Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Другий день Трійці: що можна і не можна сьогодні робити

Другий день Трійці: що можна і не можна сьогодні робити

Сьогодні, 17 червня, на наступний день після свята Святої Трійці (П’ятидесятниці), Православна Церква відзначає день Святого Духа. Свято православні також іменують Духів день. Збереглися й інші його назви: Іменини Землі, Земля-іменинниця, Проводи русалок, Іван-да-Марія, Русальница. 

ВІДЕО ДНЯ

Згідно з повір’ям, увечері на Трійцю з небес сходить Святий Дух, який освячує і благословляє землю і все, що на ній росте. У храмах у цей день проходять служби в честь Пресвятого і Животворящого Духа, який наповнює душу добротою, любов’ю, радістю, вірою і терпінням.

Що потрібно робити в День Святого Духа?

У День Святого Духа віруючі відвідують церкву, щоб помолитися за померлих родичів і знайомих. Після храму відвідують кладовище, щоб прикрасити гілками берези могили. Там також влаштовували трапезу. А ввечері вся родина збиралася за столом.

Реклама
Читайте також:
День Святої Трійці: історія та традиції свята

Також, в цей день рекомендується збирати цілющі трави. Згідно з повір’ями, вони наповнені в Духів день особливою силою і здатні також вилікувати. Трави освячували в церкві і зберігали цілий рік.

Реклама

Що не можна робити в День Святого духа?

Вважається, що в Духів день не можна турбувати землю і виконувати роботи в саду і городі. Не рекомендується копати землю, саджати рослини, полоти грядки, виконувати будь-які роботи, що порушують цілісність земного покриву. З давніх часів збереглося повір’я, що це може нашкодити майбутньому врожаю. Також в цей день не можна шити, фарбувати, прати, прибирати. Не варто в цей день заготовлювати березові віники.

Легенди свідчать про те, що в цей день входить на землю вся нечисть, особливо весело граються русалки – водяні, польові, лісові – і поодинці ходити в такі місця не варто, інакше русалки залоскочуть до смерті.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно