На Берегівщині відбувся традиційний фестиваль леквару
24 серпня, в селі Геча, що в Берегівському районі, вже вдесяте організували фестиваль варіння леквару.
У ньому брали участь 13 команд, які представляли угорців з різних куточків Карпатського басейну.
Історія сливового джему на Закарпатті має давнє походження. Люди похилого віку в селі розповіли, що початок приготування леквару сягає 18 століття.
РекламаСливовий джем має велике значення у повсякденному житті селян і в теперішній час. Окрім того, що леквар є складовою різних смаколиків, його варіння леквару має соціальну функцію, об’єднуючи угорську селянську громаду.
На урочистому відкритті з вітальним словом виступив голова села Андраш Мештер, дипломат-фахівець із питань зовнішньої економіки консульства Угорщини в Берегові Александра Чізмадіа, секретар Саболч-Сатмарсько-Берегівського жупанату Угорщини Чаба Поп.
РекламаНа учасників фестивалю та туристів із різних областей України чекала і розважальна програма.
Цьогоріч команди, крім леквару, готували найпопулярніші страви народної угорської гастрономії - бограч та бобгуляш, млинці з різними джемами тощо.