Сьогодні розпочався Успенський піст

Життя  14 серпня 2019 року, 16:58 589

Успенський піст – один із чотирьох християнських багатоденних постів. Він був встановлений на Константинопольському Соборі у 1166 році на честь церковного свята Успіння Пресвятої Богородиці. Діва Марія все земне життя дотримувалася суворої помірності в їжі, а за три дні до свого відходу на небо перестала вживати їжу й лише пила воду. Тож, покладаючи на себе обмеження Успенського посту, віруючі наслідують cаму Богородицю.

Коли починається піст у 2019 році

На відміну від більшості знакових релігійних дат, Успенський піст не залежить від свята Великодня, тому його дати завжди незмінні. У 2019 році, як і щороку, віруючі почнуть постувати з 14 серпня – у свято Медового Спаса, який ще називають Маковієм. Закінчуються обмеження в харчуванні 27 серпня – напередодні свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Читайте також:  Медовий Спас: що сьогодні не можна робити

Вже з 28 серпня можна ласувати стравами із будь-яких продуктів. Таким чином, Успенський піст є одним із найкоротших серед багатоденних постів – він триває всього лише два тижні. Оскільки на час Успенського посту припадає свято Преображення Господнього, в народі цей піст часто називають Спасівкою або Спасом.

Яким має бути харчування в Успенський піст

Цей піст вважається одним із найбільш суворих. Як і в будь-який інший піст, під забороною залишаються м’ясо і м’ясні страви, яйця, риба, молоко та молочні продукти. Послаблення допускається лише в свято Преображення Господнього (він же Яблучний Спас) 19 серпня, коли можна їсти рибу й випити трішки вина. Також у більшу частину Успенського посту не можна споживати гарячу, варену їжу з додаванням олії.

Читайте також:  Медовий, Яблучний та Горіховий: коли у серпні святкують Спаса

Піст припадає на літо, тому його меню урізноманітнюють численні свіжі овочі, фрукти, ягоди, зелень та гриби. Тож можна сміливо готувати із них салати, а в деякі дні варити, смажити й запікати різноманітні пісні страви. По понеділках, середах і п’ятницях рекомендується сухоїдіння – можна вживати лише свіжі продукти, які не пройшли термічну обробку. У вівторок і четвер дозволяються гарячі страви без олії, а у суботу та неділю можна вжити їжу з олією, а також вино.

Церковні заборони на час посту

Варто не забувати, що сенс посту не лише в харчових обмеженнях, але і в очищенні душі та тіла. Тому церквою на час посту встановлюються й інші заборони. Так, на період Успенського посту важливо утримуватися від негативних емоцій та вчинків, проявів злоби й роздратування, а також зайвих задоволень і галасливих розваг.

Заборона накладається на організацію весільних церемоній, проведення обряду вінчання та хрещення. Ці два тижні, поки триває піст, священнослужителі радять присвятити чистим помислам, роздумам про життя, молитвам та щирому покаянню.

Джерело: УНІАН
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі - 0