Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Репресований комуністичним режимом закарпатець повністю реабілітований Національною комісією з реабілітації

Репресований комуністичним режимом закарпатець повністю реабілітований Національною комісією з реабілітації

Репресований комуністичним режимом закарпатець повністю реабілітований Національною комісією з реабілітації

90-річний патріот України, котрий відсидів у сталінських таборах 25 років, став першим реабілітованим за оновленим Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

ВІДЕО ДНЯ

Національна комісія з реабілітації, розглянувши справу мешканця високогірного села Росішка (Рахівський район Закарпатської області) Івана Мирона, прийняла рішення повністю реабілітувати його. Це рішення стало першим після внесення змін до закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Таким чином член ОУН, колишній політв’язень, учасник Норильського повстання Іван Мирон, котрому в березні цього року виповнилося 90 років, повністю реабілітований Україною.

Репресований комуністичним режимом закарпатець повністю реабілітований Національною комісією з реабілітації – 01
Реклама

Першим кроком до цієї довгоочікуваної події стало рішення регіональної комісії Закарпатської області, яка навесні цього року одностайно проголосувала за направлення Національній комісії з реабілітації обґрунтованої пропозиції для визнання І.Мирона реабілітованим.

Читайте також:
Закарпатця, який провів 25 років у ГУЛАГу, реабілітували
Реклама

Активний учасник обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих І.Мирон залишився єдиним мешканцем Закарпаття (а можливо, й України), котрий за зв’язки з ОУН та УПА у сталінські часи був засуджений за «антирадянщину» й відсидів 25 років у таборах ГУЛАГу. Як зазначили у прес-службі Закарпатської ОДА, після смерті Сталіна у політв’язня неодноразово була можливість скоротити термін відсидки й вийти на волю, однак він принципово відмовився визнати себе винним і покаятися, тому відбув у таборах повний термін ув’язнення.

У березні цього року, до 90-річного ювілею, І.Мирон був нагороджений найвищою відзнакою Закарпатської облдержадміністрації «За заслуги перед Закарпаттям». Як зазначалося в розпорядженні голови ОДА, відзнаку вручено за патріотизм, незламну волю і любов до України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно