Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що чекає українців у травні: головні зміни

Що чекає українців у травні: головні зміни

У травні на українців чекає не так багато нововведень. Низка із планів офіційних відомств були змінені через пандемію коронавірусу та запроваджений у зв’язку з цим карантином. Зокрема про перенесення запровадження фотофіксацій порушень ПДР уже заявили в МВС.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас із деякими планами ситуація зворотна – у травні розпочнеться реалізація того, що планувалось на березень або квітень 2020 року. Розповідаємо про основні зміни, які все ж не були відтерміновані і будуть здійснені у травні.

Читайте також:
Бізнесу дозволять запрацювати не раніше 11 травня, – МОЗ
Реклама

Карантин в Україні

Чи не головне питання травня в Україні – чи буде послаблений карантин або взагалі скасований. Кабінет міністрів на чолі із прем’єром обіцяють, що будуть. Розпочали цей процес вже – 29 квітня уряд ухвалив постанову про відкриття продовольчих ринків, однак вони мусять дотримуватися певних умов. Поки ця постанова офіційно буде опублікована і набере чинності, приблизно саме від 1 травня це нововведення запрацює.

Сам же карантин наразі офіційно триває до 11 травня. Прем’єр Денис Шмигаль уже запевняє, що після цієї дати його все-таки будуть послаблювати і обіцяє вже у перший тиждень травня чітко ухвалити, які саме послаблення запрацюють від цієї дати. Однак усі ці послаблення можливі за певної умови – якщо кількість заражених коронавірусом за добу не буде активно збільшуватися.

Реклама

Однак послаблення карантину може стосуватися не всіх. Уряд зможе застосовувати посиленні карантинні заходи у окремих регіонах, не поширюючи рішення на всю Україну. Такі заходи можуть застосовуватись тоді, коли спалах коронавірусу фіксується в межах однієї чи кількох областей. 

Індексація пенсій

Запланована на березень індексація пенсій нарешті відбудеться у травні. Підвищену пенсію отримають 8,4 млн українців. Вони будуть проіндексовані на 11%, таким чином розмір виплати зросте у середньому на 260 гривень.

Жінкам з трудовим стажем понад 30 років і чоловікам понад 35-річний стаж підвищено мінімальний розмір пенсії. Її розмір зріс до 2100 гривень. Загальний розмір підвищення після індексації не повинен бути менше 100 грн.

Реклама
Читайте також:
Що буде із субсидіями та як платитимуть пенсію в умовах карантину

Мито на російську електроенергію

Ще одне відтерміноване рішення, яке запрацює у травні. 15 квітня уряд вирішив відкласти запровадження 65% мита на електроенергію та вугілля із Росії.

Згідно з постановою, мито не поширюється на імпорт антрациту, бітумінозного, коксівного та іншого вугілля для використання в металургійній і коксохімічній промисловості.

Можливий призов

Також рішення, яке було перенесене через карантин, але остаточна його доля досі невідома. У зв’язку із коронавірусом весняний призов-2020 в Україні перенесли з квітня-червня на травень-липень.

Водночас карантин в Україні офіційно подовжений до 11 травня, що фактично заборонить проведення призову від 1 травня, адже військкомати будуть зачинені. Відповідно, призов найближчим часом також буде перенесено на деякий період.

Головний епідеміолог Збройних сил Микола Олим зазначив, що це можливо тільки на короткий термін, а не на 2021 рік. "Я думаю, що ця ідея (перенести призов – ред.) має сенс. Але переносити призов повністю на рік, з точки зору епідеміології, не варто, бо за цей час так чи інакше переконтактують з цією інфекцією", - заявив він.

Читайте також:
Попри карантин, звільнення військовослужбовців у запас відбувається згідно графіку
Реклама

Співпраця з МВФ

У травні із високою вірогідністю буде завершена епопея із перемовинами України з МВФ і нарешті країна отримає мільярдний транш. На шляху до цього потрібно виконати єдину умову – ухвалити законопроєкт про неповернення банків колишнім власникам.

Незважаючи на рекордні 16 тисяч поправок до документу, нардепи знайшли спосіб запровадити спеціальну процедуру, аби значно прискорити розгляд цих поправок. 

Однак на шляху до програми з’явилась чергова перепона. У Міжнародному валютному фонді надіслали листа до Офісу президента із попередженням щодо можливих змін законодавства про Національне антикорупційне бюро України, що може поставити під загрозу співпрацю України з МВФ.

Занепокоєння у МВФ викликають два законопроєкти – 3133 та 3180, які пропонують внести зміни до закону про НАБУ і додати до причин звільнення очільника правоохоронного органу рішення суду про корупційне правопорушення. Таким чином вони дозволять звільнити Артема Ситника із посади директора НАБУ. Законопроєкт 3133 вже пройшов комітет, який рекомендував ухвалити його у першому читанні. У Фонді чітко наголосили, що можливі зміни до законодавства можуть спровокувати процес перегляду навіть чинних програм співпраці.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно