Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • «Ініціювати створення комісії для відновлення КПП «Тересва» та «Ділове», – нардеп Василь Петьовка звернувся до Олексія Петрова

«Ініціювати створення комісії для відновлення КПП «Тересва» та «Ділове», – нардеп Василь Петьовка звернувся до Олексія Петрова

«Ініціювати створення комісії для відновлення  КПП «Тересва» та «Ділове», – нардеп Василь Петьовка звернувся до Олексія Петрова

Відновлення пунктів пропуску вкрай важливе для зміцнення та відновлення етнічних, культурних, родинних та ділових зв’язків між Україною та Румунією, дозволить спростити рух до Європейських країн та дозволить відновити рух потягів до Рахова.

ВІДЕО ДНЯ

З червня 1992 року на території Тячівського району функціонував пункт пропуску «Тересва», що забезпечував пропуск громадян на українсько-румунському державному кордоні три рази на тиждень. Перетинали кордон пішки.  З 1997 року пункт почав працювати щоденно та отримав статус залізничного пункту пропуску. Через 10 років Румунія в односторонньому порядку припинила рух дизельних поїздів через цей пункт пропуску, а в 2011-му після реорганізації ряду митниць Закарпатської області, пункт пропуску «Тересва» ліквідували. 

Ще донедавна вихідці з нашого краю здобували освіту в румунських навчальних закладах, підтримувалися етнічно-культурні та торгівельні зв’язки, залізничне сполучення з сусідньою Румунією давало можливість за короткий  час доїхати з м. Ужгорода до м. Рахова (наразі таке сполучення відбувається з м. Ужгорода через м. Львів та м. Івано-Франківськ).

Реклама
Читайте також:
Хто такий Олексій Петров, якому Зеленський довірив керувати Закарпаттям

Відновлення залізничного сполучення (пасажирського та вантажного), між Закарпаттям та Румунією призведе до розширення співпраці, створенні сприятливих умов для співпраці малого та середнього бізнесу, підтриманні родинних та етнічних зв’язків, дозволить отримати вихід до інших Європейських країн – сусідів (Угорщини, Австрії), а також сприятиме нарощенню туристичного потенціалу Карпатського регіону.

Реклама

Збільшення вантажоперевезень здешевить і автомобільні перевезення вантажів та дасть змогу розвантажити автошляхи. Для відновлення роботи пункту пропуску «Тересва» на українсько-румунському державному кордоні існує необхідна нормативно-правова база. Крім усього, відновлення роботи зазначеного пункту пропуску дозволило б продовжити рух потягів до міста Рахів.

Румунська сторона неодноразово висловлювала свою готовність до відновлення транспортного сполучення з Україною та здійснення відповідних капіталовкладень для цього. 

Народний депутат України Василь Петьовка  звернувся  до голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова. У зверненні йдеться про необхідність створення робочої групи, участь у якій мають взяти представники центральних органів виконавчої влади, «Укрзалізниці», органів місцевого самоврядування для напрацювання заходів з відновлення роботи пунктів пропуску «Тересва» у Тячівському районі та «Ділове» у Рахівському районі Закарпатської області на українсько-румунському державному кордоні, окрім цього -  ініціювати перед Міністерством закордонних справ України, аби МЗС надіслало відповідну ноту урядовим структурам Румунії з проханням відновити функціонування вказаних пунктів пропуску на українсько-румунському державному кордоні з можливістю вантажного та пасажирського, автотранспортного, пішохідного та залізничного сполучення.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно