На Берегівщині відбувся традиційний фестиваль леквару

Життя  25 серпня 2019 року, 08:38 625

24 серпня, в селі Геча, що в Берегівському районі, вже вдесяте організували фестиваль варіння леквару.
У ньому брали участь 13 команд, які представляли угорців з різних куточків Карпатського басейну. 

Історія сливового джему на Закарпатті має давнє походження. Люди похилого віку в селі розповіли, що початок приготування леквару сягає 18 століття. 

Читайте також:  У селі Геча, що на Берегівщині, проходить фестиваль різників-гентешів

Сливовий джем має велике значення у повсякденному житті селян і в теперішній час. Окрім того, що леквар є складовою різних смаколиків, його варіння леквару має соціальну функцію, об’єднуючи угорську селянську громаду.

На урочистому відкритті з вітальним словом виступив голова села Андраш Мештер, дипломат-фахівець із питань зовнішньої економіки консульства Угорщини в Берегові Александра Чізмадіа, секретар Саболч-Сатмарсько-Берегівського жупанату Угорщини Чаба Поп.

На учасників фестивалю та туристів із різних областей України чекала і розважальна програма.

Цьогоріч команди, крім леквару, готували найпопулярніші страви народної угорської гастрономії - бограч та бобгуляш, млинці з різними джемами тощо.

Джерело: Голос Карпат
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Loading...
Коментарі - 0