Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Електронні водійські права: скільки коштують, як оформити та які є обмеження

Електронні водійські права: скільки коштують, як оформити та які є обмеження

Електронні водійські права: скільки коштують, як оформити та які є обмеження

Нещодавно міністр цифровий трансформації Михайло Федоров заявив, що електронними водійськими правами можна буде користуватися вже в грудні. Чиновник зазначив, що додаток для запуску тестується і в перших числах грудня все буде готове до релізу, щоправда, представлять новинку трохи пізніше.

ВІДЕО ДНЯ

Що таке електронні права

Електронні права і електронний техпаспорт – це цифровий образ виданих пластикових водійських прав та технічного паспорта, який містить унікальний електронний ідентифікатор (QR-код). Простіше кажучи, в спеціальному додатку на вашому смартфоні зберігатимуться ваші документи.

Читайте також:
Водіям дозволять лишати права вдома: посвідчення водія можна "перенести" у смартфон
Реклама

Як оформити електронні права

Для того, щоб оформити електронні водійські права і електронний техпаспорт потрібно буде тільки завантажити на смартфон мобільний додаток Єдиного державного веб-порталу електронних послуг "Дія" та пройти електронну ідентифікацію. Всі відомості про вас мають бути в єдиній інформаційній системі МВС. Там буде необхідна інформація, яка вказується в посвідченні водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, в тому числі оцифрована фотографія. Після ідентифікації та наявності всіх даних електронні документи автоматично згенеруються. До того ж, в самому додатку обіцяють зробити кнопку швидкого перевипуску прав в разі втрати з подальшим відправленням нового документа поштою. Ще за допомогою програми "Дія" українці зможуть перевірити справжність чужих документів. Для цього достатньо буде просто сфотографувати відповідний QR-код, і програма відправить запит в необхідний реєстр. Після чого на екрані з’явиться відповідь про те, чи дійсний документ. Згодом в додаток хочуть додати студентські квитки, ідентифікаційні номери і паспорти.

Коли з’являться електронні права в Україні

Точної дати запуску нововведення ще немає. За словами міністра цифровий трансформації, додаток для запуску тестується і в перших числах грудня все буде готове до релізу, щоправда, представлять новинку трохи пізніше. Чиновник розповів, що вже за два тижні до Нового року можна буде скористатися цифровими правами.

Реклама

Чи обов’язково буде оформляти електронні права

Ні, це зовсім не обов’язково. Нововведення передбачене лише для зручності водіїв, колишні варіанти документів також залишаються чинними.

Як ці права зможуть перевірити поліцейські

Водієві не обов’язково носити пластикове посвідчення, а його відсканований варіант буде в телефоні – поліцейський під час перевірки зможе зчитати QR-код. У тому випадку, якщо у поліцейського не опиниться з собою приладу, який зчитує код, він зможе зателефонувати на базу і перевірити справжність посвідчення.

Читайте також:
Електронний паспорт: що чекає на українців
Реклама

Скільки це коштуватиме

І додаток, і саме оформлення електронних документів буде для українців абсолютно безкоштовним.

Які є обмеження

Створити електронну версію документів зможуть лише власники водійських прав нового зразка – пластикового. Посвідчення і техпаспорти радянського зразка, а також ламіновані (видавалися в 1990-2000-х роках) оцифрувати буде неможливо. Якщо ж власники документів старого зразка захочуть отримати електронні документи, їм потрібно буде обміняти права на нові, які можна буде оцифрувати. Крім цього, в базі даних МВС немає фотографій в правах, які були видані до 2013 року. Але в Мінцифрі відзначають, що за згодою людини, в разі відсутності фотографії в транспортному реєстрі, вона підтягуватиметься з демографічного реєстру, що допоможе вирішити цю проблему.

Навіщо потрібні електронні права

У Мінцифрі підрахували, що 108 тис. осіб в Україні загубили свої права за минулий рік. До того ж, українці заплатили 71 млн. грн. штрафів за те, що у них не було при собі прав або техпаспорта під час керування автомобілем. Смартфони ж завжди під рукою. Тому наявність електронних цифрових прав і техпаспорта істотно полегшить життя як власне українцям, так і поліції.

Нагадаємо, що Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, коли всі державні послуги можна буде отримати за допомогою смартфону.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно