. Кожен із них виконаний у вигляді традиційних для Закарпаття напоїв — вина, пива, кави та угорської фруктової горілки (паленки);
  • смарагдовий басейн, у якому можна приймати оздоровчі процедури під відкритим небом у будь-яку пору року. Тут передбачені зручні сидіння з гідромасажем усього тіла;
  • великий прісний басейн, що своєю формою нагадує молекулу води (H2O);
  • ванна кнайпа «17 кроків здоров’я», яка складається з ємностей із гарячою термальною й холодною прісною водою. Їхня поперемінна дія сприяє покращенню кровообігу, зміцненню стінок судин, захисним функціям організму;
  • плавальний басейн із 5-тьма доріжками для тих, хто хоче підтримувати своє тіло в хорошій формі.

У Косині розташовуються відразу кілька видів басейнів

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 05

Також тут обладнаний дитячий басейн, сім унікальних саун, крижана печера, соляна нора. У Косино проживання різноманітне. Ви зможете оселитись у готелі, санаторії чи обрати приватний сектор. Ціни залежать від рівня сервісу. Найдешевше обійдуться в Косино приватні садиби.

Широкий Луг – спокій і велич природи

Закарпаття є регіоном із найширшим видовим різноманіттям фауни. Тут можна побачити найбільшого птаха в Україні — буркута, а також глухаря, синицю чубату, чорного лелеку, саламандру плямисту, білку карпатську та багатьох інших звірів. Біля невеличного села Широкий Луг розкинувся найбільший у світі масив букових лісів. 500-літні велетні ось уже яке століття мужньо несуть свою варту, даючи прихисток ведмедям, рисям та іншим представникам фауни.

Читайте також:
Новий рік і Різдво 2019 на Закарпатті: що, де, за скільки?

Саме тут у Широкому Лузі можна по-справжньому відірватись від буденності, щоденних проблем і стресів, розслабитись і відпочити. Неймовірної краси природа і кришталево чисте гірське повітря наповнять життєдайною енергію, допоможуть зміцнити тіло й дух.

Реклама

Озеро Синевір – мальовнича оаза краси і благодаті

Це місце, безумовно, можна назвати найдивовижнішим в Україні. Де знаходиться озеро Синевир, знає практично кожен, адже воно стало відомою атракцією серед туристів. Водойма розташована на висоті 989 м над рівнем моря, а її схили вкриті віковими ялинами.

Озеро Синевир – перлина України

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 06

Озеро Синевир на карті України знайти нескладно. Його знають усі й називають сьомим дивом України, морським оком, адже воно поглинає нестримні води трьох бурхливих струмків, при цьому зберігає неймовірний спокій водного плеса. Посередині водойми розміщений острівець, з якого й бере початок легенда про Синевир. Кажуть, що на цьому місці був убитий пастух Вир, у якого закохалась графська донька Синь. Саме її сльози після загибелі коханого наповнили озеро.

Навколо водойми силами працівників національного парку активно розвивається туристична інфраструктура. На Синевір на відпочинок приїжджають, або помилуватись природою, переночувати на березі озера на турбазі, посмакувати в колибі бограчем, а також покататися на плотах. Також для туристів є можливість побувати на кінній або велосипедній екскурсії.

Читайте також:
Туристичний бум на Закарпатті: українці стали більш вибагливі, а європейці вражені красою природи

Відпочинок на Синевірі можливий у будь-яку пору року, зокрема він має такі особливості:

Реклама
  1. Влітку туристи зможуть здійснювати велосипедні прогулянки, екскурсійні поїздки визначними місцями Закарпаття, а також туристичні походи найкрасивішими природними ландшафтами. Свіже повітря з ароматом хвої, краса лісу й гір, безумовно, приваблюють поціновувачів зеленого туризму.
  2. Восени, винайнявши поблизу озера Синевир житло, можна не лише милуватись яскравими барвами природи, але і збирати ягоди та гриби. Прогулянки лісом допоможуть розслабитись і відволіктись від щоденної метушні. На самому озері рибалити заборонено, оскільки водойма є заповідною територією, однак поруч розташовані форелеві господарства, де можна гарно і з користю провести час.

Озеро Синевир взимку виглядає просто казково

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 07

3. Взимку тут також передбачене широкий вибір розваг для активного дозвілля. Поблизу озера Синевир готелів є багато, тому сюди з’їжджаються поціновувачі гірськолижного спорту. Ви зможете покататися на лижах, сноуборді, санках або сноутюбах.

Варіантів проживання в цій місцевості є багато. Можна зупинитися в одній із баз відпочинку на території самого заповідника. Також величезний вибір житла є в селищі Синевирська Поляна, розташованого поблизу. Садиби, приватні будинки, котеджі – ціни на відпочинок на озері Синевір різноманітні й орієнтовані на всіх без винятку туристів.

Шипіт – один із наймальовничіших водоспадів України

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 08
Реклама

Водоспад Шипіт – гучний голос природи

На північних схилах полонини Боржави, де височіє гора Гемба, серед густих лісів та крутих скель, розташований водоспад Шипіт. Часом лише могутній рев води підкаже, що десь поблизу є мальовничий водограй, який зачаровує своєю красою й неймовірною силою. Найближче до цієї природної атракції розташоване селище Пилипець. Однак дістатися до нього нескладно також і з інших сіл. Тим паче, що різноманітні готелі й бази відпочинку організовують автобусні тури для охочих поглянути на одне із семи природних чудес України.

Читайте також:
Пікантна ситуація на Шипоті та дивовижне озеро: враження від поїздки на Синевир

Милуватися каскадами водоспаду Шипіт можна в будь-яку пору року, адже навіть взимку річка повністю не замерзає. Вигляд кришталевого потоку, що зривається зі скель, викликає захват і незабутні емоції.

Збираючись відвідати водоспад Шипіт, варто знати такі факти:

  • він розташований в одному з найкрасивіших місць українських Карпат, а саме біля підніжжя Боржави. Влітку варто піднятися на неї, аби подивитися на водоспад Шипіт згори, насолодитися гірськими пейзажами й досхочу наїстися чорниць;
  • особливо красивим він стає навесні. У цей час на горі Гемба тане сніг, тому водоспад стає максимально повноводним;

Щороку на фестиваль до водоспаду Шипіт з’їжджаються сотні туристів

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 09
Реклама
  • щороку тут збираються сотні гостей. Проходить на водоспаді Шипіт фестиваль субкультур гучно і з розмахом. На величезній галявині в наметах проживають сотні туристів, які спілкуються, співають, танцюють і палять багаття. Триває свято з першого липня й до Івана Купала;
  • водоспад Шипіт називають місцем сили, адже воно має потужну енергетику.

Cолотвино – унікальний лікувальний курорт

Cрібна земля, як ще часто називають Закарпаття, має чимало природних родзинок. Але є місце, яке контрастно вирізняється на фоні решти.

Селище Солотвино, розташоване в Тячівському районі на Закарпатті, завоювало статус унікального лікувального курорту. Запитаєте чому? Все надзвичайно просто.  Завдяки соляним озерам, які утворились на місці колись соляної шахти. Що цікаво, завдяки надзвичайній солоності води її прирівнюють за властивостями до вод Мертвого моря. Складно й перелічити всі недуги, які лікують цією насправді цілющою водою.

Відпочинок у Солотвино

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 10

Тисячі людей з усієї України та зарубіжжя щороку приїздять, аби на собі відчути дивовижні лікувальні особливості солотвинської води, яка лікує і ревматизми, і остеоартрози, і радикуліти, і травми кісток та ще зо два десятки різних недуг.

Спеціалізація Солотвина – лікування алергічних захворювань, хвороб органів дихання (астми і туберкульозу).

Реклама

Лікування в Солотвині проходить у спеціальному алергологічному відділенні, яке працює з кінця 70-х років минулого століття.

Сольові шахти в Солотвино були відкриті ще в XVIII столітті

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 11

Наявність соляних шахт в Солотвині стала базою, навколо якої почало розвиватися селище. 1976 тут запрацювала Українська алергологічна лікарня, яка розміщена на глибині 300 метрів під землею. Основний метод  її лікування – спелеотерапія.

З розвитком Солотвина як всеукраїнської оздоровниці покращилась й інфрастуктура для туристів. Тепер у Солотвині можна відпочити як в приватному секторі, так і на базі відпочинку, чи в готелі. Одна ніч на двох у готелі в Солотвині, приміром, обійдеться від 100 до 300 гривень без харчування. 

Читайте також:  Люди зі всієї України приїжджають на відомі закарпатські озера

Ціни на відпочинок у Солотвині вельми демократичні, тому кожен бодай раз у житті має сюди приїхати.

Реклама

Відпочинок в Берегово: рай для любителів термальних басейнів

Топ яскравих місць відпочинку на Закарпатті був би неповноцінним без міста Берегово – одного з колоритних курортів Закарпаття.

Маленьке містечко зі скромними двадцятьма трьома тисячами жителів, яке розташоване всього за п’ять кілометрів від кордону з Угорщиною, вже давно стало термальною столицею Закарпаття.

Відкритий термальний басейн

Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 12

Туристи облюбували місця з кількох причин, та головна – це круглорічний сезон роботи термальних басейнів. Відпочинок у Берегові взимку схожий на казку. Тільки уявіть собі: на дворі невеличкий морозець, а Ви насолоджуєтесь купанням у термальному басейні з температурою води біля 30 градусів. Хіба це не вражає?

На території міста функціонують одразу кілька термальних басейнів. Найвідоміші із них – термальні басейни «Жайворонок», які можуть похизуватися високомінералізованою водою, добутою з глибини понад 1200 метрів.  Ціна відпочинку в термальному басейні для дорослих на 2 години 30 хвилин складає 220 гривень, а абонементи на цілий день – 400 гривень. При цьому треба врахувати те, що подібні тарифи діють у несвяткові дні.

Ціни у термальний басейн Жайворонок, Берегово (ціни станом на 11 листопада 2019 року)

Реклама
Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити? – 13

Поїздка в Берегово – це можливість чудово відпочити з дітьми, рідними та коханими. В свою чергу готелі, або як нерідко кажуть на Закарпатті, гостинниці Берегово зможуть запропонувати туристу рівень сервісу на будь-який гаманець.

Часто туристи хочуть порівняти ціни та якість сервісу в термальних басейнах Берегова та в Косині. Ми ж у свою чергу рекомендуємо відвідати всі комплекси і поділитись своїми враженнями в коментарях до цієї публікації.

Закарпаття може здивувати, причарувати й навіть закохати вас. Відвідавши цей регіон один раз, ви, безумовно, повертатиметесь сюди ще й ще. Це місце сили, краси й могутньої величі природи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно