Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що зміниться для українців в останній місяць року

Що зміниться для українців в останній місяць року

В останній місяць 2019 року на українців чекають зміни – перегляд розміру пенсій, який відбувається майже постійно на початку зими, внесення змін до Державних будівельних норм, заміна паперових купюр номіналом в 5 грн на металеві і ще дещо. Про все більш докладніше – далі.

ВІДЕО ДНЯ

Підвищення прожиткового мінімуму

З 1 грудня майже на 5% зросте прожитковий мінімум. З настанням останнього місяця року він становитиме 2 027 грн. Відповідно, зростуть і низка виплат, які прив’язані до цього показника. Для різних категорій ця сума різнитиметься:

  • для працездатних осіб – 2 102 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність – 1 638 грн;
  • для дітей до 6 років – 1 779 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 2 218 грн.
Реклама

Водночас, мінімальна зарплата залишається незмінною.

Зростання пенсій

Разом з підвищенням розміру прожиткового мінімуму зміниться і розмір мінімальної пенсії. З 1 грудня пенсія-мінімалка становитиме 1 638 грн. А от максимальний розмір пенсійних нарахувань зросте до 16 380 грн. Це 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Реклама
Читайте також:
Епіфаній назвав умову перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня в Україні

Нова монета і оновлена банкнота

20 грудня в обіг введуть монету номіналом 5 грн. Її вага - 5,2 г, а діаметр 2,21 см. Монету виготовляють з цинкового сплаву з гальванічним покриттям. На реверсі – давньоруський орнамент, номінал, малий Державний герб і логотип монетного двору. На аверсі – портрет Богдана Хмельницького. У цей же день – 20 грудня – Нацбанк введе в обіг оновлену банкноту номіналом 50 гривень. На ній, як і раніше, буде зображений Михайло Грушевський, а на зворотному боці – будівля Будинку вчителя у Києві, де в 1917-1918 роках засідала Центральна Рада. Купюри матимуть підвищений рівень захисту: рельєфність, вдосконалений ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, використання шрифтів різної висоти у серійному номері. Додамо, що востаннє банкноту номіналом 50 грн оновлювали в 2004-му.

"Перетасовка" вихідних

На українців чекають кілька додаткових вихідних і перенесень робочих днів. За рекомендаціями Кабміну, підприємствам пропонують дещо змінити робочий графік: 30 і 31 грудня (понеділок і вівторок) зробити вихідними днями, а відпрацювати їх у дві попередні суботи – 21 і 28 грудня. Середу, 25 грудня, зробити вихідним – це Різдво за григоріанським календарем. Понеділок, 6 січня – вихідний напередодні Різдва за юліанським календарем. Цей робочий день пропонують перенести на наступну суботу, 11 січня.

Реклама

Додаткові поїзди

"Укрзалізниця" на новорічні та різдвяні свята вже призначила 7 додаткових поїздів. Також п’яти поїздам подовжено маршрути, щоб розширити географію залізничних перевезень. Традиційно найпопулярнішими напрямками взимку є Львів, Одеса та Ужгород. Поїзд № 202/201 "Львів – Ужгород" призначений на 29 грудня та 1 січня. 

Нові правила будівництва

У грудні набувають чинності нові ДБН – Державні норми будівництва. Вони стосуватимуться проєктування житлових будинків. Зокрема, українцям дозволять проєктувати у квартирах із двома або більше кімнатами так звані кухні-ніші, які не відгороджені від інших приміщень стінами. Раніше це дозволялось робити лише в однокімнатних квартирах. Також буде дозволено встановлення ліфтів у чотириповерхових будинках, оскільки раніше такі норми були для п’ятиповерхових будинків.

Електронні водійські посвідчення

Міністерство цифрової інформації на грудень запланувало початок роботи свого головного проєкту – додатку "ДіЯ", який має на меті діджиталізувати отримання українцями державних послуг. Одним із пілотних проєктів стане можливість оцифрувати свої водійські посвідчення та техпаспорт на автомобіль. Чиновники обіцяють, що вже у грудні це можна буде зробити.

Нагадаємо, що синоптики розказали, якою буде погода на Новий рік 2020 та Різдво.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно