Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатець не зміг потрапити до Словаччини через довідку про ПЛР-тестування

Закарпатець не зміг потрапити до Словаччини через довідку про ПЛР-тестування

Закарпатець не зміг потрапити до Словаччини через довідку про ПЛР-тестування

Житель Закарпатської області Петро Зейкан показав на КПП "Малий Березний-Убля" (українсько-словацький кордон) документ про проходження ПЛР-тестування на виявлення COVID-19.

ВІДЕО ДНЯ

Він хотів виїхати за кордон, однак його довідку від однієї із закарпатських клінік не прийняли — і чоловіка повернули до України. Випадок стався 15 червня. Для перетину кордону Петрові Зейкану була потрібна довідка про проходження ПЛР-тестування. Він зробив її в одній із приватних лабораторій Ужгорода.

"Виїхав на кордон, на Ублю, разом із сином. Українських прикордонників пройшов без проблем. Вони сказали, що головне, аби ПЛР-тест був англійською, бо по-іншому не пропустять. Словацький прикордонник сказав, що, на жаль, вас не пропустять. Був бланк, де прописані лабораторії, які роблять тестування в усій Україні. Я розвернувся й був зобов’язаний поїхати зробити тест у цих двох установах", — розповів Петро.

Реклама
Читайте також:
Як зараз перетнути кордон зі Словаччиною: пояснення

16 червня в інтернет-мережі поширили фото документу зі списком лабораторій, довідки про ПЛР-дослідження з яких можуть прийняти на кордоні. В цьому переліку є дві закарпатські лабораторії. Тієї, де Петро Зейкан зробив довідку, не було. Виконавчий директор установи Тиберій Островка каже: про те, що довідки з їхньої лабораторії визнають недійсними, дізнався від Петра Зейкана 15 червня. До цього за їхніми довідками кордон перетинали.

Реклама

"Ми почали з’ясовувати через свої канали: телефонувати на митниці, на наш бік кордону. Представники нашої сторони сказали, що ні прикордонники, ні митниця не має ніяких вказівок, можна без перешкод переходити кордон. А от із словацької сторони сказали, що їхнім начальникам змін прийшло повідомлення, і ця інформація роздрукована й повішена, де йдеться, що тестування визнають виключно із двох клінік", — зазначив директор лабораторії. Також Тиберій Островка додав: довідка з їхньої лабораторії має таку ж юридичну силу, як і довідки з інших клінік, адже вони були верифіковані.

Читайте також:
Заробітчани повертаються в країни ЄС: на кордоні утворилась чимала черга

Закарпатські журналісти надіслали інформаційни запит до Генконсульства Словацької Республіки в Ужгороді, аби там пояснили ситуацію. Відповідь одержали від заступниці генерального консула Златіци Грегушової: "Генеральне консульство не надавало жодного переліку лабораторій, довідки яких приймаються до уваги при в’їзді на територію Словацької Республіки. Згадані вами лабораторії були вказані в цьому списку, як одні з багатьох, котрі було надано на прохання громадян Словаччини та було призначено виключно для громадян Словацької Республіки, що мали намір зробити ПЛР-тест у приватних комерційних лабораторіях під час повернення в Словаччину з акцентом на найближчі до кордону області. А також через те, що інші лабораторії, до яких ми зверталися, на той час проводили лише експрес-тести, а умовою перетину кордону був саме ПЛР-тест".

Реклама

Докладніше про цей випадок – у сюжеті "Суспільне Закарпаття".

Нагадаємо, закарпатка збиралась за кордон і зробила ПЛР-тест, який показав, що вона інфікована.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно