Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 310 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 17 400+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 800+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 15 000+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1800+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • 25 важливих фактів для тих, хто хоче купити вібропресовану тротуарну плитку

25 важливих фактів для тих, хто хоче купити вібропресовану тротуарну плитку

25 важливих фактів для тих, хто хоче купити вібропресовану тротуарну плитку

Задумалися про покупку тротуарної плитки, але налякані великою кількістю нюансів і тонкощів? Ми зібрали для вас 25 основних фактів, які допоможуть не розгубитися в різноманітті інформації і зробити правильний вибір.

ВІДЕО ДНЯ

1. Матеріал

Тротуарна плитка - сучасний будівельний матеріал. Використовується для влаштування доріжок і площ різного призначення: громадських просторів, приватних володінь і промислових територій. Бетонна тротуарна плитка складається з цементу, піску, щебеню, пігментів, модифікуючих добавок і декоративних наповнювачів.

2. Якість

Якісна бетонна плитка виготовляється методом подвійного вібропресування відповідно до ГОСТу . Це великі заводи з німецьким обладнанням MASA і налагодженим контролем якості продукції. Автоматизоване виробництво дозволяє домогтися точної геометричної форми деталей, а використання якісних складових і напівсухого методу виробництва виробів - гідних показників міцності, морозостійкості і водопоглинання. За цією технологією працює ТзОВ МАГІК.

Реклама

Уникайте вібролитої або вібропресованої продукції, виготовленої на кустарному виробництві. Така плитка не відповідає вимогам ГОСТу і має дуже короткий термін експлуатації. ( Як правило 2-3 роки)

3. Гарантія

Згідно ГОСТу «Плити бетонні тротуарні» висуває вимоги до гарантії - 3 роки. Завод МАГІК надає гарантійний талон на 25 років. Експлуатаційний термін плитки при грамотному монтажі і і правильному догляді в десятки разів більше.

Реклама

4. Зразки

Обов’язково подивіться зразки перед покупкою. Тротуарна плитка не той товар, який купують онлайн. Хіба вже бачили бруківку в когось із товаришів, друзів чи знайомих. Це пов’язано з тим, що кольори на сайтах або в друкованих каталогах можуть істотно відрізнятися від реальних.

5. Розміри

Тротуарна плитка може бути різних розмірів. Якщо ви купуєте бруківку (тротуарна плитка формою 200х100 мм), то на піддоні всі тротуарні плитки будуть одного розміру. Якщо ви купуєте мультиформатну плитку, що складається з декількох деталей, то на кожному піддоні буде певна кількість кожної деталі. Кратність деталей в піддоні порахована так, щоб ви змогли викласти плитку відповідно до схеми, рекомендованої заводом-виробником.

6. Товщина

При покупці важливо правильно підібрати товщину тротуарної плитки:

Реклама
  • 45 мм – підійде для пішохідних доріжок і тротуарів місцевого значення.
  • 60 мм – для тротуарів магістральних вулиць і паркування легкових автомобілів на приватній території.
  • 80 мм – зони підвищеного навантаження, міські зони і паркування.

7. Забарвлення

  • повний – плитка профарбована на всю товщину;
  • частковий – товщина шару кольорового бетону не менше 10% від товщини виробу відповідно до ГОСТу.

Якщо ви купуєте плитку товщиною 60 мм, то її покрас буде 6 мм або більше. В основному, всі провідні заводи випускають плитку часткового покрасу. Повний покрас - це істотне і часто не потрібне подорожчання продукції.

8. Технологія Color mix

Це плитка зі змішанним одночасно декількох пігментів на лицьовій поверхні. Пігменти створюють колірні переходи і імітують натуральні фактури. Колір від піддону до піддону може відрізнятися. Укладання такої плитки необхідно проводити одночасно з декількох піддонів, щоб не було колірних контрастних плям. Правильне укладання забезпечить м’який колірний перехід.

25 важливих фактів для тих, хто хоче купити вібропресовану тротуарну плитку – 01

9. Упаковка

Із заводу тротуарну плитку доставляють на дерев’яних піддонах. Їх стандартний розмір 1 м на 1,2 м. Сама плитка упакована в стрейч плівку. Піддони допускається ставити один на одного в 2 яруси. Піддони оплачуються окремо, на це потрібно зважати. Деякі виробники приймають піддони як зворотню тару

10. Кратність піддонів

Важливо розуміти, що через відсутність ручної праці при вантаженні, покупка плитки можлива тільки кратно піддонів і в деяких виробників пів-піддону. Якщо вам потрібно 70 м.кв, а в піддоні 20 м.кв, то замовити доведеться 80 м.кв (4 піддону). Бордюрний камінь також відвантажується кратно піддонів. Деякі заводи відвантажують бордюри поштучно.

Реклама

11. Вартість доставки

Доставка плитки – чимала стаття витрат. За інших рівних, краще вибрати завод, розташований ближче до вашого об’єкта, якщо хочете заощадити на логістиці. При умові, що цей завод робить справді якісну бруківку.

12. Транспорт

Привозять плитку на об’єкт 2 видами транспорту.

Довгомірами вантажопідйомністю 22 т. Це великі машини довжиною 16 - 20 м. Для їх розвантаження потрібно маніпулятор або кран на об’єкті.

Маніпулятором вантажопідйомністю 5, 10, 20, та 30 т. Така машина зможе розвантажити себе самостійно. Довжина машини 11 - 20 м.

Вартість доставки 20 тонною фурою і 10 тонним маніпулятором, як правило, відрізняється не сильно. При великому обсязі вигідніше замовити доставку фурами, а невелика кількість привезти маніпулятором з заводу.

13. Дизайн-проект мощення

Дизайнери МАГІКА допоможуть створити гарне мощення на вашій ділянці. При необхідності, розпланують дорожню мережу, запропонують колірні рішення і варіанти укладання тротуарної плитки. Попередньо розроблений проект дозволяє точно визначити потрібну кількість тротуарної плитки та бордюрів - вам не доведеться переплачувати. З дизайн-проектом бригаді укладальників буде простіше і швидше проводити роботи із влаштування мощення.

14. Запас

Не забувайте про запас на різку! Запас плитки зазвичай становить від 3 до 10% в залежності від малюнка мощення. Краще взяти трохи більше, ніж потім платити за доставку одного піддону.

Реклама

15. Укладання

Укладати плитку потрібно при плюсовій температурі і в суху погоду. У дощ робити укладання без спеціального навісу не можна. Якщо ви придбали плитку восени і не встигаєте укласти її до заморозків, то можна залишити її на вулиці в піддонах до весни. Бажано розкрити плівку, тому що парниковий ефект в закритому піддоні може спровокувати рясну появу плям на поверхні плитки.

25 важливих фактів для тих, хто хоче купити вібропресовану тротуарну плитку – 02

16. Підстава

Плитку укладають на 2 типи підстави:

  • м’яке – піщано-гравійне (водопроникний);
  • жорстке – бетонна підготовка (водонепроникне).

Бетонна основа більш трудомістка і дорога. Її зазвичай роблять на відмостці, майданчиках з високим навантаженням і при проблемних грунтах на ділянці. Для інших зон на ділянці добре підійде підстава м’якого типу.

17. Суміш для укладання

Використовувати готову суміш для укладання бетонної тротуарної не рекомендується. У готових сумішах занадто великий вміст цементу. Краще приготувати суміш безпосередньо на об’єкті. Це може бути пропорція 1: 6 (1 частка цементу, 6 часткою піску).

18. Просипання швів

Просипати шви бетонної плитки можна тільки піском (натуральним або модифікованим). Пісок повинен бути чистим, сухим і без домішок. Цементовмістні затирки для бетонної плитки застосовувати не можна, вони в’їдаються в поверхню, і вивести їх потім неможливо.

Реклама

19. Бордюр

Плитку обов’язково повинно щось стримувати від горизонтального розповзання. Найкраще для цієї мети підійде бордюрний камінь (Поребрик). Садовий бордюр найчастіше має розміри 1000х200х80(60) мм. Якщо доріжки звивисті і установка бордюра ускладнена вигинами, то можна використовувати технологію прихованого бордюру.

20. Газонна решітка

Це конструкція, призначена для засипання ґрунтом. Вона виконана з бетону в формі осередків. Може захищати кореневу систему рослин в саду від пошкоджень, а може просто створювати цікаві композиції із застосуванням газону. Відвантажуються решітки, як і плитка, кратно паллетам і випускаються тільки в сірому кольорі. Габарити решітки 200x100x100 мм.

25 важливих фактів для тих, хто хоче купити вібропресовану тротуарну плитку – 03

21. Порізка

Різання тротуарної плитки найефективніше проводити дисковою пилкою. Такий інструмент може бути у бригади свій, а може бути взятий в оренду.

22. Водовідведення

Дуже важливо передбачити відведення води з тротуарної плитки. Для цього роблять ухили. Якщо плитка в воді, значить була порушена технологія укладання. Калюжі на поверхні мощення можуть стати причиною швидкого руйнування покриття. Рекомендований ухил не менше 0,5 см на 1 м.

23. Трамбовка

Для трамбування покладеної плитки рекомендується використовувати віброплиту з гумовим кожухом.

24. Висоли

Висоли – це білий наліт на поверхні плитки. Висоли є побічним продуктом твердіння бетону і не є браком. Згодом висоли змиваються дощовою водою. Якщо не хочеться чекати, то можна очистити плитку спеціальним складом.

Реклама

25. Догляд

Дуже важливо не використовувати абразивні засоби для очищення плитки (металеві щітки, скребки, ломи, лопати), так як вони пошкоджують її поверхню. Агресивні миючі засоби можуть негативно впливати на пігмент. Промити плитку можна під напором води, а сніг взимку краще зчищати пластиковою лопатою.

* На правах реклами

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно