Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Головні нововведення серпня: що змінилося для українців

Головні нововведення серпня: що змінилося для українців

Останній місяць літа не принесе Україні переламних новацій, проте про певні нововведення доведеться згадати і підготувати себе до них. Приміром, буде скориговано роботу дитячих закладів відпочинку та провадження адаптивного карантину по країні. І звісно, ближче до осені тарифи на один з енергоносіїв буде традиційно збільшено. Далі розповідаємо про найголовніші новації, з якими стикнуться українці вже у перший день серпня.

ВІДЕО ДНЯ

Карантин з "кольоровими" зонами по країні

Нещодавно уряд продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 серпня 2020 року, змінивши принцип поділу регіонів для посилення карантину. З 1 серпня залежно від епідемічної ситуації в області чи районах встановлюється "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусу. Якщо в області немає перевищень за показниками захворюваності, вона перебуває у "зеленій" зоні. Якщо індикатори змінюються п’ять днів поспіль, то регіон або район переходить у "жовту", "помаранчеву" або "червону" зони. 

Читайте також:
В Україні змінилися правила карантину
Реклама

Для "зелених" областей діють такі обмеження: в громадських будівлях – маска або респіратор, проведення масових заходів не більше ніж одна людина на 5 кв. м, проведення заходів у кінотеатрах або театрах із наповненістю 50%, перевезення пасажирів – лише в межах сидячих місць. Для "жовтих" регіонів діятиме заборона на відвідування закладів соціального захисту, де перебувають люди похилого віку. "Помаранчева" зона передбачає обмеження на проведення масових заходів – одна людина на 20 кв. м; заборону на роботу хостелів і турбаз; діяльність розважальних закладів, ресторанів вночі; планові госпіталізації; роботу спортзалів і закладів культури; прийом нових змін до дитячих таборів. Для "червоної" зони припиняється робота громадського транспорту, ТРЦ, кафе і ресторанів, забороняється відвідування закладів освіти. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, з 1 серпня між адміністративними одиницями, віднесеними до "червоної" або "зеленої" зони, обмежать рух міського та міжміського транспорту.

Відкриття дитячих таборів

З суботи, 1 серпня, в Україні запрацюють дитячі табори. Проте це не означає, що працюватимуть всі без виключення заклади. У МОЗ заявили, що відкриття конкретного табору залежатиме від того, у якій із чотирьох карантинних зон він перебуває. Дозволять працювати лише таборам, що розташовані у зеленій і жовтій зонах. У помаранчевій та червоній зонах дитячі заклади відпочинку не відкриють. 

Реклама

Вступна кампанія у ВНЗ

У Міністерстві освіти і науки визначили терміни завершення навчального року та початку вступної кампанії 2020 року. За словами Любомири Мандзій, школярі проміжних класів завершили навчальний рік до 1 червня, випускники мали це зробити до 31 серпня, а учні закладів профтехосвіти – до 31 липня. Вступна кампанія у вищих навчальних закладах триватиме з 1 по 22 серпня. 

Читайте також:
ТОП змін в Україні з червня: найбільші нововведення у перший місяць літа

Електронні лікарняні

Міністерство охорони здоров’я та Пенсійний фонд планують запустити з 1 серпня цього року систему електронних листів тимчасової непрацездатності. Так, лікарі зможуть самостійно вносити інформацію про тимчасову непрацездатність через сервіс на сайті Пенсійного фонду. У МОЗ кажуть, що перехід до електронних лікарняних дозволить зекономити приблизно 4 млн грн, які щорічно витрачалися на закупівлю бланків листка лікарняних. Зараз система проходить тестування у понад 700 медичних закладах України.

Реклама

Призупинення реєстрації ФОПів

В Україні з 5 по 16 серпня буде призупинено реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань через запуск нового Єдиного державного реєстру. За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, з 7 по 16 серпня дані будуть переноситись зі старого реєстру до нового, тому доступ реєстраторів до ЄДР протягом цього часу буде відсутнім. Документи на реєстрацію не прийматимуть з 00:00 5 серпня, а документи, подані до цього часу, повинні бути опрацьовані до 18:00 7 серпня. 

Ріст тарифів на електроенергію

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, з 1 серпня 2020 року збільшує тариф НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії аж на 54,6%. Таким чином, тариф зросте зі 155,4 грн/МВт·год до 240,23 грн/МВт·год. А тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління становитиме 24,75 грн/МВт∙год (без урахування ПДВ). У нацкомісії це рішення аргументують необхідністю отримати гроші, щоб погасити заборгованість перед виробниками "зеленої енергетики".

Нове про підакцизні товари

У серпні вступають в силу нововведення у галузі оподаткування. Це стосується обов’язкового вказання у фіскальному чеку коду УКТ ЗЕД при продажі всіх підакцизних товарів. До 1 серпня у фіскальному чеку, який видається покупцеві, лише щодо пального зазначається код товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД). Проте відповідно до ЗУ про підтримку платників податків на період карантину, з 1 серпня 2020 року суб’єкти господарювання мають проводити розрахункові операції через РРО із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів, зокрема, для цигарок та алкоголю.

До підакцизних товарів належать:

  • спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
  • тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
  • пальне;
  • автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспорт, призначений для перевезення 10 осіб і більше, транспорт для перевезення вантажів.

Нове про роботу РРО

З 1 серпня, згідно із законом про застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у сфері торгівлі і громадського харчування, усі програмно-технічні комплекси самообслуговування, що переказують кошти, мають бути фіскалізовані. Це означає, що споживач повинен отримати фіскальний чек, який має бути зареєстрований у Державній податковій службі. До того ж з 1 серпня за незастосування РРО або програмних РРО чи застосування їх з порушенням встановлених вимог передбачаються штрафи. За перше порушення передбачено штраф у розмірі 10% вартості проданих з порушенням товарів, а за кожне наступне порушення – 50 %.  

Нагадаємо, що наступного тижня на Закарпатті можуть відкривати дитсадки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно