Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Свята Трійця: традиції та прикмети свята

Свята Трійця: традиції та прикмети свята

Свято присвячене зішестю Святого Духа на апостолів та Діву Марію. Ця подія позначила триєдність Бога. Свята Трійця – одне із найголовніших православних церковних свят. Воно прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Звідси й назва походить свята.

ВІДЕО ДНЯ

У народі день Трійці ще називають Зеленими святами. Щороку це свято відзначається на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. Тому у православних християн свято Трійця має ще одну назву – П’ятидесятниця.

У 2020 році Свята Трійця припала на сьогоднішню дату, 7 червня, як у православних християн, так і у католиків. Це один із рідкісних випадків, коли дати свят у християн східного і західного обрядів збіглися.

Реклама
Читайте також:
Зеленський запровадив в Україні нове свято: його відзначатимуть вже через тиждень

 

Реклама

Свята Трійця – що це за свято

Вперше відсвяткувати Трійцю вирішили апостоли, які були учнями Ісуса Христа. У такий спосіб вони вирішили увічнити велику подію – зішестя на них та Діву Марію Святого Духа. Відбулася ця подія на 50-й день після Воскресіння Господнього.

За біблійними переказами, Святий Дух зійшов на Матір Божу та апостолів у вигляді благодатного вогню. Потім апостоли раптово навчилися зцілювати й пророкувати, а також заговорили різними мовами, щоб проповідувати вчення Христа для народів світу.

Реклама

Як прийнято відзначати Зелені свята

На День Святої Трійці християни прикрашають свої будинки гілками дерев і зеленими запашними травами, які символізують відродження всього живого на землі. Віряни цього дня відвідують святкове богослужіння в храмі.

Після церковної служби прийнято відвідувати або запрошувати в гості близьких родичів і друзів. Тому, готуючись до свята, напередодні господині проводять генеральне прибирання у будинку та на подвір’ї. Вони готують різні частування, зокрема печуть хліб або коровай. Після святкового обіду зазвичай влаштовувалися народні гуляння. 

Читайте також:
Церковний календар на червень 2020 року: Трійця та початок Петрового посту

Що можна та заборонено робити на Трійцю

День Святої Трійці вважається дуже важливим і радісним, тому не вітається жодна робота по дому: прибирання, прасування, прання або шиття. Також не можна працювати в городі або на дачі. Не рекомендується на Зелені свята ходити на кладовище, оскільки для цього є спеціальний день напередодні свята – Троїцька батьківська субота.

На Зелені свята старалися не купатися у водоймах – чи то озеро, річка або море. У народі вірили, що русалки і мавки можуть потягнути під воду або залоскотати на смерть.

Реклама

Прикмети на Зелені свята

Доброю прикметою на Трійцю було сватання – вважалося, якщо посвататися на Зелені свята й одружитися на Покрову (14 жовтня), то сімейне життя буде довгим і щасливим. Свята Трійця вважалася днем, коли весна остаточно поступається літу. З огляду на це, наші предки мали декілька погодних знаків:

  • Дощ на Трійцю – до рясного урожаю хліба та грибів;
  • Потрапити під дощ – до добра й здійснення мрій;
  • Хто побачить веселку – знайде здоров’я і багатство в майбутньому році;
  • Дощова П’ятидесятниця – літо буде теплим;
  • Якщо цього дня спекотно – все літо буде посушливим.

Нагадаємо, у серпні вірники святкують три Спаси.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно