Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Думав, що тут буде, як в Європі": врятований німець розповів, як заблукав у горах Закарпаття

"Думав, що тут буде, як в Європі": врятований німець розповів, як заблукав у горах Закарпаття

Майже добу розшукували на Закарпатті туриста з Німеччини. Мірко Барч спустився з Драгобрату і пішов у невідомому напрямку.

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
Закарпатські рятувальники у горах знайшли лижника з Німеччини

Дводенні пригоди 47-річного чоловіка з Німеччини закінчилися тільки сьогодні. Неушкодженого рятувальники зводять із гори. Майже тиждень іноземний гість катався на Драгобраті, в останній день вирішив спуститися сам і заблукав. Він каже, що на гору раптом впав туман, пішов сильний сніг, за кілька метрів нічого не було видно. Він вийшов до урочища з річкою в пошуках порятунку. Далі йшов берегом, а де й просто водою, і пройшов майже 20 кілометрів. "Я вирішив спускатися річкою – не йти вгору. Але я німець. І думав, що як і в Європі, за поворотом обов’язково буде якась хата або навіть село. А тут нічого! Місцями довелося йти навіть по воді. Ось така була глибина. Кілька разів я падав. І води було по пояс", - розповів Мірко. 

Реклама

Дорогою німець покинув лижі, бо в них іти було вже неможливо, а нести – важко. Об каміння розбив лижні черевики. У ніч вирив собі в снігу яму для спання, але вчасно зрозумів, що замерзає. Рятувальники кажуть, що Мірко прийняв єдине правильне рішення – йти, не зупиняючись. А от проблемою в пошуку стало те, що чоловік нікого не попередив, де збирається кататися. "Ми по веб-камерах тільки побачили, на якому підйомнику він піднявся. Тільки так ми визначили, куди він пішов", - розповів керівник гірської пошуково-рятявально частини у Закарпатській області Олександр Гуляк.

Читайте також:
У горах зник лижник. Його шукали всю ніч
Реклама

За кілька годин рятувальники знайшли Міркові лижі, але більше не було жодного сліду – їх миттєво засипав сніг. Шукаючи, люди важили власним життям – мало самі не потрапили під дві лавини. Перед ними були десятки напрямків пошуку, однак інтуїція підказала, що німець піде річкою вниз. "Якщо б ми сили розкидали в усіх напрямках, людини тут не було б", - визнає Гуляк. Тільки наступного дня під вечір рятувальники знайшли туриста. "Йдучи, ми кидали петарди. Він почув вибухи. Каже, це було стимулом для нього зібрати останні сили. Він кричав "рятуйте!". Ми бачимо: чоловік весь такий сніжний, мокрий, тремтить", - розповів керівник Рахівського гірничого пошуково-рятувального відділення Дмитро Боклажук.

Рятувальники відвели Мірко в хижу лісника та напоїли гарячим чаєм. Там вирішили, щоби знову не зірвати випадково лавину, заночувати в горах. Нині іноземець визнає – ще однієї ночі в зимових Карпатах не пережив би. Свої помилки визнає і радить екстремалам: "Ніколи-ніколи не йдіть у гори самі! Особливо, якщо ви на незнайомій території", - каже німець. 

Нагадаємо, що рятувальники попереджали іншим трьом туристам про можливість снігової лавини. Як наслідок, туристів накрила лавина, і один з лижників загинув.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно