Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У Мукачеві провели оригінальну відкриту екскурсію

У Мукачеві провели оригінальну відкриту екскурсію
ВІДЕО ДНЯ

У місті над Латорицею цієї неділі провели відкриту екскурсію, під час якої розповідали про право вільного розвитку міста Мукачева та його самоврядування, яке було закріплено відповідними документами кількасот років тому. Серед найважливіших була грамота королеви Угорщини та Польщі Ержебет (Єлизавети), від 22 травня 1376 року «Про права та обов’язкимукачівців, та право міста на власну печатку».

Грамота проголошувала: «Ми, Елісабет, Божою милістю королева Гунгарії і Полонії, усвідомлюємо, що для підвищення королівського благовоління до чисельного населення, керуючись благими намірами, даємо нашому дачному містечку під назвою Мункац, шо знаходиться під фортецею Мункац в комітаті Берег, яке зростає за рахунок переселенців, керуючись благоприхильністю і здійснюючи королівську милість, даємо право на тривале користування печаткою із зображенням блаженного Мартіна, покровителя нашої парафіяльної церкви в цьому містечку, в опуклому і простому вигляді, вирізьбленою для підкріплення юридичних угод купівлі-продажу і перепродажу виноградників та іншої власності, подібно іншим нашим вільним містечкам по нашій величній волі. Дано в громаді Сас у день Вознесіння Господнього року Господ-нього одна тисяча триста сімдесят шостого».

Реклама
Читайте також:
Екскурсії містом, піца- та бограч-паті у Паланку: оприлюднено програму Мукачівського півмарафону

Ця грамота зберігається в Мукачівському філіалі Державного архіву Закарпатської області. 14 квітня 1445 року регент Угорщини (тимчасовий правитель країни), власник Мукачівського замку Янош Гуньяді, що славився своїми перемогами над турками, надав місту Мукачеву право на самоврядування, так зване Магдебурзьке право, згідно якого місто отримало формальну незалежність.

Реклама

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно