Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті знайшли унікальний алкогольний напій і рецепт його виготовлення

На Закарпатті знайшли унікальний алкогольний напій і рецепт його виготовлення

На Закарпатті знайшли унікальний алкогольний напій і рецепт його виготовлення

Чимало українських ЗМІ навесні поширили інформацію про те, що на Закарпатті російський бізнесмен викупив унікальну партію контабаса 25-річної витримки для подальшого перепродажу в Росії. Новина про те, що з України хочуть вивезти "народне надбання" швидко облетіла мережу. Однак, як виявилося, ніякий російський бізнесмен не купував на Закарпатті контабас. Напій викупив український бізнесмен із Києва Роман Пелех. Після поширення фейкової новини, чоловік вирішив розповісти, як усе насправді було.

ВІДЕО ДНЯ
На Закарпатті знайшли унікальний алкогольний напій і рецепт його виготовлення – 01
На Закарпатті знайшли унікальний алкогольний напій і рецепт його виготовлення – 02
Реклама

"Минулого року нам із братом вдалося знайти і викупити на Закарпатті невеличку партію контабасу 1993 року, – зазначив Роман Пелех. За його словами, купили напій у чоловіка, який випадково знайшов його в придбаній надавно ним хаті. Разом із партією напою Роману з братом вдалося забрати і старовинні рецепти його виготовлення.

Читайте також:
Через бадьорий напій проти мукачівця відкрили кримінальне провадження
Реклама

"Якщо ви спитаєте будь-кого "Який головний український алкогольний напій?", то вам скажуть – горілка. Горілкою називали колись давно звичайний очищений самогон. І так, він був досить розповсюджений в Україні серед простого селянства. Але для заможних українців існував свій набагато цінніший напій, його називали "Контабас" або "Кантабас", – розповів Роман Пелех. – У 1920 році, після знищення комуністами всього середнього та заможного класу, цей напій зник, його просто не було кому пити. Разом із занепадом виробництва контабасу, зникли і всі умільці і їхні унікальні рецепти виготовлення напою. І єдиний рецепт, який наразі можна знайти, перетворив його у розряд звичайних настоянок. Насправді ж, згідно рецептурі, яку ми знайшли, все набагато складніше".

На Закарпатті знайшли унікальний алкогольний напій і рецепт його виготовлення – 03

Чому контабас такий цінний напій? За словами бізнесмена, для виготовлення контабасу потрібні бруньки чорної смородини, які виростають лише раз у році. Збирають ці бруньки вручну і дуже обережно, щоб не розчавити ефірні масла, якими вони наповнені. "Для виготовлення трьох літрів контабасу потрібно півтора літрова банка таких бруньок. Бруньки не можна збирати ні раніше, ні пізніше, ніж сказано в рецептурі, – зазначив Роман Пелех. – Для виготовлення контабасу використовують спеціальний дистилят. Контабас стає смачніший із роками, як вино. А партія, яку викупили ми, була закладена у 1993 році. За цією партією вели охоту деякі великі виробники, але вирішальну роль зіграло те, що мій брат фізично знаходився ближче і йому вдалося добратися туди скоріше. Я думаю, саме звідти ростуть ноги у таких фейкових статтях".

Реклама
Читайте також:
Винороб із Ключарок запатентував прилад для вимірювання стадії бродіння вина за температурою

І от днями, 22 червня, Роман Пелех розповів, що перша партія контабасу готова до відправки. "На цей момент ми маємо біля 50 пляшок 25-річного купажованого контабасу для безкоштовної роздачі. Якщо люди оцінять, то будемо вкладати гроші і розробляти далі. Для нас основна мета – популяризація контабасу як українського напою", – підсумував бізнесмен.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно