Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Православна церква України змінить правила відвідування храмів

Православна церква України змінить правила відвідування храмів

Православна церква України змінить правила відвідування храмів

Новостворена Православна церква України стане відкритою для прихожан. Частину старих і прийнятих правил скасують. Зміни торкнуться як мови богослужіння, так і дрес-коду українців у храмі. У церкві впевнені, що священикам потрібно бути ближчими до людей.

ВІДЕО ДНЯ

У храм без хустки і в джинсах

Цікаву заяву з цього приводу зробив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. В одному з інтерв’ю він підкреслив, що найближчим часом церква буде лояльно ставитися до тих парафіян, які приходять у храми у вільному одязі.

Як пояснив диякон ПЦУ Михайло Омелян, суть сказаних слів Митрополита — на перший план виходить саме людина, яка прийшла в храм, а не те, як і в чому вона одягнена. Водночас ніхто не каже, що всі без винятку мають приходити в храм без хусток чи в джинсах

Реклама

"Щодо хусток, наскільки я розумію — це не означає, що буде вказівка, мовляв, усі приходять без них. Тут акцентується увага на тому, що дівчину або жінку ніхто не вижене з храму за те, що вона прийшла без хустки. До неї все одно будуть так само ставитися. Це ж стосується і джинсів", — підкреслив Михайло Омелян.

Схожу позицію висловив і релігієзнавець Ростислав Мартинюк. За його словами, якщо людина прийшла просто помолитися і поставити свічку, в горі чи радості, то змушувати її дотримуватися "церковного дрес-коду" неввічливо.

Реклама
Читайте також:
На Закарпатті ще одна парафія вирішила перейти з УПЦ МП до ПЦУ: священик проти переходу громади

"Як людина церковна я розумію, що в більшості випадків бажання служителів церкви — це, умовно кажучи, бажання дамочок у свічковій лавці або якихось прибиральниць, просто причепитися до жінки", — додав Мартинюк.

Що ще можуть змінити?

Офіційної інформації про зміни з боку ПЦУ немає. Усе відбувається за загальноприйнятими православними правилами. Правда, не виключено, що найближчим часом у ПЦУ все ж підуть на додаткові кроки.

Реклама

Один із можливих — мова богослужіння. Раніше про це говорив Патріарх Філарет. За його словами, ніяких відмінностей у богослужінні ПЦУ не буде, а от мова може змінитися — зі старослов’янської на українську.

"З приєднанням до єдиної церкви нічого не зміниться у віровченні, в богослужінні. Може змінитися тільки мова, тому що будуть не слов’янською служити, а українською. Але якщо прихід захоче зберегти слов’янську мову, силою ми не примушуватимемо. Вибиратимуть самостійно", — пояснював Філарет

Ще одне цікаве нововведення — у храмах будуть лавки. На думку Митрополита Епіфанія, в ідеї поставити більше лавок для сидіння під час богослужіння немає нічого поганого. Їх можуть розмістити насамперед для інвалідів, хворих або просто літніх людей, яким важко вистояти всю службу.

"Загалом у нас немає заперечень щодо сидіння в храмі. Є певні періоди богослужіння, коли і священнослужителі сидять, а є періоди, коли потрібно стояти", — пояснив Епіфаній. Правда, коли саме запустять процес — сказати складно. Ймовірно, з поступовим збільшенням церкви і переходом все нових парафій, лавки будуть ставити поступово.

Судячи з усього, ПЦУ направить свої зусилля на те, щоб бути більш зрозумілою українцям. У своїх недавніх інтерв’ю Митрополит Епіфаній прямо говорить — церква буде ближчою до людей, перш за все молоді. Насправді процес отримання Томосу надто сфокусував увагу на православній церкві. З іншого боку — не так багато молоді ходить у храми, на що і звертають увагу в ПЦУ.

Як раніше інформувало "PMG.ua", на Закарпаття привезли копію Томосу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно