Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті помер чоловік, у якого виявили COVID-19. Його смерть спричинила скандал

На Закарпатті помер чоловік, у якого виявили COVID-19. Його смерть спричинила скандал

На Закарпатті помер чоловік, у якого виявили COVID-19. Його смерть спричинила скандал

Смерть хворого на коронавірус пацієнта (батька 12 дітей) в стінах Виноградівської райлікарні спричинила скандал між громадськістю і медиками, про який дізналась уже вся Україна.

ВІДЕО ДНЯ

Вранці, 5 липня, на порозі інфекційного відділення райлікарні помер 67-річний чоловік. Напередодні, за словами родичів, небіжчик отримав позитивний результат тесту на коронавірус. Про інцидент, що трапився у Виноградівській районній лікарні, широкому загалу стало відомо лише ввечері 9 липня, коли родичка померло записала і виклала відео розмови з лікарями, які чергували тієї ночі. Та згодом жінка видалила відео.

Читайте також:
У знаного закарпатського лікаря виявили COVID-19
Реклама

Щоб дізнатись більше про те, що трапилось в лікарні, журналісти поспілкувались з родичкою померлого і авторкою відео на якому зафіксовано розмову з лікарями – Лізою Порташ. Також взяли коментарі у Виноградівській райлікарні.

Остання ніч

67-річного жителя Великих Ком’ят Виноградівського району госпіталізували у минулу п’ятницю. Напередодні чоловік занедужав і, відчуваючи себе зле, самостійно звернувся за допомогою в районну лікарню. Рентген показав у чоловіка пневмонію і його оформили в стаціонар ЛОР-відділення, що визначе як обсерваційне. Попередньо також взяли і відправили на аналіз тест на коронавірус. За словами родичів, в суботу біля півночі медичний персонал повідомив чоловіку про результат тесту, який виявився позитивним.

Реклама

Далі чоловіка мали перевести в інфекційне відділення для подальшого лікування. Оскільки його стан оцінювався як стабільно важкий і в палаті був наявний кисневий апарат, то вирішили зробити це наступного ранку.

Вночі, як розповідають родичі, чоловік відчув, що його стан погіршився. Він в паніці почав телефонувати додому і просити дітей приїхати, щоб допомогти йому дістатись до реанімації. За словами медиків, які спостерігали за хворим вночі, до них з проханням його реанімувати він не звертався.

Син і дочка померлого приїхали під ранок. Самовільно забрали хворого на коронавірус батька з відділення і відвезли до реанімації. Там натрапили на перезмінку і, почувши відмову прийняти батька, відвезли в інфекційне відділення, де хворий і помер до початку оформлення. Чергові лікарі, які прибули на місце, констатували смерть.

Реклама

Жителя Великих Ком’ят ховали у вівторок в закритій труні та з дотриманням усіх запобіжних заходів під час похорону. Зараз, як переконують самі родичі, всі, хто контактував із померлим знаходяться на самоізоляції.

Скандал

Діти і родичі в смерті хворого на COVID-19 батька звинувачують медиків. Зокрема, наполягають на ненаданні невідкладної меддопомоги чергуючим в ту ніч лікарем-реаніматологом. За їх словами, він відмовився госпіталізувати вмираючого, коли вони його перевезли з ЛОР-відділення до реанімації.

Читайте також:
Безсимптомний коронавірус: лікар пояснив що це і чим небезпечний

За кілька днів родичі померлого повернулись в лікарню і відзняли відео розмови з лікарями, від яких вимагали пояснення подій тієї ночі. Усього за кілька годин відео стало вірусним і набрало в соцмережі Фейсбук понад 330 тисяч переглядів, 10 тисяч поширень і купу образливих коментарів у бік медиків. Також відео підхопили центральні українські ЗМІ.

В розмові з журналістами авторка відео Ліза Порташ зізнається, що не очікувала на таку «популярність» і що люди вже встигли дещо викривити її слова. Насправді все, чого хочуть вона і родичі померлого – це проведення службового розслідування і, якщо бездіяльність лікаря буде доведена, справедливого покарання для нього.

«Поки їм, дітям, не можна нікуди йти, бо вони на ізоляції, але ми це так не залишимо, – рішуче каже жінка. – Такій людині в «білому халаті» там не місце».

Варто зазначити, що вищезгадані родичі померлого, у якого був підтверджений COVID-19, після тісного контакту з небіжчиком відвідували масові заходи (похорон – ред.) та Виноградівську районну лікарню (коли намагалися отримати пояснення лікарів - ред). Будучи у важкому емоційному стані, вони, на жаль, не усвідомлювали, що в цей момент несуть смертельну загрозу ймовірного поширення коронавірусу серед оточуючих.

Реклама

Коментарі лікарів

У Виноградівській районній лікарні повідомляють, що розпочали службове розслідування інциденту і так коментують ситуацію: «5 липня 2020 року в зв’язку з протіканням хвороби COVID-19 та наявними важкими супутніми захворюваннями у КНП «Виноградівська РЛ» стався летальний випадок з хворим В. 6 липня 2020 року родичі померлого подали скаргу на лікаря-реаніматолога З.

З метою всебічного та кваліфікованого з’ясування розгляду справи, 6 липня 2020 року виданий наказ про створення комісії для проведення службової перевірки.

На даний час проводиться з’ясування обставин та особливостей перебігу захворювання, безпосередньо причини та механізму настання смерті, недоліків надання або ненадання медичної допомоги хворому, який помер.

У разі виявлення комісією недоліків у наданні або ненаданні медичної допомоги, правопорушника буде притягнуто до дисциплінарної відповідальності, а при виявленні грубих дефектів надання або ненадання лікувально-діагностичної допомоги, матеріали службової перевірки буде передано правоохоронним органам», – зазначили у лікарні.

Сьогодні в стінах Виноградівської районної лікарні знаходиться 18 хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19, ще 20 хворих очікують результати ПЛР-тесту. В пульмонологічному відділенні з діагнозом «пневмонія» лікується 42 хворих.

З початком оголошення в Україні карантину через пандемію COVID-19 в березні, Виноградівська районна лікарня стала однією з перших лікарень в області, яка почала госпіталізацію у себе пацієнтів з коронавірусом. За цей час у відділеннях РЛ було вилікувано 43 пацієнтів підтвердженим діагнозом «COVID-19» і 123 пацієнтів з діагнозом «пневмонія». Від коронавірусу тут померло 3 хворих.

В той же час, як пишуть місцеві ЗМІ, пакет медичних послуг на COVID-19 з Національною службою здоров’я України КНП «Виноградівська РЛ», як і жодна районна лікарня в Закарпатській області, не укладало. Відтак, під час лікування хворих з коронавірусом, медикаментозне забезпечення лікарня здійснює за власні кошти.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно