Петрів піст: що можна та що не варто їсти під час посту
Дата Петрового посту залежить від дня святкування Великодня. Цьогоріч початок посту припадає на понеділок, 24 червня, і триватиме вісімнадцять днів до четверга, 11 липня. Цей піст є одним з чотирьох багатоденних постів. Календар харчування по днях та що можна їсти – читайте далі.
ВІДЕО ДНЯЗазвичай Петрів піст починається через 7 днів після Трійці. Завершиться у переддень свята церковних апостолів Петра і Павла. Петрів піст розпочався ще у найдавніші часи православної церкви. Утвердився він тоді, коли у Римі та Константинополі були відкриті храми на честь апостолів Петра і Павла.
Спочатку апостол Петро був простим рибалкою, а в Господа повірив після того, як Ісус прочитав проповідь в його човні. Сіть рибалки стала рватися від кількості риби, хоча до цього Петро не міг виловити і рибини. Після цього віра його в Бога стала незламною. Він єдиний, хто не побоявся йти за Ісусом по воді.
РекламаАпостол Павло не сприймав християнство. Він навіть відправився в Дамаск на боротьбу з ним. Проте в дорозі світло осяяло його і він почув слова Господа. Сліпим він прибув в Дамаск і прийняв хрещення, після чого прозрів. З того часу Петро і Павло є найбільш ревними послідовниками Христа.
Календар харчування на Петрів піст
24 червня. Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
Реклама25 червня. Страви з риби або морепродуктів.
26 червня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Реклама27 червня. Страви з риби або морепродуктів.
28 червня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
29 червня. Страви з риби або морепродуктів.
30 червня. Страви з риби або морепродуктів.
1 липня. Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
2 липня. Дозволяється поласувати стравами з риби і морепродуктів.
3 липня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Реклама4 липня. Страви з риби або морепродуктів.
5 липня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
6 липня. Страви з риби або морепродуктів.
7 липня. Різдво Іоанна Предтечі. Рекомендується вживати страви з риби або морепродуктів.
8 липня. Гаряча їжа без олії: каші, супи, тушковані овочі, гриби.
9 липня. Страви з риби або морепродуктів.
10 липня. Вживання їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Реклама11 липня. Страви з риби або морепродуктів.
Що можна їсти?
Під час Петрового посту при приготуванні їжі можна запікати, тушкувати, відварювати або просто вживати у сирому вигляді. Під час Петрового посту не можна вживати страви, де є м’ясо, молоко або олія.
В понеділок рекомендуєься їсти гарячу їжу без олії: пісні каші (гречану, рисову, перлову, ячну, вівсяну).
Вівторок, четвер і субота – найважливіші дні посту. В цей час дозволяється будь-яка пісна їжа і риба.
Середа і п’ятниця – дні, коли їжу вживають у найменших кількостях. Заборонена їжа тваринного походження, риба і олія. Деякі християни в цей день харчуються лише водою та хлібом.
Неділя. Дозволяється додати вино. Однак пити його можна лише в невеликих кількостях, не зловживаючи і не допускаючи сп’яніння. Червоне вино, особливо кагор, має особливе значення для віруючих, а тому і дозвіл на його помірне вживання виглядає цілком доречним