Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

День святого Миколая: що сьогодні не можна робити

День святого Миколая: що сьогодні не можна робити

Сьогодні, 19 грудня, православні християни відзначають День святого Миколая Чудотворця. У це свято прийнято допомагати близьким, дарувати символічні приємні подарунки й роздавати милостиню. Особливо цього дня чекають діти – вранці 19 грудня вони знаходять під подушкою солодощі та подарунки від святого Миколая.

ВІДЕО ДНЯ

День святого Миколая: історія свята

Святитель Миколай, або Микола Угодник, Миколай Чудотворець, був римським християнським священиком родом із Греції, який жив у ІІІ-IV століттях. Він мав сан єпископа Мирського. За переказами, Святий Миколай здійснив безліч чудес за життя і вже після смерті.

Читайте також:
Напередодні Миколая: нове відео закарпатської блогерки полонило мережу
Реклама

Перші згадки про вшанування святителя Миколая Чудотворця датуються VI-м століттям, коли імператор Юстиніан I звів на честь святого церкву в Константинополі. Згодом вшанування святого Миколи Угодника стало популярним у Греції, Німеччині, Італії, Росії, Україні, Болгарії та інших східно-християнських країнах.

Зазначимо, що в Україні на честь святителя Миколая названо місто Миколаїв. Сам День святого Миколая, який відзначається 19 грудня, приурочено до дня смерті святого.

Реклама
День святого Миколая: що сьогодні не можна робити – 01

Традицію дарувати подарунки, які Микола Угодник готує для дітей, пов’язують з історією про те, коли святий, будучи єпископом, врятував трьох дівчат від безчестя. Вони були з бідної сім’ї і не мали приданого, тому, за звичаями того часу, батько хотів змусити їх піти заробляти собі на життя блудом.

Але Микола дізнався про це і вирішив скористатися спадщиною свого багатого батька – три ночі поспіль святий пробирався до дому сестер і щоразу непомітно через вікно в їхню кімнату закидав шматок золота.

Реклама

День Миколая Чудотворця: традиції

У День Миколая 19 грудня слід сходити до церкви, поставити свічку і помолитися святому. Зазвичай Миколу Чудотворця просять про благословлення на шлюб, щасливе кохання, благополуччя в родині, про удачу в торгівлі, про гарний урожай і благополучне повернення моряків.

Також вважається, що в День Миколая, щоб вшанувати святого, потрібно одягнутися в новий гарний одяг і до свята прибрати в домі, щоб він виглядав святково і красиво.

Читайте також:
В центрі Мукачева дітлахи отримали солодкі подарунки

І, звісно ж, не забудьте покласти дітям під подушку подарунки в День Миколая, адже вони дуже люблять і чекають на це свято. А бажання, загадане в День святого Миколая, має обов’язково здійснитися.

День Миколая: що не можна робити

Кажуть, що в День святого Миколи Угодника не можна відмовляти жебракам і нужденним, а також тим, хто просить вас про допомогу. Якщо відмовите – ваша сім’я буде страждати від злиднів та знегод.

Також існує заборона просити грошей у борг у День Миколая, оскільки цим ви можете забрати удачу у своїх друзів. Ба більше, до дня Миколая потрібно роздати всі свої борги, бо інакше, за прикметою, ви позбудетеся фінансової удачі на весь наступний рік.

Цього дня, як і в інші свята, не можна лаятися і лихословити, адже Микола Угодник був дуже доброю людиною. Крім того, в День Миколая не можна стригтися, а особливо вагітним. Також 19 грудня взагалі не можна брати ножиці в руки.

Реклама

Святий Миколай не любить безладу: не можна, щоб у домі в свято були безлад і бруд. День святого Миколая припадає на Різдвяний піст, тому 19 грудня м’ясні та молочні продукти залишаються під забороною.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно