Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • За підтримки ЄС відновлюватимуть кафедральний собор в Ужгороді

За підтримки ЄС відновлюватимуть кафедральний собор в Ужгороді

За підтримки ЄС відновлюватимуть кафедральний собор в Ужгороді

Закарпаття – край, багатий на величні архітектурні будівлі минулих століть, які чудово збереглись. Але час і природні умови руйнують красу та унікальність пам’яток архітектури нашого регіону.

ВІДЕО ДНЯ

Однією з таких пам’яток є – одна з візитівок обласного центру, пам’ятка національного значення та головний храм Мукачівської греко-католицької єпархії. Унікальність цього об’єкту полягає у тому, що цей собор є однією з найбільш ранніх пам’яток барокового мистецтва в Україні. І в ньому є цілий комплекс живопису відомих митців – Йосипа Бокшая та Фердинанда Видри. А для збереження цієї культурної спадщини Закарпаття Ужгородський кафедральний собор взяв участь у спільному транскордонному проєкті “Реставрація спільної історичної та культурної спадщини Словаччини та України”.

Читайте також:
Закарпатець став правлячим єпископом Ніредьгазької греко-католицької єпархії
Реклама

Завдяки цьому проєкту, який фінансується Європейським Союзом, буде проведена реставрація настінних фресок та склепіння центральної нави, а також відновлення іконостасу XVIII століття та вівтаря. А у словацькому місті Кошице буде відновлена Урбанова вежа – одна з візитівок найстаріших будівель Кошицького краю.

Як розповів менеджер проєкту Євгеній Лукша, головну роль у цьому проекті має словацька організація “Perly gotickej cesty” (“Перлини готичного шляху”), яка займаєтся збереженням культурних та історичних пам’яток Кошицького регіону, серед яких і візитівка Кошиць – собор святої Єлизавети. Партнером цього проєкту є Мукачівська греко-католицька єпархія.

Реклама

За його словами, співпраця обох згаданих партнерів триває вже понад 10 років. І завдяки тому, що дві організації показали експертам проєкту, що вони готові до фази впровадження цієї мети, а також мають досвід співпраці, їх і обрали для участі у Програмі транскордонної співпраці ЄС HUSKROUA (Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна). Загальна вартість цього проєкту складає близько 1 мільйона 50 тисяч євро, з яких 450 тисяч євро – кошторис української частини проєкту.

Наразі Тендерний комітет Управління Мукачівської греко-католицької єпархії обрав переможця конкурсних торгів. А під час реставрації діятиме наглядова рада, яка оглядатиме як сам процес реставрації, так і результати цього проєкту.

Мистецтвознавець Михайло Приймич зауважив, що після реставрації Ужгородський Хрестовоздвиженський кафедральний собор буде найбільшою пам’яткою живопису і різьблення кінця XVIII-початку XX століття.

Реклама
Читайте також:
На території Ракошинського монастиря будують новий храм

Внутрішнє відновлення цієї пам’ятки важливе не лише для релігійної та культурної спільнот Закарпаття, але й для туризму. Адже чимало гостей Закарпаття приїжджають сюди задля того, аби побачити унікальність краю. Євгеній Лукша зазначив, що у планах є долучення Ужгородського кафедрального собору до вже існуючих туристичних маршрутів як Ужгородом, так і Закарпаттям загалом.

Краєзнавець і екскурсовод Ігор Гуледза зауважив, що як екскурсоводам, так і туристам цікаві такі пам’ятки архітектури під час проходження туристичним маршрутами. І Закарпаття багате визначні місця і для любителів релігійного туризму.

"Тут є два його різновиди. Перший – це паломництво представників тієї чи іншої конфесії до святинь. Другий – це релігієзнавство, яке полягає в ознайомленні з храмами різних конфесій з архітектурної і культурної точок зору. Наш край багатий на унікальні храми, як-от і кафедральний собор, так і дерев’яні храми гірських районів області, які збереглися. Тішить, що греко-католицький кафедральний собор розвивається. І радіє те, що вони щорічно проводять День відкритих дверей і в храмі, і в резиденції єпископа. Але я вважаю, що такі заходи мають проходити постійно", – мовив фахівець.

Загалом чимало вірян і гостей краю чекають на оновлення храму. Адже це окраса і духовне серце як Ужгорода, так і Закарпаття загалом.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно