Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як на Закарпатті втілюють реформу децентралізації

Як на Закарпатті втілюють реформу децентралізації

Контролювати місцеву владу стало легше. Як і місцеві кошти. А все завдяки децентралізації. Це масштабна та глибинна реформа, яка якісно перебудовує систему управління країною вже не перший рік. Суть децентралізації у тому, щоб передати в руки людей важелі впливу на місцеву владу.

ВІДЕО ДНЯ

Ініціатором та головним рушієм реформи децентралізації 5 років тому став Володимир Гройсман, який перебував тоді ще на посаді віце-прем’єра. Втім, дати старт децентралізації Гройсман збирався ще будучі вінницьким міським головою, але тоді в Києві його не почули. Вже потрапивши до Кабміну, Прем’єр переконав своїх колег, а також Президента підтримати реформу.

«Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити - це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація», - зазначив голова Кабміну В. Гройсман.

Реклама

Дороги та мистецький хаб

У лютому у невеличкому Перечині було затверджено Стратегію розвитку ОТГ до 2025 року. Цей документ свідчить, що процес децентралізації на Закарпатті хоч і зі скрипом, але триває. Все-таки, у нашій області є всього 6 сформованих громад – і це один з найменших показників у країні.

Тим не менше, ОТГ на Закарпатті доволі успішні. «Ми вирішили створити  в 2017-му році об’єднану громаду (місто Перечин та 4 села: Сімер, Сімерки, Зарічово та Ворочево), бо було бажання створити хороші умови для наших мешканців та їх дітей, аби вони не залишали у майбутньому свою домівку та жили саме тут», - розповів голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк.

Реклама
Читайте також:
У Баранинській ОТГ капітально відремонтували школи

За цей час вдалося зробити чимало. Відремонтували дитячі садочки, збудували спортивні майданчики, почали ремонтували дороги. На останні буде виділено в цьому році 8,5 млн. грн.

«Найуспішнішими проектами є асфальтування доріг - у всіх населених пунктах крім села Сімерки, бо там вчасно не відбувся тендер, - пояснив голова Перечинської ОТГ. -  Крім цього, слід виділити реконструкцію будівлі колишнього дитсадка, де ми розмістили різні служби: РАЦС, відділ ДМС, державний нотаріус, безоплатна правова допомога та інші».

Реклама

І досягненнями можуть похвалитися не тільки на Перечинщині. В Тячівський ОТГ відкрили сучасний спортивний палац, аналогів яких мало у всій області, а в Баранинській ОТГ, окрім оновлення садочків та зведення систему водогону, скоро побудують … мистецький хаб та IT-парк, який обіцяє стати місцевою «силіконовою долиною». 

«На мою думку, це найвдаліша реформа за все існування незалежної України, - зазначив І. Погоріляк. - Роль Уряду в цьому значна, а В. Гройсман, як колишній міський голова, розуміючи роль місцевого самоврядування в розбудові держави, очолив цей процес. Впевнений, що до 2020 року ця реформа успішно завершиться».

Майже тисяча ОТГ

До слова, реформі децентралізації скоро 5 років. Хоч і починалося все на фоні загрозливих новин 2014-го. «Згадую той період, коли фактично перед Україною стояло головне ключове питання - це захист нашої територіальної цілісності і захист наших кордонів, - розповів голова Верховної Ради України Андрій Парубій. - Ми тоді усвідомлювали, як усвідомлюємо і сьогодні, що неможливо зробити сильною і успішною Україну, якщо не захищаючи одночасно кордони, ми не будемо проводити дуже глибокі внутрішні реформи. І тоді, усією командою, але я відзначу Володимира Гройсмана, який став мотором цього процесу-розпочали реформу децентралізації».

Сама суть цієї реформи -  процес перерозподілу функцій, повноважень, людей або речей від центрального управління з Києва безпосередньо на місця. Завдяки цьому в громади ОТГ залишається частина податків та землі. А  ще - можливість для людей контролювати владу, яка стає до них ближче.

Завдяки децентралізацію за 5 років в Україні з’явилося 876 об’єднаних громад, які отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність від держави.

У зв’язку із цим власні доходи місцевих бюджетів виросли з 68,6 млрд  грн у 2014 році до 234 млрд  у 2018-му, а підтримка розвитку регіонів склала рекордні 37,8 млрд грн.

На ці гроші громадам вдалося відремонтувати школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, створити енергоефективні котельні і зони відпочинку. Кількість побудованих за кошти держбюджету об’єктів в регіонах за ці роки перевищила 5 тисяч.

Реклама

Але це ще не межа. Аби продовжити успіхи реформи – слід закріпити її у Конституції. «Треба захищати реформу. Конституція дає такий захист, дає поштовх створення можливостей розвитку кожної громади. Ми пройшли 5 років реформи успішно, і наступні роки мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращення життя людей», - заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

І сподіваємося, що у Верховній Раді до цього дослухаються. Адже результат видно неозброєним оком.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно