Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Голови місцевих громад Закарпаття вивчали у Словенії практику вирішення питання переробки сміття

Голови місцевих громад Закарпаття вивчали у Словенії практику вирішення питання переробки сміття

Голови місцевих громад Закарпаття вивчали у Словенії практику вирішення питання переробки сміття
ВІДЕО ДНЯ

Рівні дороги, ідеально чисті узбіччя та контейнери для роздільного збору сміття в кожній хаті – типовий побут словенської родини. Країна за короткий термін після вступу до Євросоюзу ввійшла в європейські лідери з ефективного управління твердими побутовими відходами.

З ініціативи Полянського сільського голови Івана Дрогобецького керівники місцевих громад Закарпаття, зокрема Воловецький селищний голова Михайло Попелич, Міжгірський селищний голова Віталій Цімбота, Великоберезнянський селищний голова Богдан Кирлик, виконавчий директор регіональної асоціації органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля» Володимир Суран 10 травня побували у м. Мурска Субота в Словенії, де вивчали організацію роботи сміттєпереробного заводу.

Реклама

Це сучасне підприємство обслуговує 130 тис. жителів 27 громад сільської території. Працює воно уже 10 років. 80% переробленого сміття відправляють на повторне використання, а відходи дбайливо сортують та відправляють на переробку. З органіки виготовляють компост, який потім використовують як добриво. Щомісяця жителі сплачують три євро за утилізацію сміття, вивіз та захоронення. Завод все сортує сам і продає вторинну сировину.

Читайте також:
Мукачівцям доведеться платити більше за вивіз сміття
Реклама

Однією з ідей, які можуть допомогти в цьому питанні, а водночас і поліпшити екологічну ситуацію, голова Полянської сільради Іван Дрогобецький озвучив будівництво сміттєпереробного заводу на території Полянської громади. За словами очільника Полянськлї ОТГ, один такий завод буде здатен обслуговувати кілька районів області.

Питання твердих побутових відходів вже давно є гострою проблемою для всього Закарпаття. Особливо актуальне воно для туристичних населених пунктів. Поляна, як зазначили в Закарпатському РВ АМУ, є одним з найпопулярніших курортних і туристичних сіл Закарпатті, тож охороною довкілля та проблемами зі сміттям тут дуже переймаються. Зрозуміло, що сміттєзвалища проблему вирішити не спроможні, тож будівництво сміттєпереробного заводу давно стало актуальним.

Нагадаємо, на Закарпатті дорогу до відомого джерела перетворили на сміттєзвалище.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно