Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українцям роздають гроші: з’явилася нова схема шахрайства

Українцям роздають гроші: з’явилася нова схема шахрайства

В Україні з’явилася нова схема шахрайства. На вулицях розміщують оголошення, в яких всього за годину "роботи" обіцяють заплатити 1,4 тис. Щоправда, водночас доведеться написати довіреність на те, щоб "роботодавець" міг купити на ваше ім’я автомобіль.

ВІДЕО ДНЯ

Отримали 1,4 тис. і заплати 170 тис. грн штрафу

Відповідальність за розмитнення авто несе той, на кого заповнили декларацію, пояснює юрист Ольга Ніколаєнко. Вже з 1 травня українців, які не розмитнили своє авто, очікують величезні штрафи. Їхня сума може складати до 170 тис. грн. І щоб спокійно керувати авто на єврономерах, шахраї пропонують оформити автомобіль на охочих "заробити за годину".

"Людина за дорученням забивається в декларацію і несе відповідальність за дотримання митного режиму. Шахрайство", — впевнена Ніколаєнко. На думку юриста, у такий спосіб охочі заробляти на ввезенні авто без сплати податків і акцизів ("євробляхери") готуються до 1 травня.

Реклама

Що далі буде з авто — невідомо. Наприклад, його можуть перепродати кілька разів, залишивши покупців "із носом". А коли знайдуть реального власника транспортного засобу, виявиться, що це всього лише охочий "заробити за годину".

Читайте також:
За мукачівців "взялися" аферисти. Містянам приходять дивні повідомлення
Реклама

"Хтось від імені повіреного здійснюватиме юридично значущі дії: купувати автомобілі за кордоном, провозити їх через митницю, ставити на облік (а може і не ставити). Швидше за все, називаючись, власне, повіреним брати гроші від охочих також швидко і дешево "купити вживаний автомобіль за кордоном", від імені повіреного підписувати договори та інші зобов’язання. Або набрати під "схему" передоплат від потенційного кола покупців, щоб зникнути з їхнього життя назавжди", — пояснює адвокат, партнер KACGroup Тетяна Кузьмич.

За 1,4 тис. українців намагаються втягнути в шахрайську схему, за яку потім доведеться відповідати. При цьому штраф у 170 тис. грн — не найгірший варіант розвитку подій. Якщо автомобіль кілька разів продадуть різним людям, реальному власнику, для якого авто купили за кордоном, доведеться доводити, що до зазначеної схеми він не має жодного відношення.

Юрист Олександр Плахотник пояснює: подібна схема далеко не єдиний спосіб заробити на довірливих українцях. Мовляв, на бажанні українців купити дешевше або швидко заробити вже давно наживаються шахраї. Найчастіше поширена схема з продажем авто, на яке оформлений кредит.

Реклама

"У нас люди завжди знайдуть, як менше заплатити, а потім самі від цього постраждають. Замість того, щоб укласти договір купівлі-продажу, підписують генеральні довіреності. Потім власник автомобіля перестає виплачувати кредит, авто забирають. А спробуй потім доведи, що ти комусь платив і нібито купив автомобіль, але чомусь отримав лише довіреність", — розповідає юрист.

Читайте також:
"Червоний "Жигуль" підрізає машини", – у соцмережах повідомляють про дорожніх аферистів

Водночас усі опитані експерти сходяться на думці: єдиний спосіб захистити себе від шахрайства — дотримуватися букви закону.

До "полювання" залишилося декілька тижнів

З 1 травня правоохоронці отримають доступ до бази даних прикордонників, зазначає заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. Поліція зможе перевіряти, хто і коли ввіз автомобіль на іноземних номерах, і якщо терміни порушили, авто зупинятимуть.

Зараз же за чинним законом підстав для зупинки авто немає. Легально зупинити "бляху" можна тільки після того, як з’явиться інформація про порушення закону.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно