Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "На карантині газета повністю перейшла в онлайн, але висока відвідуваність не рятує від збитків", – головред PMG.ua

"На карантині газета повністю перейшла в онлайн, але висока відвідуваність не рятує від збитків", – головред PMG.ua

"На карантині газета повністю перейшла в онлайн, але висока відвідуваність не рятує від збитків", – головред PMG.ua

У жорстких умовах карантину боротися за виживання українським виданням стає дедалі важче. Одне з найтиражніших та найулюбленіших на Закарпатті видань – мукачівський тижневик «Панорама» тимчасово призупинив вихід. Але повністю зупиняти роботу тут не планують, тож нині колектив посилено працює над інтернет-сайтом, що приносить неабиякі результати – потік відвідувачів зріс до 100 тисяч на добу. І хоча нині вдається триматися на плаву та забезпечити працівникам повну виплату заробітної платні, керівництво видання у коментарі прес-службі Національній спілці журналістів України зазначає: подовження карантину призведе до суттєвих збитків. І мова йде не лише про мукачівську газету – постраждає увесь видавничий бізнес країни. 

ВІДЕО ДНЯ

Рішення припинити на час карантину вихід газети було ухвалене через низку об’єктивних причин. З одного боку, через суворі обмеження тимчасово припинила роботу львівська друкарня, в якій обслуговувалася редакція. 

Читайте також:
"Панорама Медіа Група" тимчасово призупиняє вихід друкованої версії тижневика "Панорама" на період карантину
Реклама

– До всього більшість членів нашого колективу живуть не в місті Мукачеві, а в Мукачівському районі. Відповідно на час карантину владою було суттєво обмежене транспортне сполучення, тож навіть елементарно доїхати до роботи – стало неабияким завданням. Якщо й вдавалося дістатися редакції, то їхати працівники змушені були в переповненому транспорті. А наражати на таку потенційну небезпеку своїх колег не маємо права, – розповідає головний редактор сайту PMG.ua Іван Гарагонич. – Тож просто змушені були попередити читачів, що видання тимчасово, поки все не стабілізується, перейде в он-лайн версію.

На майбутнє редакція планує продумати компенсацію для своїх передплатників, якщо за рік все-таки не вдасться надолужити пропуски й буде надруковано менше 50 заявлених відповідно до угоди передплатних номерів газети. 

Реклама
"На карантині газета повністю перейшла в онлайн, але висока відвідуваність не рятує від збитків", – головред PMG.ua – 01

– Тоді, ймовірно, будемо робити знижки й пільги на передплату на наступний рік. Але все це покаже час, – відзначає Іван Гарагонич. – А поки що працюємо з дому над нашим он-лайн сайтом, де публікуємо новини, які стосуються не лише Мукачева, району чи області, а й суміжних країн, зокрема, Словаччини та Угорщини. Адже наш регіон прикордонний, тож читачів цікавить і ситуація в сусідів. Маємо власкора, який працює з Будапешту, тож новини – з перших уст.

"На карантині газета повністю перейшла в онлайн, але висока відвідуваність не рятує від збитків", – головред PMG.ua – 02
Реклама

Звісно, настільки налагоджена робота приносить свої результати – за останній час середньодобова відвідуваність сайту суттєво зросла: від традиційних 60 тисяч на добу до понад 100 тисяч. 

– Це дуже хороший результат, але дається він не просто. Колеги працюють з дому в напруженому ритмі, долаючи технічні труднощі й перепони. Наприклад, нині на Закарпатті дуже перемінлива погода – за останні дні кілька разів вимикали електроенергію, а це відповідно перебої і з інтернетом. Та поки що тримаємося, – каже редактор сайту.

Усі працівники, за словами Івана Гарагонича, цей місяць працюють у звичному режимі – зі збереженням повної заробітної плати. Але з продовженням терміну карантину ситуація може змінитися – вже нині відчувається брак фінансування.  – Наші багаторічні партнери-рекламодавці, з якими працюємо по 5-6 років, почали відмовлятися від звичних рекламних площ – так само намагаються заощаджувати в ці невизначені буремні часи. Відповідно, звичний місячний бюджет уже не наповнюється, – розповідає Іван Гарагонич. – Тож на початку наступного місяця доведеться все переглянути й прийняти відповідне рішення. А загалом, якщо карантин продовжиться, то це призведе до неабияких збитків і для газетярів, і загалом для видавничої справи в Україні.

"На карантині газета повністю перейшла в онлайн, але висока відвідуваність не рятує від збитків", – головред PMG.ua – 03

Закарпатське обласне видання «Панорама» – одне з найуспішніших у регіоні. Його досвід цифрової трансформації голова НСЖУ Сергій Томіленко радить вивчати колегам з усієї України (фото – серпень 2019 року)

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно