Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Субсидії видаватимуть по-новому: хто не отримає допомоги

Субсидії видаватимуть по-новому: хто не отримає допомоги

В Україні напередодні опалювального сезону обіцяють переглянути програму субсидій. Нові правила можуть стосуватися мільйонів українців. Про те, що не так у чинній програмі і хто може не отримати допомогу – читайте у матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Чому і що треба міняти

В Україні програму субсидій переглядають декілька разів на рік. Традиційно після закінчення опалювального сезону як мінімум знижують нормативи споживання. В цьому ж році ввели монетизацію субсидій, а разом з тим посилили і вимоги до пільговиків.

Віцепрем’єр Геннадій Зубко на останньому засіданні уряду перед прийдешніми виборами заявив: систему субсидій треба міняти до опалювального сезону. Мовляв, у Кабміні бачать, що не всі українці, які потребують допомоги, її отримали.

Реклама

"Ми розуміємо, що систему субсидій треба вдосконалити і потрібно дивитися там, де дійсно сім’ї потребують підтримки, але з тих чи інших причин вони її не отримали. Дійсно, до нового опалювального сезону треба переглянути систему субсидій і подивитися, що ми можемо робити", – заявив політик.

Останні коригування у правилах "відсіяли" українців із великою нерухомістю і тих, хто офіційно не працює і не перебуває у Центрі зайнятості. Останнє нововведення і викликало багато суперечностей. Наприклад, якщо онук прописаний у квартирі бабусі, а сам працює неофіційно, щоб такий пенсіонерці отримати субсидію, доведеться писати окрему заяву і просити спеціальну комісію перевірити інформацію та обійти правила. Найчастіше для цього вимагають додаткові документи: довідку з місця роботи, договір про оренду квартири в іншому місті тощо.

Реклама
Читайте також:
У кого забиратимуть субсидію: коротке роз’яснення

Також додалося ще одне правило: не можна мати борг з комуналки. Якщо раніше допускалася заборгованість за два місяці, зараз для того, щоб залишитися без допомоги, достатньо одного місяця прострочення.

Хто не отримує субсидію:

  • ті, в кого є будинок площею від 200 кв. м, або квартира від 120 кв. м;
  • ті, хто має машину віком до 5 років;
  • ті, хто зробили покупку на суму від 50 тис. грн;
  • ті, хто останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку у Центрі зайнятості.
Реклама

Як порахують субсидію

Українцям призначають комунальні знижки двічі на рік: на опалювальний і неопалювальний сезони. Майбутній перерахунок очікується вже у травні, а квітень – останній місяць великих субсидій. Так, у нових "знижках" вестимуть облік доходів за перше півріччя 2019-го.

Читайте також:
Субсидії для заробітчан і боржників: нові правила

Тим, у кого заборгованість по комуналці, монетизовану субсидію не видаватимуть. А лише в тому випадку, якщо оплатити борг після початку сезону, почнуть надавати звичайну субсидію. Але щоб переконатися, що такий пільговик не проїдатиме монетизовану допомогу, його гроші відразу передаватимуться постачальнику комунальної послуги. Тобто монетизовану субсидію він отримуватиме.

"Безготівковий і готівковий механізми монетизації субсидій існуватимуть і надалі. Ухвалено бюджет України, достатній для забезпечення виплат як готівкової, так і безготівкової субсидій. Після завершення опалювального сезону обидва механізми субсидій існуватимуть і надалі", – заявив міністр соцполітики Андрій Рева у парламенті.

Нагадаємо, у Зеленського заявили, що він не обіцяв знизити тарифи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно