Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Русальний тиждень: прикмети і заборони

Русальний тиждень: прикмети і заборони

Русальний тиждень – символічна календарна межа між весною та літом, а крім цього – завершення того періоду, коли міфологічно душам померлих можна було перебувати серед живих.

ВІДЕО ДНЯ

У ці дні категорично заборонялося купатися у водоймах і прати на берегах річок білизну, так само не до добра було займатися шиттям і ткацтвом. Цього тижня люди намагалися не ходити в ліс поодинці і навіть не працювали на полях далеко від будинку. Однак дівчата потайки бігали в ліс, плели красиві вінки з квітів і "дарували" русалкам, натомість просили послати їм хорошого нареченого. А для захисту від нечисті носили з собою любисток, полин чи часник.

Читайте також:
День Святого Духа: прикмети і заборони свята
Реклама

Наші предки вірили, що русалка могла пустувати і відвести з собою домашню худобу, тому корів не випасали на вигонах, а залишали на цей тиждень в хліві. Щоб задобрити русалок, приманити і розглянути їх ближче, на березі водойм залишали частування, хліб і сіль, розвішували в лісі і біля річок сорочки.

Уберегти від небажаних гостей в подвір’ї і будинку могли розвішані пучки полину – вважалося, що саме ця трава має особливу силу проти русалок.
 
Також кожен молодий хлопець знав, що якщо по дорозі в село йому зустрінеться русалка і задасть питання: «Полин чи петрушка?», то потрібно відповідати «полин» і марево тут же розсіється. А якщо відповісти «петрушка», русалка скаже «ти – моя душка» і залоскоче до смерті або потягне до себе на дно виру.
 
При цьому ображати русалок не можна було ні в якому разі, інакше вони могли розсердитися і наслати на кривдника нещастя – у нього міг загинути весь урожай або народитися потворні діти. Тому проводжали русалок із села весь тиждень з почестями – влаштовували хороводи і обряди.

Реклама

У вівторок поминали душі «нечистих покійників» – самогубців і потопельників. Середа називалася «буремною». В цей день заборонялося білити полотна, так як порушення цього правила могло накликати бурю.

Читайте також:
Церковний календар на червень 2020 року: Трійця та початок Петрового посту

А в неділю влаштовували проводи і прощалися з русалками на весь рік. На Русальному тижні зазвичай відбувалися обряди, пов’язані з прощанням з весною і родючістю: «Винесення Троїцької берізки», «Проводи русалки», «Водіння коня», «Проводи весни»

Реклама

В Україні так проводили обряд вигнання русалок: одну з дівчат наряджали в русалку, надягали на неї білу сорочку і вінок на голову, виводили за село і примовляли: «Ідіть, русалоньки, йдіть, і наше жито не ломіть».

Прикмети Русального тижня

Головний колір Трійці – зелений, а всі традиційні гуляння проходять з використанням польових трав і квітів, будинки прикрашають скошеною травою, зеленими гілками дерев, в кожному регіоні це своє традиційне дерево: береза, ясен, клен, горіх. Викидати зелень категорично забороняється, а прийнято спалювати, заварювати і додавати в воду для купання. Троїцькі трави, освячені в церкві наділяли особливими магічними властивостями.

Незаміжні дівчата плели вінки, прикрашали ними голову, а потім пускали в воду і стежили, як поведе себе вінок. В який бік попливе, там і нареченого шукати, погано, якщо вінок потоне – до сліз.

Ворожили на судженого за допомогою березових гілочок – під подушку дівчата клали березові гілочки, щоб судженого уві сні побачити.

Протягом усього Русального тижня не можна було займатися важкою працею, особливо в городі, сіяти, проводити будь-які роботи з землею, а також прати.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно