Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Мукачівщині виник конфлікт через створення ОТГ, – ЗМІ

На Мукачівщині виник конфлікт через створення ОТГ, – ЗМІ

На слуху громадськості останнім часом обговорення перспективного плану формування ОТГ в Закарпатській області. Найпалкіші дискусії навколо Ракошинської, чи то, як стало нещодавно відомо, Великолучківської територіальної громади.

ВІДЕО ДНЯ

Нагадаємо, до 13 травня поточного року у профільному міністерстві у всіх документах зазначалось, що чотири населені пункти: Ракошино, Великі Лучки, Зняцево та Кальник будуть об’єднані у громаду із центром у Ракошині. Проте 19-го травня за підписом голови ОДА Олексія Петрова до Міністерства розвитку громад та територій України направлено листа зі змінами, одна з яких стосується перенесення центру згадуваної ОТГ до Великих Лучок.

Читайте також:
Кабмін затвердив перспективний план формування територій громад Закарпатської області
Реклама

Що з цього приводу думають самі керманичі сільських рад – читайте нижче їх коментарі.

Віктор Сулима, Кальницький сільський голова: «Усі до одного жителі Кальника за створення ОТГ із центром у Ракошині. Я не знаю, хто накаламутив таку воду, що центр має бути у Лучках. Хто буде їхати туди за 30 кілометрів. Ми того не хочемо. Люди налаштовані дуже агресивно і якщо не буде центр у Ракошині, то буде біда. Я їх відмовляю, але вони вже хочуть іти перекривати трасу Київ-Чоп в Ракошині. Ракошино – це ідеальне місце для центру ОТГ. Ми всі їздимо через Ракошино в Ужгород чи Мукачево. А до самого села лише 6 кілометрів, а не 30».

Реклама

Діана Сирохман, Зняцівський сільський голова: «Я, як корінна жителька Зняцева, та й уся наша громада за розміщення центру майбутньої ОТГ у Ракошині. Насамперед тому, що це село знаходиться до нас дуже близько, 5 кілометрів усього. Їздить маршрутка у Ракошино, у Мукачево. Нам дуже зручно буде, якщо центр буде саме там. А ще у нас була, є і буде конфліктна ситуація із Лучками, особливо серед молодого покоління. Тому тілько Ракошино».

Читайте також:
Оприлюднено важливу інформацію для жителів Мукачівської ОТГ

Ярослав Чоп, Великолучківський сільський голова: «Знаєте, у нас найбільше село із усіх чотирьох, жителі села найбільше грошей дають до районного бюджету. Ще раніше я звертався до попереднього керівництва ОДА із проханням створити ОТГ із центром у Великих Лучках, туди мали увійти села Ключарки та Зняцево. Я відправив офіційні листи у їх сільські ради, але відповіді так і не отримав. А останні 6 місяців ми багаторазово зверталися до колишнього голови облдержадміністрації, пана Бондаренка, до заступника голови ОДА пана Гетьманенка, розуміючи, що не вийде залишитись автономними, аби з Ракошина центр перенесли у Великі Лучки. Бо за фінансовими показними ми спроможніші від Ракошина, та й населення у нас більше. Я досі думав, що центр буде у Ракошині і сподіваюсь, що його перенесуть у Великі Лучки. Звісно, буду дуже радий. І всі наші жителі також».

Реклама

Василь Коштура, Ракошинський сільський голова: «Для мене, як і для близько 15 тисяч жителів Ракошинської, Зняцівської та Кальницької сільських рад, як грім серед ясного неба була звістка щодо перенесення центру ОТГ із Ракошина у Великі Лучки. Ми разом із нашими депутатами районної та обласної ради, колегами сільськими головами одразу поїхали в Ужгород, аби отримати відповіді на запитання: чому так? Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров тоді, на жаль, не знайшов можливості з нами зустрітись. Натомість прийняли нас його заступник пан Гетьманенко та головний архітектор. Коли я запитав чи це механічна помилка, Микола Пігуляк відповів, що ні. А на запитання: чому переносять центр із Ракошина у Великі Лучки, обоє приспустили голови і промовчали.

Сподіваюсь, що Олексій Петров розбереться у цій ситуації, бо вона, щонайменше нелогічна і суперечить закону. І ще одне. Мене здивував коментар мого колеги Ярослава Чопа. Я особисто з ним кілька разів їздив на прийом до губернатора, клопотав про створення окремої ОТГ із центром у Великих Лучках. Але без сіл Ракошино, Кальник та Зняцево. А виявляється він 6 місяців уже звертається із проханням об’єднати ці села в ОТГ із центром у Великих Лучках. Жителі наших сіл категорично проти. Вони вже хотіли перекрити дорогу, але це не вирішить проблему і постраждають невинні пересічні водії, які втрать свій дорогоцінний час, перебуваючи в заторах. Також це кримінальна відповідальність для організаторів. Тому я роблю все, аби врегулювати конфлікт мирно і, в першу чергу, законно».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно