Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • “Соляний шлях” на Закарпатті: як історичний маршрут стане привабливим для туристів

“Соляний шлях” на Закарпатті: як історичний маршрут стане привабливим для туристів

“Соляний шлях” на Закарпатті: як історичний маршрут стане привабливим для туристів

Закарпаття – унікальний край, який багатий на різноманітні туристичні маршрути, які можуть зацікавити не одного гостя Срібної Землі. Одним із таких маршрутів є “Соляний шлях”, який наразі в області відроджують завдяки спільному транскордонному проєкту з угорським регіоном Саболч-Сатмар-Берег, що реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна HUSKROUA2014-2020 за фінансової підтримки Європейського Союзу.

ВІДЕО ДНЯ

Загальний бюджет цього проєкту складатиме 382 918,23 євро, з яких внесок ЄС – 344 626,40 євро. Партнерами виступили: Хустська міська рада (Україна) та Агентство регіонального розвитку регіону Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина).

Читайте також:
У Паланку відремонтували міст між нижнім та середнім двором замку
Реклама

Цей проєкт є дуже важливим у контексті збереження культурної спадщини краю, адже маршрут “Соляного шляху” в епоху Середньовіччя використовувався для транспортування солі із Солотвина в Європу. І він був надважливим для центральноєвропейського регіону. Адже сіль на той час була дуже цінним продуктом. Варто зауважити, що за твердженням істориків, перша згадка про цей маршрут датується ще 1199 роком. І він пролягав через населені пункти, які розташовані вздовж річки Тиси, по якій і транспортувалась сіль в Європу.

Населені пункти, що розташовані на берегах Тиси або неподалік неї, а саме Хуст, Королево, Виноградово та Квасово, і візьмуть участь в проєкті. Так, завдяки цьому Королевський, Виноградівський та Квасівський замки отримають міні-скульптурки та промоцію, а їх території будуть очищені. А на території Хустського замку буде облаштована пішохідно-паркувальна зона вулиці Замкової. Так само цей проєкт буде задіяний і на кількох об’єктах регіону Саболч-Сатмар-Берег в Угорщині.

Реклама

Як розповів директор агенції регіонального розвитку “Закарпаття” Михайло Данканич, наразі, зважаючи на карантин, виконуються дії не пов’язані з масовими заходами. Зокрема, було розроблено попередній макет міні-скульптурок, що будуть встановлені на цільових об’єктах. “Також залучені експерти з історії завершили дослідження “Соляного шляху”, йде підготовка до написання монографії по цій тематиці. На жаль, через невизначеність, планування заходів, що передбачають залучення журналістів, волонтерів та інших зацікавлених осіб, відбудеться десь в кінці квітня, а самі заходи, швидше за все, влітку. Крім того, на базі платформи “Prozorro” було проведено закупівлю послуги з розробки проектно-кошторисної документації з консервації руїн трьох замків на Закарпатті (Королевський, Квасівський та Виноградівський), проте, на жаль, тендер не відбувся через відсутність пропозицій. Наразі готуємо повторне розміщення та сподіваємося на більшу активність потенційних виконавців”, – розповів Михайло Данканич.

Читайте також:
Зруйновані вежі Невицького замку планують відновити навесні

Жителі та гості міста Хуст найбільше відчують результати проєкту, адже територія навколо Хустського замку буде облагороджена та оновлена. Завдяки цьому туристична привабливість цієї локації значно зросте. “Ми працюємо у двох напрямках оновлення цієї локації. Перший – це будівництво дороги шириною 5 метрів, яка протягуватиметься від підніжжя замкової гори до в’їзду до руїн замку. Відстань шляху складатиме 1,2 км. Обабіч цієї дороги будуть встановлені лавочки, освітлення, сміттєві баки. А в самому центрі пішохідної доріжки буде встановлена міні-копія замку, який був до його руйнації. На цей проєкт виділено близько 18 млн гривень. Другий проєкт – це теж дорога, освітлення, сміттєві баки, встановлення будиночка із сувенірною продукцією, а також фонтану, побудованого за євростандартами. На це піде близько 6 млн гривень. Саме ці об’єкти стануть окрасою Хустського замку, – візитівки нашого міста”, – розповів Хустський міський голова Володимир Кащук.

Реклама
“Соляний шлях” на Закарпатті: як історичний маршрут стане привабливим для туристів – 01

Загалом, за словами директора АРР “Закарпаття” Михайла Данканича, цей проєкт дасть можливість трансформувати історичну спадщину у туристичну. І допоможе зберегти спільну спадщину двох країн – Угорщини та України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно