Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ужгородський винахідник розробив мобільний глюкометр

Ужгородський винахідник розробив мобільний глюкометр

10 патентів на розробку мобільного глюкометра – пристрою для вимірювання рівня цукру в крові – має ужгородський фізик та вихідник Петро Бобонич. Чоловік почав створювати свою модель глюкометра у 2002 році. Перший патент отримав у 2004-му.

ВІДЕО ДНЯ

Свій перший глюкометр Петро Бобонич створив 18 років тому. З тих пір у чоловіка назбиралося 10 патентів на різні моделі пристрою. Серед них є неінвазійний глюкометр, тобто такий, який можна встановити на мобільні гаджети та безконтактно виміряти рівень цукру в крові, не проколюючи шкіру та не використовуючи кров для аналізу.

Читайте також:
Ужгородські студенти сконструювали 3D-принтер
Реклама

Петро Бобонич розповідає, що, як фізик, знав оптику. «За рахунок цього я почав шукати, які є методи вимірювання концентрації глюкози в крові. Фактично неінвазійний глюкометр дає точність приблизно 15-20 відсотків, що є достатнім для того, щоб вимірювати рівень цукру».

За словами фізика, його глюкометри випробовували впродовж двох місяців у обласній лікарні. Тестували його разом із лікарем Йосипом Пічкарем: вимірювали рівень цукру у 80 людей і переконалися в дієздатності пристрою.

Реклама

Мобільний глюкометр Петра Бобонича вирішив використовувати приватний підприємець Сергій Розора у своїх клініках голкотерапії на Прикарпатті. Наразі працюють над його вдосконаленням. 

«Він потребує вдосконалення. Напрямок правильний. Треба врахувати, що не дає можливість вирахувати точні показники й виправити ситуацію. Тоді він буде дійсний для використання. Зараз над цим працює багато колективів», – каже Сергій Розора.

Читайте також:
"Tesla" по-закарпатськи: винахідник з Іршавщини сконструював електрокар
Реклама

Обласна ендокринологиня Закарпатської обласної лікарні імені Новака Ольга Олексик каже, що було б добре мати можливість використовувати прилад після того, як його результати будуть співставлені з лабораторними й підтвердженими сертифікатами.

«Дані глюкометрів можуть трішки відрізнятися від лабораторних показників, оскільки там є похибка і це є апарати для самоконтролю. Тому, якщо при припустимій похибці – 5-10%, яка допускається під час здійснення самоконтролю, цей винахід буде корисний для діабетиків, оскільки він дав би можливість уникнути лишнього контакту з кров’ю».

Поки такий глюкометр є тільки в одному екземплярі. Якщо апаратом Петра Бобонича зацікавляться різні медзаклади – можливо налагодити серійне виробництво. Наразі винахідник працює над створенням глюкометра для тварин.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно