Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Католицьке Різдво: історія і традиції свята

Католицьке Різдво: історія і традиції свята

Католицьке Різдво заведено відзначати вечірньою молитвою у храмі, 24 грудня. 25 грудня та наступні кілька днів парафіяни католицької церкви традиційно святкують народження Сина Божого Ісуса Христа – Різдво Христове в Україні. Напередодні свята католики проводять ніч, молячись, у храмах, а вже вранці родинами готуються до зустрічі Віфлеємської зірки.

ВІДЕО ДНЯ

Католицьке Різдво 2019 року припадає на будні – у середу. В Україні цей день нещодавно зробили державним вихідним. Водночас 2020 року уряд не анонсує якихось суттєвих змін у відзначенні свята на рівні держави.

Читайте також:
Католицький Святвечір: що не можна сьогодні робити
Реклама

Католицьке Різдво: історія й традиції свята

Святом парафіяни вшановують народження Ісуса, який, за Біблією, «мав забрати всіх гріхи людства». Народився Ісус в ізраїльському місті Віфлеємі у час правління жорстокого царя Ірода. У той час верховний очільник країни намовив свою охорону оглядати кожного новонародженого, аби не допустити появи Месії, що здатен посісти трон.

Реклама

З цієї причини майже всіх малюків тієї ночі було вбито, крім Ісуса. Маленького Сина Божого вдалось врятувати, переховуючи вагітну Марію у хліві. Коли ж Ісус народився, на небі зійшла зірка. Відтоді її означають як передвісника появи на світ Месії.

Католицьке Різдво: історія і традиції свята – 01

Як відомо, християни вшановують кожен життєвий етап Ісуса Христа – його народження, становлення як Месії й філософські мандри, смерть і Воскресіння з мертвих. Католицьке Різдво заведено відзначати вечірньою молитвою у храмі. У святвечір – 24 грудня – священники римо-католицької церкви продовжують причащати парафіян й освячувати дітей.

Реклама
Читайте також:
Чим відрізняється католицьке Різдво від православного: цікаві факти

 

Святковий стіл на Різдво обов’язково повинен бути скромним: без надмірної жирної їжі, алкоголю тощо. Старші люди завжди готують кутю за довільним рецептом, узвар й вареники або охолоджену рибу. Колядки є зазвичай традиційним привітанням на Католицьке Різдво. Господарям дому, що пригощає, бажають достатку, миру й злагоди.

Крім того, з 25 грудня можна готуватися до зимового циклу релігійних свят. Подарунки на Католицьке Різдво не обов’язково повинні бути коштовними. Згодяться навіть приготовані вами страви, священні образи чи інші речі з мотивами народження Христа.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно