Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Народні депутати від Закарпаття звернулися до прем’єр-міністра

Народні депутати від Закарпаття звернулися до прем’єр-міністра

Народні депутати від Закарпаття звернулися до прем’єр-міністра

Народні депутати України Роберт Горват, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк надіслали колективний депутатський запит до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука через нещодавній спалах дифтерії у місті Ужгород.

ВІДЕО ДНЯ

У запиті серед іншого йдеться про необхідність забезпечення належного рівня охоплення вакцинацією та створення колективного імунітету у закладах освіти, а також організацію відповідного контролю під час допуску абітурієнтів та студентів до освітнього процесу.

Так, депутати звертають увагу на те, що рішенням Міністерства охорони здоров’я у 2018 році була скасована необхідність вести медичні картки  студентів та зберігати їх у відповідних навчальних закладах, оскільки така практика порушувала право пацієнта на медичну таємницю, передбачене українським законодавством. Окрім того, медична довідка нині не вимагається при прийомі абітурієнтів на навчання у вітчизняних “вишах” усіх форм власності.

Реклама

«Не заперечуючи право пацієнта на таємницю про стан здоров’я, важливо зазначити, що відсутність належного контролю та відповідних профілактичних заходів ставить під загрозу не лише його життя та здоров’я, а й інших громадян», - сказано у запиті парламентарів.

Читайте також:
Чим небезпечна дифтерія: симптоми, профілактика та лікування
Реклама

Відтак, народні депутати Горват, Лунченко, Петьовка та Поляк своїм запитом просять прем’єр-міністра Олексія Гончарука надати інформацію щодо проведення профілактичних і протиепідемічних заходів в Україні, а також поінформувати про реалізацію державних цільових програм у сфері захисту населення від інфекційних хвороб. Окрім того, депутати звертають увагу на необхідності забезпечити належний рівень вакцинації та створення колективного імунітету у закладах освіти, водночас із відповідним контролем у процесі допуску здобувачів освіти до навчання та навчальної практики.

Як зазначають у прес-службі народного депутата України Роберта Горвата звертають увагу нардепи і на критичну ситуацію із нестачею сироватки, необхідної для лікування дифтерії:

«Через відчутну потребу та гостру відсутність сироватки, наразі виникла критична ситуація по всіх областях України, а зволікання із сертифікацією та подальшою закупівлею сироватки ставить під загрозу життя та здоров’я наших громадян, викликає загрозу виникнення епідемії в цілій країні».

Реклама
Читайте також:
Сусідні області передали Закарпаттю кілька доз сироватки від дифтерії

Нагадаємо, минулого тижня в обласному центрі Закарпаття зафіксували спалах смертельно небезпечного недугу – дифтерії, на яку захворіли 15 студентів Ужгородського національного університету. Усі вони потребують лікування спеціальною сироваткою. При цьому, на території області станом на минулий тиждень знаходилось усього 8 доз препарату, необхідного для лікування хворих, відтак ліки довелось терміново звозити із сусідніх регіонів держави.

За даними МОЗ, в Україні станом на 28 жовтня 2019 року зареєстровано 20 випадків дифтерії, із них 18 людей захворіли протягом жовтня. П’ять випадків захворювання підтверджено лабораторно: в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях. У 2018 році в Україні зафіксували 10 випадків дифтерії.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно